Van jurist tot digital nomad: op zoek naar geluk in mijn baan en leven 4


Varen in Laos

De juiste baan? Voor jezelf beginnen? Do you have what it takes to become a happy digital nomad?

Steeds meer mensen lijken te beseffen dat je veel werkzaamheden overal kunt uitvoeren. Zolang er wifi is, hoef je helemaal niet per se de hele dag op kantoor te zitten. Helaas vinden veel werkgevers dit geen goed idee. Of misschien heb je wel helemaal geen werk dat zich leent voor een bestaan als digital nomad. Dat had ik vijf jaar geleden ook niet. Vandaag laat ik je zien hoe ik de stap (lees: honderd kleine stajes) heb kunnen zetten van jurist tot digital nomad.

 

Werken moeten we sowieso

Of je nu als digital nomad wilt werken of elke dag op kantoor wilt zitten, er zal allereerst een baan gevonden moeten worden. Zonder werk valt er weinig te werken, niet waar? Zelf vond ik het heel lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Mijn droombaan bleek opeens niet haalbaar. Maar uiteindelijk leer je van elke baan iets en brengt het je weer verder. Uiteindelijk ben ik nu waar ik wil zijn. Wie zegt dat ik op deze plek was geweest als ik vijf jaar geleden was aangenomen bij mijn (toenmalige) droomkantoor?

 

Werken moet ook gebeuren

Werken moet ook gebeuren

Een carrièreswitch is soms cruciaal

Hartstikke leuk zo’n eerste baan, maar kleine kans dat je daar de rest van je leven wilt blijven. Helaas blijkt het soms knap lastig om de volgende stap te zetten. Wat als niemand je aanneemt? Ik gooide het over een andere boeg en switchte van jurist naar redacteur e-fashion. Ik had een heel leuk jaar bij Textilia, maakte daarna een mooie reis door Australië en Nieuw-Zeeland en begon vervolgens aan een nieuwe baan als pr-adviseur.

 

interview joline jolink

Schakelen tussen bedrijven en journalistiek vind ik leuk!

Voor jezelf beginnen

Oké, je hebt nu werkervaring. Al is dat heus geen garantie om het te gaan maken als ondernemer. Maar het is wel handig als je zelfstandig ondernemer wilt worden! Met wat kennis en ervaring op zak is het makkelijker om jezelf te verkopen aan klanten en opdrachtgevers. En als eigen baas kan je lekker zelf bepalen waar en wanneer je je werk uitvoert! Ik besloot voor mezelf te beginnen toen ik eind 2015 het bloggen en freelancen niet meer kon combineren met een baan in loondienst. Ik moest kiezen en ik koos voor SuusjeHQ.

 

Een sprong in het diepe

Een sprong in het diepe

Digital nomad worden

Met het juiste werk, wat ervaring en de vrijheid die je hebt als zelfstandige, kun je nu besluiten om je werk voortaan vanaf de mooiste plekjes ter wereld te doen. Of af en toe. Het is toch al heerlijk om vaker dan gemiddeld op reis te kunnen, geen vrij te hoeven vragen, of gewoon eens een maand of twee vanuit een ander land te werken? Ik werkte dit jaar al vanuit Lissabon, Thailand, Nieuw-Zeeland en Frankrijk en was al ruim tien weken in het buitenland. I love it!

 

Ik werk liever hier dan in Nederland

Ik werk liever hier dan in Nederland

Enjoy life

Of je nu werknemer, zelfstandige en/of digital nomad bent, uiteindelijk moet er gewoon gewerkt worden. Verwacht dan ook niet dat je als digital nomad slapend rijk wordt, of dat het een garantie is voor geluk. Uiteindelijk is ‘digital nomad zijn’ niets meer dan het ‘jasje’ waarin jij je leven giet. It’s a lifestyle, not a job! En geluk komt – lekker cliché – van binnenuit. Zorg dus dat jij je leven – en daar maakt werk toch een groot deel van uit – zo inricht als dat jij dat wilt. Maak het jezelf leuk en makkelijk, en houd tegelijkertijd de uitdaging erin. Mijn uitdaging is nu om een stabiele stroom vaste en losse opdrachtgevers te creëren zodat ik me over inkomsten geen zorgen hoef te maken. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk reizen en de mooiste plekjes ter wereld zien. Een lange trip als digital nomad? Daar droom ík van!

 

Vrijheid blijheid

Vrijheid blijheid

Tip: vergeet die droombaan

Toen ik afstudeerde als jurist was het totaal niet mijn plan om deze weg te bewandelen. Ik wilde advocaat worden in het intellectueel eigendomsrecht. Eenmaal werkzaam als redacteur heb ik het iets meer losgelaten. Ik zou het wel zien! Zolang je dicht bij jezelf blijft, kom je uiteindelijk wel bij je droombaan uit. Zelfs als je op dat moment nog niet weet wat je droombaan is. En een droombaan is ook maar relatief. Ik heb nu mijn droombaan, maar denk dat ik over een paar jaar weer heel andere doelen heb voor werk én het leven. Uiteindelijk is de baan die me het meest gelukkig maakt misschien niet inhoudelijk de leukste baan, maar wel de baan waar ik het meest vrijheid heb. Vrijheid om werk te doen dat ik wil doen, maar ook de vrijheid om andere dingen te doen dan werk. Want het leven is toch zoveel meer? 🙂

Heb je vragen over de (kleinere) stappen die ik heb genomen om mezelf ‘om te scholen’ van jurist tot digital nomad? Laat het me vooral weten! Ik beantwoord alle vragen onder dit bericht, maar je kunt mij ook mailen (info [at] suusjehq.nl). Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over de behandelde onderwerpen! 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Van jurist tot digital nomad: op zoek naar geluk in mijn baan en leven

  • Bregje

    Wat een fijn artikel! Ik ga zeker nog even doorklikken naar de andere artikelen. Ik ben aan t solliciteren, maar nog met weinig succes. Frustrerend en energievretend, niet hoe ik wil leven. Dus ben ik andere stappen aan het onderzoeken, kijken hoe ik mijn gevoel kan volgen. Spannende tijd, maar ook ik vertrouw erop dat het goedkomt als ik bij mezelf blijf! Thanks voor je inspiratie!

  • Wim

    Leuk artikel! Het gaat er inderdaad om dat je iets doet wat je leuk vindt om te doen en op plek waar jij wilt zijn. En vaak is dat niet een kantoor :). Er zijn gelukkig ook steeds meer bedrijven die remote work omarmen waardoor je niet persé zelf een bedrijf hoeft te starten.