Workaway voor digital nomads: werken voor gratis verblijf


Inge in Colombia

Als digital nomad wil je je kosten op reis natuurlijk zo laag mogelijk houden. Je reist immers voor langere tijd. Workaway is een goede optie: in ruil voor vrijwilligerswerk kun je ergens gratis verblijven. Inge woonde en werkte hierdoor zes weken als digital nomad op een coffeefarm in Colombia.

 

Als digital nomad aan je eerste Workaway-avontuur beginnen. Het kan écht. Terwijl ik mijn ervaringen op het digitale papier zet aan de broeierige kust van Mexico – zelfs na negenen lopen de zweetdruppels je hier over letterlijk alle plekken van je plakkerige lichaam omlaag – landt er iets op mijn hoofd. Ik probeer de ongenode gast voorzichtig weg te wapperen. Prik. Auw, dju. Dat deed pijn. Inmiddels is mijn rechter ringvinger – zal het een diepere spirituele betekenis hebben? – behoorlijk opgezwollen. Tja, het leven van een digital nomad gaat niet altijd over rozen.

 

Digital nomad in Colombia

Maar zelfs met opgezwollen vinger is dit verhaal het delen meer dan waard. Inmiddels ben ik al zo’n zeven maanden als digital nomad onderweg. Met de Nomad Cruise naar Panama, bijna vier maanden in het nomad-vriendelijke Medellín in Colombia doorgebracht. En nu? Ik, als niet-stadsmeisje, was definitely toe aan een fijn en rustig plekje in de natuur. Ik wilde meer van het échte Colombia zien én ik wilde mijn skills ook eens inzetten voor de lokale gemeenschap. Workaway was mijn antwoord.

 

Salento

Digital nomads

 

Workaway your way over de wereld

Workaway is een platform voor uitwisselingen tussen lokale host-families of organisaties en reizigers. In ruil voor een aantal uurtjes werk per dag, krijg je accommodatie en eten. Inschrijven kan vanaf 36 dollar per jaar (en 46 dollar per jaar als je samen met je partner wilt Workaway-en) en hiervoor kun je in de database zoeken naar een geschikte Workaway-plek en in contact treden met hosts.

 

Het echte Colombia ervaren

Als backpacker was ik er gek genoeg nooit aan toegekomen. Nu meldde ik me aan op de website om eens rond te snuffelen of ik in Colombia een fijne plek kon vinden. Voor mij niet alleen een mogelijkheid om mijn skills op een zinvolle manier in te zetten, maar ook om het echte Colombia te ervaren.

 

Mijn nieuwe vriend én leraar Spaans

Wauw 

 

Hoe het werkt

Na inschrijving kun je zoeken op land, steden en op basis van je skills of voorkeuren. Zo is er bijvoorbeeld veel vraag naar vrijwilligers die helpen met gardening, het geven van taallessen of ondersteuning in het runnen van een hostel.

 

Best of both worlds

Ik zocht zelf op een plek in Colombia waar ik mijn skills als copywriter en webdesigner kon inzetten. Binnen no time viel mijn oog op een onwaarschijnlijke mooie coffee farm in de buurt van Manizales, in dé koffieregio van het land. Ze zochten hier iemand die kon helpen met content creation, marketing en business development en na telefonisch overleg met de eigenaar van de farm, wist ik dat dit mijn nieuwe avontuur zou worden. Op naar Eje Cafetero.

 

Manizales, Colombia

Zwembadje

 

Content creation, design & business development

Niet alleen heb ik de hacienda geholpen met een stuk content creation en storytelling. Daarnaast ben ik aan de slag gegaan met het ontwerpen van nieuwe brochures voor de hacienda, met algemene informatie, de verschillende overnachtingsmogelijkheden en alle activiteiten die je in en rondom de hacienda kunt ondernemen.

 

Koffietour en wandelen

Zo kun je – uiteraard – een koffietour doen, waarin je in drie uurtjes tijd ongelofelijk veel leert over koffie. Ook kun je in de onwaarschijnlijk mooie omgeving lekker een stukje wandelen, een dagtrip maken naar Los Nevados National Park of naar de Cocora Valley in Salento – mijn absolute favoriet. Ik ben er in die korte tijd maar liefst drie keer geweest.

 

De junlge van de Colombia

Hiken

 

Destinatiemarketing

Daarnaast hebben we flink gebrainstormd en plannen gesmeed om Manizales als stad, maar ook de koffiefarm zelf op de kaart te zetten als bestemming voor digital nomads. Beide plekken zijn absoluut een aantrekkelijk alternatief voor het populaire Medellín.

 

Wat ik leerde in de Colombiaanse wildernis

  • I like slow travel. Ik heb in totaal bijna zes weken op de hacienda doorgebracht, waardoor er wederom een plekje op de wereld is waar ik me thuis voel.
  • Ik ben geen stadsmeisje. Echt niet. Te veel herrie, te veel vervuiling en te veel verleidingen. Mijn hele zenuwstelsel stond op standje loco.
  • Oh oh oh, wat ben ik dankbaar voor mijn leven. Al is er soms het gemis van vrienden en familie, ik ben in tijden niet zo bewust geweest van hoe dankbaar ik ben voor mijn leven, mijn gezondheid en de vrijheid die ik elke dag heb om onder míjn voorwaarden te leven.
  • Happiness is only real when shared. Alleen reizen is fijn, omdat ik nu helemaal mijn eigen keuzes kan maken. Maar uiteindelijk wil ik ook heel graag delen. Ik heb echter ervaren dat delen op verschillende manieren kan. Zo heb ik ontzettend warme vriendschappen gesloten met de staff op de hacienda én mijn Spaans een beetje kunnen bijspijkeren.

 

Heb jij al eens van Workaway gebruik gemaakt? Hoe zorg jij voor lage kosten op reis? En hoe leg jij contact met locals? 

 

Volg de avonturen van Inge op Instagram. Volg Artikel 2.55 op Facebook.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *