Backpacken in Australië: zo doe je dat! 4


The Big Fat Aussie Guide

Een jaar geleden begon ik net aan het tot nu toe grootste avontuur van mijn leven. Ik vertrok voor ‘onbepaalde tijd’ naar Australië! Uiteindelijk bleef ik vijf maanden weg. Vandaag deel ik – voor het eerst – mijn complete route mét al mijn tips in deze Aussie Guide!

 

Tijdens mijn reis door Australië ben ik volop blijven bloggen, maar een echt grote, inhoudelijke overzichtsblog heb ik nooit geschreven. Ja, dit kleine blogje Vijf maanden reizen in vijf alinea’s misschien. Maar geen blogs vol tips, trics, en mijn complete route uitgewerkt. En dat is zonde van al die kennis en ervaring natuurlijk! Daarom deel ik vandaag mijn ultieme Aussie Guide met jullie!

Voor wie het gemist heeft: van begin oktober 2014 tot begin maart 2015 heb ik door Australië gereisd. Eerst met twee vriendinnen en onze minivan door het noorden, midden en westen, toen met mijn vriend door Nieuw-Zeeland, en toen nog vijf weken alleen in het oosten. Op de terugweg pakte ik trouwens nog een weekje Bali mee. Totaal vijf maanden weg dus. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie. Mochten jullie nog meer vragen hebben of eigen tips, laat dat dan gerust weten in een reactie onder deze blog!

 

Het eerste gedeelte van mijn reis

Mentale voorbereiding

Let’s go mates! De eerste stap naar een droomreis door Australië, is de mentale stap. Néém die beslissing en boek dat ticket, dan is het grootste deel van de voorbereiding al voorbij. Het besluit nemen blijkt voor veel mensen moeilijk. Moet ik mijn baan wel opzeggen? Overleeft mijn relatie die reis wel? Kan ik niet beter gaan als ik wat ouder ben? Heb ik wel genoeg geld? De meeste excuusjes zijn slechte smoezen. Je wilt gaan of je wilt niet gaan.

* Lees deze blog als je nog twijfelt: Waarom je die wereldreis niet moet uitstellen.
Dit blogje schreef ik over het moeten missen van je vriend (en hoe je dat overleeft).

Welcome to Australia!

Praktische voorbereiding

Oké, de kogel is door de kerk, je besluit staat vast. Wat voor voorbereidingen moet je dan treffen?

Ultiem geluk

Aankomst

Na een reis van vijftien uur naar Singapore, acht uur wachten (en slapen tegen een plantenbak), en nog een vluchtje van vijf uur naar Darwin, kom ik dan eindelijk aan in Australië. Bizar om ‘opeens’ in dat verre, onbekende werelddeel te zijn! Gelukkig is vriendin L. er al, die mij en andere L. komt ophalen van het vliegveld. De drie dagen daarna regelen we enorm veel: Australische SIM-kaart, Australische bankrekening, een auto, een baantje en een Tax File Number.

* Lees hier mijn blog over wat je ter plekke regelt.
* Lees dit (persoonlijke) blogje over mijn eerste dagen in Darwin.

 

Mindil Beach Market in Darwin

Darwin & Northern Territory

Maar weinig mensen beginnen in het noorden van Australië. Of komen er überhaupt. Juist daarom vond ik het leuk wél in Darwin te beginnen. En het voldoet eigenlijk meer aan de verwachtingen dan de populaire oostkust. Lees: het Australië van de droogte, de tropen, de krokodillen, de bosbranden, de overstromingen, de mango’s en de hitte. Ik schreef verschillende blogjes over Northern Territory:

* Het beste van Darwin en omstreken (de highlights)
* A mango a day… (over werken op een mango farm)
* Fris en fruit-af (weg bij de mango farm)
* Over Kangoeroes en Krokodillen (spreekt voor zich)
* Plog: Darwin en omstreken (foto-blogje)

 

Kakadu National Park

Red Center

Na zo’n beetje alle wegen in het noorden te hebben bereden (zoveel zijn het er niet), rijden we naar het centrum van Australië voor dé highlight en hét icoon van Ozzie: Uluru, oftewel Ayers Rock. Veel mensen hebben me gevraagd of dit wel de moeite waard was. De rots zelf is vooral heel groot en magisch, maar het was vooral het avontuur er omheen, en de bezienswaardigheden in de buurt (Kings Canyon) die wij zo geweldig vonden. Bovendien hadden we geen haast. Lees mijn blogjes over de Red Center:

* De mooiste plekken in het Red Center van Australië
* Kings of the world (persoonlijke blog)

 

Kings Canyon walk
Foto’s maken bij Uluru

Kimberley

Van de Red Center reden we bijna weer helemaal naar het noorden, om vanaf daar af te slaan richting het westen. Dit toont maar weer aan hoe uitgestorven het is in de Australische outback: duizenden kilometers ‘omrijden’ om bij de westkust te komen. Tijdens dat ‘omrijden’, rijden we dwars door de Kimberley, één van de vetste natuurgebieden van Australië. De Kimberley is duidelijk minder droog dan Northern Territory. Het is er groen en af en toe zien we zelfs water(!). Helaas is veel natuur alleen te bekijken per 4×4 of helikopter, en krijgen we er dus niet veel van mij. Toch genieten we van deze roadtrip door het verlaten Australië.  Ik schreef één blogje over deze periode:
The Aussie life of Suusje Q. (persoonlijke blogje over de roadtrip)

 

Typisch Kimberly

Westkust

Het eerste strand dat we sinds Darwin zien, is dat van Broome. Broome is het einde van de Kimberley, en het begin van de westkust. Halleluja, we’ve made it! Helaas gaat na Broome onze bus kapot, en moeten we noodgedwongen een weer logeren bij automonteurs, maar dit levert uiteindelijke een geweldige, memorabele tijd op. Na ons avontuur rijden we verder naar de Coral Coast, het prachtige zuidelijke stuk van West-Australië. Onze roadtrip eindigt in Perth, waar we drie weken samen coachsurfen bij een local. We leven het echte Aussie life! Tot ik 9 januari verder vlieg naar Nieuw-Zeeland. Mijn blogs:

Vijf redenen om naar West-Australië te gaan (de westkust in het algemeen)
Life is a beach/bitch (over Broome en de autopech)
Nothing comes close to the Coral Coast (spreekt voor zich denk ik)
Roze meren en wilde dolfijnen (just another day in Australia)

 

Broome camel ride
Exmouth

 

Perth

Onze ‘laatste’ destination dus: Perth. De eerste echte stad die we tegenkomen in Australië, en dus genieten we volop van the urban life. Shoppen, uitgaan, maar ook lekker koken in onze ‘echte’ keuken, hangen op de bank, en lekker naar het park of het stadsstrand. Ook vieren we hier Kerst en Oud & Nieuw.

* Slapen in Perth doe je hier (mijn eerste blogsamenwerking in Australië)
* Living the Perth Life (just another day in Perth)
* Acht dingen om te doen in Perth (wat er zoal te doen is)
* Merry Christmas from Perth (Kerst vieren in 35 graden dus)

 

Merry Chrisrmas!
Cottesloe Beach in Perth

(Meer over mijn drie weken in Nieuw-Zeeland lees je hier!)

 

 
Het tweede deel van mijn Aussie route

Sydney & The Blue Mountains

Even doorspoelen: van 9 januari tot en met 31 januari ben ik dus in Nieuw-Zeeland. Daarna vlieg ik weer terug naar Australië. Ik ga alleen verder in Sydney. Nou ja, alleen… twee vrienden blijken me als verrassing te komen opzoeken in Sydney! Totaal verrast blijk ik dus een week in Bondi te verblijven, bij mijn vrienden. Wat een toptijd! Nadat we weer afscheid hebben genomen blijf ik nog even in Sydney, waarin ik veel van de stad zie. Ook bezoek ik de Blue Mountains, op twee uur treinen afstand van Sydney.

* Slapen in Sydney doe je hier (een blogsamenwerking met een supervet hostel)
* Back in Australia (van Nieuw-Zeeland naar Bondi!)
* A new day, a new hostel, a new friend (roerige tijden, alleen in Sydney)
* Tien dingen om te doen in Sydney (dat dus)
* Blue Mountains (een weekendje in de bergen)

 

Bondi baby!
Sydney heeft zowel oude, Europese-stijl gebouwen, als moderne hoogbouw
De iconen van Sydney

Melbourne, Wilson’s Promontory & The Great Ocean Road

Mijn laatste bestemming in Australië, is Melbourne. De eerste dagen blijf ik in de stad zelf, maar later verhuis ik naar St. Kilda, de strandwijk van Melbourne. Wat een heerlijk sfeertje! Ook maak ik nog twee prachtige uitstapjes: The Great Ocean Road en Wilson’s Promontory. The Great Ocean Road is natuurlijk super bekend, terwijl The Prom meer een verborgen parel is. Redenen genoeg dus om beide uitstapjes eens te maken!

* Melbourne’s leukste plekjes vanaf de fiets (over mijn bike tour met Freddy)
* Tien tips voor Melbourne (wat moet je zien)
* Reisupdate vanaf Bali (over mijn laatste week in Australië)
* Verborgen parel: Wilson’s Promontory (prachtige natuur in Victoria)
* Must-see: The Great Ocean Road (beelden zeggen genoeg)

 

‘Fed Square’: de meningen zijn verdeeld over dit moderne stadshart
Adembenemend Promontory

 

The Twelve Apostles

Terugkomst

Na een week Bali kom ik 6 maart 2015 weer aan in Nederland. Ik besluit meer van Nederland te gaan genieten en natuurlijk weer een baan te gaan zoeken. Ondertussen krijg ik een hoop vragen over mijn reis door Australië, en over hoe het is om weer terug te zijn.

* Waarom ik weer veel zin heb om naar huis te gaan
* Drie dingen om me op te focussen als ik weer thuis ben
* De vijf meest gestelde vragen over mijn reis
* Eén maand terug: de stand van zaken

Andere interessante links

Natuurlijk ben ik niet de enige die in Australië is geweest, of die nuttige informatie voor je heeft over het geweldige land. Daarom hier mijn favoriete (levende) informatiebronnen:

* Interview met L., die een half jaar woonde en werkte in Australië
* Interview met (andere) L. die een  jaar in Australië woonde en werkte
* De website van Visit Australia
* De blog van Ruben, die momenteel door Australië reist
* Natasja van Watzijzegt zat ook een tijdje Down Under
* En Dailylin
* En Meisjevandewereld
* En Brouwertje
* Backpackcentrale.nl: Gratis Reisgids voor Backpacken in Australië

 

L. en ik

Tips?

Ben jij ook in Australië geweest en heb jij tips? Of ken je een fijne site over Ozzie? Laat de link hieronder achter in een reactie als je wilt!

 

Enjoy mates!

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Backpacken in Australië: zo doe je dat!