Interview: Zoë (29) van Moderne Hippies verovert YouTube als Professional Wild Child


Zoë Wild a.k.a. Professional Wild Child

 

Zoë Wild is het brein achter ModerneHippies.nl. Maar sinds de 29-jarige Amsterdammer terugkeerde na drie maanden Zuid-Afrika is alles anders. Als Professional Wild Child brak ze door op YouTube. Ik interviewde Zoë over haar carrière, reizen en toekomstplannen.

 

Misschien zegt de naam Zoë Wild je niets, maar wellicht ken je haar online magazine ModerneHippies.nl? De site informeert en inspireert Nederlandse ‘moderne hippies’ sinds 2011 over een vrij, avontuurlijk en bewust leven. Zöe kan leven van de inkomsten van haar succesvolle geesteskindje. Toch – of misschien juist daarom – gooide ze het in 2016 over een andere boeg. Zoë begon haar Engelstalige YouTube-kanaal Professional Wild Child, vertrok voor drie maanden naar Kaapstad en keerde terug met 30.000 abonnees. Ik sprak deze inspirerende online ondernemer op Skype. Obviously 😉

 

Vertel eens, wie is Zoë?

Zoë: “Ik ben dus Zoë, 29 jaar en woon in Amsterdam. Maar ‘the world is my playground’ hè? Ik ben – zoals ze dat tegenwoordig noemen – content creator voor ModerneHippies.nl en mijn YouTube-kanaal Professional Wild Child. ModerneHippies.nl richt zich op een vrij, avontuurlijk en bewust leven. Het is een platform met meerdere bloggers en een hechte community. Professional Wild Child is de wereldse doorvertaling, in het Engels, maar veel persoonlijker dan ModerneHippies.nl. Op YouTube ben ik pragmatischer en kan ik veel meer van mijn menselijke, nuchtere kant laten zien.”

 

 

Waarom ben je naast ModerneHippies.nl een afzonderlijk YouTube-kanaal begonnen?

“In 2014 ben ik YouTube echt gaan ontdekken. Toen voelde ik me vooral heel oud. Ik ontdekte opeens een generatie onder mij: er zitten zoveel jongeren op. Daarom ben ik gaan onderzoeken hoe het bij mij zou kunnen passen en hoe ik het kon gaan inzetten. Ik maak al video’s vanaf mijn twaalfde, toen ik voor mijn eerste reis naar Amerika een videocamera kocht. Het is me dus niet vreemd dat ik nu eindelijk ook professioneel iets met video ben gaan doen. Met een (Engelstalig) YouTube-kanaal kun je natuurlijk ook een andere, grotere (iets oudere) doelgroep bereiken. Zo kan ik mijn twee kindjes prima combineren.”

 

Even terugspoelen: waarom verhuisde je eind 2016 voor drie maanden naar Kaapstad?

“In 2010 heb ik in Kaapstad gestudeerd en ben ik compleet verliefd geworden op de stad. De lifestyle daar sluit compleet aan bij mijn behoeften! De combinatie van een echte wereldstad en prachtige natuur in de achtertuin is fantastisch. Ook hebben mensen er een andere – meer relaxte – kijk op werk ten opzichte van Nederland. Sindsdien heb ik altijd terug gewild. Toen ik er begin 2016 weer kwam voor een persreis, merkte ik dat de wifi er goed was. Daarop besloot ik eind 2016 voor drie maanden in Kaapstad te gaan wonen en werken als digital nomad.”

 

Zoë in Kaapstad

Zoë bij Sandy Bay

 

Wat voor reacties kreeg je zoal? Begrepen mensen je?

“Over het algemeen genomen wel. Veel familieleden zijn dit soort dingen inmiddels wel van mij gewend en zeiden meteen ‘dan kom ik weer langs!’ Maar ik moest natuurlijk ook gewoon werken. Dat heb ik bij eerdere digital nomad-trips eveneens ervaren. Mensen wensen je een fijne vakantie, maar ik probeer mijn ‘normale’ leven gewoon voort te zetten op een andere plek. Die combinatie is voor sommige mensen soms nog moeilijk te begrijpen. Over mijn relatie – ik woon samen – heb ik wel typische vragen gekregen. ‘Gaat hij niet mee?’ of ‘Komt hij niet langs?’ Mijn vriend kent me als onafhankelijke vrouw die dit soort dingen doet en vindt dit prima. We willen elkaar juist heel erg vrijlaten in onze persoonlijke én zakelijke ontwikkeling en steunen elkaar hier enorm in. We hebben elkaar al vaker moeten missen, maar dat was dan maximaal zo’n zes weken. Ditmaal ontdekte ik dat het vanaf twee maanden wel lang begint te worden!”

 

Lees ook: Vijf tips als je je vriend moet missen op reis

 

Hoe was het om in Kaapstad als digital nomad te werken?

“De wifi viel helaas toch tegen. Dit omdat ik net voor Zuid-Afrika met mijn YouTube-kanaal was begonnen. Een mailtje hier en daar gaat prima, maar grote bestanden zijn andere koek. Een filmpje uploaden van 1 GB bleek een heel ding. Hierdoor ben ik veel tijd verloren aan het vinden van goede werkplekken en nam mijn productiviteit af. Al zijn we in Nederland natuurlijk ook gewoon erg verwend met de wifi.”

 

*Skype valt weg*

 

Waarom is Kaapstad voor jou zo bijzonder?

“Kaapstad is een stad waar je veel leuke dingen kan doen, waar veel cultuur is, je lekker kan eten, maar waar je ook de Tafelberg en oceaan in je achtertuin hebt. Die combinatie is supervet en zeldzaam. Ik houd van het stadse én het opladen in de natuur, dat is goud waard! Verder zijn de levensstijl en het klimaat heerlijk. Je gaat in Kaapstad niet een weekend Netflixen, maar lekker een berg beklimmen en de andere dag naar een markt. Tot slot heb ik me altijd aangetrokken gevoeld doordat Zuid-Afrika een land in ontwikkeling is, qua mensenrechten, vrouwenrechten, de apartheid en vergevingsgezindheid. Ik vind het een heel bijzonder land met veel potentie.”

 

Zoë in Kaapstad

Zoë op Boulders Beach

 

Waar woonde je? Is Kaapstad betaalbaar?

“Tijdens mijn drie maanden Kaapstad woonde ik eerst in een studentenhuis. De wifi was daar slecht, waardoor ik veel in cafés en restaurants heb gewerkt. Daarna ben ik een maand gaan reizen met mijn vader. Werken vanuit hotels bleek helemaal een uitdaging. Daarom heb ik de laatste maand lekker in een AirBnB doorgebracht. Er was daar snel internet, waardoor ik heel productief heb kunnen thuiswerken. Kaapstad kan betaalbaar zijn, maar wil je ergens goed kunnen werken, dan ga je meer huur betalen voor een appartement in een rijke, ‘blanke wijk’. Dit zijn niet altijd de leukste wijken, maar gelukkig gaan de ontwikkelingen rondom internet snel.”

 

Wat zijn jouw ultieme tips voor Kaapstad?

“Ik heb er eigenlijk teveel. Voor eten moet je sowieso in Stellenbosch naar Babylon Storen gaan. Ook Farm Deli + Shop in Boschendael is top. Blote voetjes in het zand en een simpele, lekkere pizza haal je bij The Grand Beach Cafe in Kaapstad.

Om te werken ga je naar Bootlegger Coffee Company, waar je gelijk een lekkere kop koffie kunt halen. Wil je puur snel kunnen werken, dan is Workshop17 in V&A Waterfront de perfecte plek.

Kom je voor de natuur, dan moet je natuurlijk de Tafelberg beklimmen. Als je voor korte tijd in Kaapstad bent, raad ik als must-do de hike naar Lion’s Head aan voor de zonsondergang.  Geen hidden gem, maar wel prachtig.

Al met al is er veel te veel leuks en moois te doen, zijn er honderd tips die ik eigenlijk zou kunnen delen, maar moet je vooral zelf lekker op ontdekking uitgaan! Daar is Kaapstad de perfecte plek voor.”

 

Liefde voor Kaapstad

<3 Outdoors

 

Waar komt jouw drang naar vrijheid en bewust leven vandaan?

“Hele goeie vraag. Het is iets dat altijd al in mijn karakter heeft gezeten, maar na mijn afstuderen ben ik me er alleen veel meer mee bezig gaan houden. Toen realiseerde ik me dat ik geen traditionele negen-tot-vijf-baan wilde en wilde opzetten wat ik eigenlijk heel graag zelf wilde. Ik begon ModerneHippies.nl, begon met het organiseren van evenementen en schreef heel erg veel. Daar leer je van: door continue research en door dingen op te schrijven. Als je veel bezig bent met zelfontwikkeling, wordt dat een onderdeel van je. Mijn opa en moeder zijn bovendien ook altijd zelfstandig ondernemer geweest, dus ik heb het niet helemaal van een vreemde.”

 

Je kreeg in korte tijd meer dan 30.000 You-Tube abonnees. Wat is jouw geheim?

“Puur technisch gezien is het één video geweest die ik al in de zomer van 2016 heb gemaakt. De video gaat over Healthy Morning Habits en YouTube leek ‘m naar voren te schuiven rond 1 januari, wanneer iedereen naar goede voornemens zoekt. YouTube is wat dat betreft toch het nieuwe Google. Mensen zoeken en willen hun vragen beantwoord zien in video. Toen is de video trending geworden en totaal door 350.000 mensen bekeken. Ik houd rekening met waar mensen op zoeken, maar blijf juist ook authentiek en menselijk. Ik merk dat ik veel heb aan m’n werkervaring met Moderne Hippies én dat ik freelance campagnemanager ben geweest in het online veld. Strategisch snap ik hoe het werkt, maar ik vind het vooral héél leuk om te doen. En waar ik met Moderne Hippies altijd bang voor was – een vertaalslag maken – heb ik met YouTube dat nu eindelijk gedaan. Stiekem had m’n onderbuikgevoel hierover dus eigenlijk altijd gelijk: het merendeel van mijn volgers komt uit Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk, India en Duitsland. Slechts drie procent is Nederlands.”

 

 

Kom je helemaal rond met ModerneHippies.nl en Professional Wild Child?

“Voor ik naar Kaapstad ging heb ik gefreelance’t. Ik zat eerst drie dagen per week bij een externe klant. Dit bleek veel te veel om ModerneHippies.nl draaiende ter houden, waardoor ik na een paar maanden last had van hartkloppingen. Dat heb ik later teruggeschroefd naar twee dagen per week. Het is fijn om niet alleen afhankelijk te zijn van advertorials op ModerneHippies.nl. Het freelancen gaf mij een soort vastigheid. Sinds Kaapstad freelance ik niet meer, maar komen er wel hele leuke, tijdelijke projecten op me af waar ik voor word gevraagd. Ik geef bijvoorbeeld geregeld lezingen over ‘hoe je van je dromen werkelijkheid maakt’. Dat ik fulltime bezig ben met ModerneHippies.nl en Professional Wild Child is een droom die voor mij is uitgekomen.”

 

Wat zijn jouw doelen voor 2017? Wat gaan we nog van jou zien?

“Dit jaar wil ik veel op reis en het mooie van de wereld laten zien op video. Ik wil mezelf verder ontwikkelen in videobewerking en wil aan de slag met GoPro’s en drones. In mei staat vast Ibiza op de planning en eind 2017 keer ik weer terug naar Zuid-Afrika. ModerneHippies.nl zal een verandering doormaken, maar hoe exact kan ik nu nog niet vertellen. Voor YouTube krijg ik veel sponsoraanvragen, maar ook hier moet ik nog goed bedenken wat ik wil. Het is zo snel gegaan! Uiteindelijk zou ik wel een fysiek product willen ontwikkelen, bijvoorbeeld eerlijke kleding. Dit past goed in mijn ondernemersgeest en de idealen waar ik voor sta. Bovendien is het dan mooi meegenomen om volgers te hebben die je product al mogelijk interessant vinden. ”

 

Stellenbosch

Uitzicht op Kaapstad

 

Tot slot, waarom ‘moeten’ mensen jou volgen?

“Niets moet, maar wat mij inspireert is dat mensen door mijn video’s en artikelen bewust worden van hun eigen dromen. Wat we gemeenschappelijk hebben, is dat we hier allemaal naar op zoek zijn. Als mensen door mijn video’s hun dromen werkelijkheid willen maken, stimuleert dat me. Die boodschap wil ik graag doorgeven.”

 

Volg Zoë op ModerneHippies.nl en Professional Wild Child.

 

Kende jij Moderne Hippies en Professional Wild Child al? Vragen voor Zoë kun je achterlaten in een reactie onder dit bericht! 

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *