Paradijs Tioman 1


Salang Beach

Elk voordeel heb z’n nadeel

Please, don’t eat me!

Vliegtuigje naar Tekek

Panuba Beach

Panuba Inn Resort

Met haar verschillende stranden, prachtige koraal en vele vissen, is er op Tioman voor ieder wat wils, of je nou voor actie komt of alleen maar wilt chillen.

Vorige week maandag(!) vertrokken we vanaf Taman Negara – na een heerlijk ontbijtje verse roti canai – naar Mersing. Omdat we daar eind van de middag pas aankwamen bleven we in dit plaatsje overnachten. Een prima keuze, zo bleek. Denk: ‘echt’ Maleisisch (niet-toeristisch en geen wereldstad), een leuk hostel en lekker eten.

De dag daarop namen we de boot naar Pulau Tioman, een prachtig eiland waar we zouden gaan chillen en duiken. De ferry (ook wel ‘jetty’ genoemd hier) deed er twee uur over, waarna we uitstapten bij het plaatsje Salang. Zoals het een goed backpacker betaamt had ik het een en ander gelezen over de plaatsjes van Tioman, en Salang zou een mooi strand hebben en had ook goede keuzes in accomodatie en restaurantjes.

Uiteindelijk hebben we in een week tijd alsnog praktisch alle plaatsjes gezien. We deden een ‘round the island-tour’, verkasten na twee dagen van Salang naar Panuba, en wandelden nog een keer naar ‘ABC’  en ‘Tekek’.

In Salang verbleven we in ‘resort’ Salang Sayang. Dit kan ik iedereen aanraden. Voor een kleine 30 euro zit je hier in een bungalowtje met airco praktisch aan het strand. Er is gratis wifi, een prima restaurantje, en – last but not least – er hangt een gezellige, persoonlijke sfeer. Toen we na twee dagen weggingen omdat alles voor het weekend volgeboekt was, hing er echt een ‘afscheidssfeertje’.

Panuba, het plaatsje waar we daarna heen gingen, bestaat uit een resort. Dit resort is groter dan Salang Sayang, en mist – denk ik – hierdoor de persoonlijke sfeer. Het grote overdekte restaurant was veel minder dan de plastic stoeltjes op het strand bij Salang. Het strand daarentegen was wel prachtig. Aangezien er op Tioman veel Singaporeans en Maleisiers komen, en deze niet per se van zonnen houden, hadden wij het strand praktisch voor ons alleen. De prijs van onze kamer was ongeveer hetzelfde als in Salang.

Verder zijn we nog in Juara (mooi strand, erg rustig), Paya (mooi strand, sfeerloos resort), Tekek (sfeerloze hoofdstad), en ABC (leuke backpackers sfeer) geweest, en hebben we een duiktrip gemaakt. Dit laatste viel wat tegen, omdat de visibilaty niet zo goed was door alle smok (door de bosbranden in Indonesie), maar de ervaring an sich was weer super. Misschien had ik er ook wel teveel van verwacht. (Overigens hebben we wel veel vissen, en zelfs een kleine haai, gezien bij het snorkelen, en werd er een dag later een whale shark gespot!)

Al met al hebben we een heerlijke week gehad, die twee keer zolang voelde door het drukke programma eraan voorafgaand. Helemaal uitgerust en wel zijn we dan ook wel toe aan de volgende bestemming: Singapore. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Paradijs Tioman