Hoe ik als kleine blogger toch op persreis kan gaan [+video]


Op persreis naar Griekenland

Hoe ga je als kleine blogger op persreis naar het buitenland? In deze blog en vlog vertel ik je hoe ik dat deed en geef ik tips hoe jij ook op persreis kunt gaan.

Op Instagram zie je vast wel eens de jaloersmakende plaatjes voorbij komen van grote influencers die op reis zijn voor hun blog. Maar wat als ik je vertel dat een persreis dichterbij is dan je denkt? Je hoeft heus geen mega grote blogger te zijn om op persreis te kunnen. Mijn blog trekt nog geen 10.000 unieke bezoekers per maand (tegenover de tientallen – en soms honderd duizenden bezoekers van grote(re) bloggers) en toch ga ik regelmatig op persreis naar het buitenland. In deze blog en vlog vertel ik je hoe ik dit doe en geef ik tips hoe ook jij op persreis kunt gaan.

Bloggen voor andere platforms

Ik startte in 2009 met bloggen, maar pas circa 2014 werd ik serieuzer met mijn blog en kreeg ik meer focus. Ook de blogwereld werd steeds serieuzer, en hoewel er andere bloggers waren die al lang geld verdienden en op persreis gingen, begon bij mij toen het balletje te rollen. Eind 2014 ging ik voor een half jaar naar Australië en daarover ging ik – naast mijn eigen blog – bloggen voor Travelvalley.nl. Zo kon ik een groter publiek bereiken én af en toe leuke deals regelen op reis. Zo mocht ik slapen in toffe hotels en mee op tourtjes, in ruil voor de exposure die ik bood op Travelvalley. Sinds 2015 blog ik ook – betaald – voor Rondreis.nl. Hiervoor mocht ik al eens op persreis naar Marokko (en Jordanië, maar toen kon ik niet!!!).

yolo in australie

Suzanne in Australië

Op persreis naar Marokko voor Rondreis.nl

Van Kenia tot Jamaica

Sinds ik voor Travelvalley en Rondreis naar Frankrijk, Guernsey en Marokko ben geweest, kwamen ook de persreizen op persoonlijke titel op gang. In 2016 mocht ik zelfs internationaal: ik won een persreis naar Kenia op een bloggersevent! Dat klinkt ‘makkelijk’, maar voor die prijs moest ik natuurlijk wel iets doen. Om kans te maken moest je een reisquote bedenken met de insteek ‘iets goeds doen voor een ander’. Ik bleek één van de drie finalisten te zijn. Daarna moest ik nog – in korte tijd – stemmen verzamalen. Ik dacht: ze kiezen vast de grootste blogger. Maar ook als kleine blogger maakte ik dus kans!

Sinds die reis naar Kenia – die me natuurlijk even goed op de kaart zette – ging ik nog naar o.a. het Sauerland, Oostenrijk, Italië, Gran Canaria en nog eens naar Oostenrijk. Ook ging ik begin 2018 naar Jamaica om content te maken voor een klant. Wauw, wat is het gaaf om voor werk toffe reizen te maken!

In Kenia voor Getaway Travel

Big Five spotten in Kenia

Heb een goed verhaal, bedenk een goede insteek, wees origineel en creatief

Je kan je soms aanmelden voor een persreis of je kan zelf een voorstel doen. In beide gevallen is het handig om een goede pitch te hebben. Dat wil zeggen dat je een goed verhaal hebt waarom jij die persreis moet gaan maken. Welke insteek kies je? Met welke invalshoek benader je de bestemming en schrijf je het artikel? Iets origineels helpt vaak mee! Zo mocht ik naar Oostenrijk omdat ik daar als kind altijd al kwam, en werd mijn reis naar Gran Canaria gesponsord omdat ik daar vertrok met Nomad Cruise. Hoeveel bloggers kunnen dat nou zeggen?

Kwaliteit helpt

Uiteraard is het belangrijk dat je basis goed is. Als blogger moet je natuurlijk een sterk, foutloos artikel kunnen schrijven (en er zal nu vast een typfout in dit artikel staan…), mooie en leuke foto’s kunnen maken en eventueel ook video’s. Daarnaast is het sinds een paar jaar ook belangrijk dat je goed bent vertegenwoordigd op social media en daar toffe content kan posten die veel engagement genereert. Kwaliteit is het halve werk! Als heb je nog zoveel (nep)volgers, als je artikel slecht is en niemand je foto’s like’t op Instagram, kiest een bestemming liever voor een kleiner bereik met kwaliteit.

Nomad Cruise

Curaçao: Grote Knip

Niche

Een specifieke niche is een goede verklaring voor een wat kleiner bereik. En een relevante niche is een extra goede reden om juist met een blogger te werken! Wijd daar dus zeker over uit in je pitch. Mijn niche is Nederlandse vrouwen uit de Randstad, hoger opgeleid, 25-35 jaar en gericht op reizen, carrière en persoonlijke groei. Ook zijn ze veelal geïnteresseerd in online en actief.

De aanhouder wint

Wie op persreis wilt moet vooral ook volhouden. Een persreis krijg je niet aangeboden als je één week blogt. Je blog heeft dan nog niet veel volgers, je site is nog niet goed vindbaar en bestemmingen kennen jou waarschijnlijk gewoon nog niet. Ook zijn ze wellicht bang dat je snel stopt met bloggen, en een eventueel artikel over hun bestemming dan zijn waarde verliest.

Wie lang blogt (ook al blijft de blog klein), bouwt een reputatie op, bouwt een sterke blog op met veel content en een goede vindbaarheid en een hoge Domain Authority (DA).

Op persreis in Zuid-Tirol

Wintersport in Achenkirch, Oostenrijk

Connecties: maak vrienden

Persreizen maken gaat deels over de juiste connecties hebben. Die PR-bureaus en bestemmingen moeten jou natuurlijk wel kennen om jou uit te kunnen nodigen. Ga dus naar persevents, pitch jezelf én wees aardig en professioneel. Als jij geen leuk persoon bent om mee te werken, zullen ze jou niet nog eens voor een persreis vragen. Hoeveel volgers je ook hebt!

Wees kritisch met wie je werkt en waar je heen gaat

Houd vast aan je focus en accepteer niet elke persreis ‘omdat je gratis op vakantie kan’. Persreizen die niet bij jouw blog passen zullen ook niet goed worden gelezen, en je volgers zullen dit je niet in dank afnemen. Op de lange termijn heb je er meer aan om selectief te zijn en alleen op reis te gaan naar bestemmingen die bij jouw niche passen. Ook leuker voor jezelf, geloof mij.

Las Palmas de Gran Canaria

Rasta Roadtrip!

Investeer: begin klein

Je wordt niet zo maar opeens gevraagd om naar Italië, Griekenland of Jamaica te gaan. Ook ik ben begonnen met heen en weer naar Marokko zonder overnachting, een nachtje Maastricht, een persreis Noord-Holland. En dit was hartstikke leuk! Je moet je sporen verdienen als blogger en klein beginnen. Als je dan eenmaal een reputatie hebt, goede artikelen op jouw naam en bewezen hebt wat je waard bent, komen die grotere persreizen vanzelf! Nou ja, met een goede pitch en hard doorwerken 😉

Vragen? Laat het me weten! Ik ben ook benieuwd of andere bloggers nog tips hebben over hoe zij op persreis gaan. En als het jou ook eenmaal lukt: heel veel plezier met jouw reisje voor werk!

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *