Life begins at 40 (degrees)


Eén van de yoga-zalen.

Absolute Yoga aan de Overtoom.

Drinks-lounge.

Bikram yoga is het nieuwe yoga, wat weer het nieuwe pilates is. Bikram yoga is kort gezegd yoga in een temperatuur van 40 graden Celsius. Het werd tijd dat ik deze nieuwe health-trend eens van dichtbij ging bekijken en nam twee lessen. 

Mijn eerste les vond alweer een paar maanden geleden plaats bij Bikram Yoga Amsterdam op de Ceintuurbaan. De les kostte 12 euro omdat het de eerste keer was, maar dan mocht je binnen een week wel nog een keer gratis terugkomen voor een tweede les. Dit zou de drempel verlagen om terug te komen na een eerste zweetsessie. Ook had ik van mensen gehoord dat het afzien zou zijn en dat je flauw kon vallen. Ik begon dan ook een beetje bang aan mijn eerste les.

De anderhalf uur daarna concentreerde ik me in eerste instantie op overleven. Overleven in de hitte door goed in en uit te ademen en niet te snel op te staan tijdens de oefeningen. So far so good. Daarnaast probeerde ik natuurlijk ook goed mee te doen met de oefeningen. Mijn sporadische yoga- en pilates-ervaringen uit het verleden hielpen me er doorheen. Niet zweten was geen optie. Natte plekken vormden zich rond de matjes van de mannen voor me, en vrouwen trokken hun tshirts uit om in hun sportbeha verder te gaan.

Aan het eind van de les voelde ik me opgelucht dat het voorbij was, en trots dat ik had volgehouden. Maar verder? Een heel aparte ervaring, die was ik in ieder geval rijker. En die tweede keer? Die liet ik door een druk schema aan me voorbij gaan.

Mijn tweede sessie bikram yoga had ik gisteravond. Via vrouwen.nl (thank you!) had ik een weekabonnement bij Absolute Yoga aan de Overtoom gewonnen, en dus moest ik gaan ook. En zoals ik eveneens van anderen had gehoord viel de tweede keer bikram yoga mee. Ik trotseerde de hitte en zag er volgens één van de oprichters zelfs ‘fresh’ uit na afloop. Al duurde de les die ik volgde dit keer maar een uurtje, en ben ik de laatste maanden natuurlijk wel gewend geraakt aan wat hitte. Door het oerwoud lopen in Maleisië is bikram yoga all day long!

Ook deze yoga studie beviel me beter dan de eerste. Alles zag er schoon en hip uit, en de loungehoekjes deden me aan Azië denken. Dit bleek de bedoeling, zo las ik later in het informatiepakket dat ik kreeg. Mede-oprichtser Sandra ontdekte bikram yoga in Thailand en genas hierdoor op wonderbaarlijke wijze van haar rugklachten. Artsen konden dit niet verklaren, maar het schijnt dat yoga gewoon supergoed voor je is, zowel qua lichaam als qua geest. Samen met haar man heeft ze een paar jaar later Absolute Yoga in Amsterdam opgezet.

Dit keer was er meer dan opluchting en trots. Na de les voelde ik me ontspannen (na inspannen) en ontstrest. Gaat dus allen en ervaar de bikram yoga zelf!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne sinds 2016 zelfstandig pr-adviseur en inspireert zij anderen om ook hun dromen na te jagen. Kijk voor meer informatie over pr, content en workshops op www.suusjehq.nl en www.pr-cursus.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *