Interview: Miss Legal 2


Karina Holwerda

Karina Holwerda (27) is oprichtster van Miss Legal: de eerste juridische dienstverlener in Nederland voor vrouwen, door vrouwen. Zo heeft elke vrouw voortaan een “vriendin” die haar van professioneel advies kan voorzien. Ik interviewde deze jonge businessbabe over haar carrière.
Hoe kwam je op het idee om Miss Legal op te richten?
“Ik heb altijd in mannenbedrijven gewerkt en het grootste aantal klanten was man. Het viel me op een gegeven moment op hoe mannen tegen hun problemen aankeken en hoe vrouwen dat deden. Ik vond het ook belachelijk dat vrouwen bang waren om juridische hulp in te schakelen vanwege hoge kosten en angst om hun verhaal te moeten delen met een vreemde. Ik heb daarom besloten om een ‘juridische vriendin’ neer te zetten die vrouwen altijd kan helpen.”
Wat is Miss Legal?
Miss Legal is een partnership concept van zelfstandige juristen, advocaten en andere professionals die iedere vrouw in nood, vaak in haar buurt en in haar eigen taal, kunnen helpen. Omdat we merkten dat enkel juridische hulp niet voldoende is, hebben we Miss Legal Empowerment opgezet. Tijdens deze empowerment sessies gaan coaches met dames aan de slag om hun leven een nieuwe boost te geven, terwijl onze juridische professionals hun problemen uit het verleden nog aan het oplossen zijn. Hier komen vaak gelukkige vrouwen uit voort, die zelfverzekerder en gelukkiger zijn.”
Hoe ziet een gemiddelde dag van Miss Legal eruit?
“Vaak komen de zaken bij mij binnen en verdeel ik die onder onze professionals. Ik vind het belangrijk om zelf klantcontact te onderhouden met iedere vrouw die bij ons aanklopt. Mocht het zover komen dat ik een leidinggevende ga aannemen, dan wordt dat een heel heftig selectieproces. Ik zit vaak de hele dag achter de laptop met twee telefoons. Al ben ik ook vaak onderweg in verband met afspraken, zakenvrouwen bijeenkomsten, netwerken, enzovoort. Kortom, iedere dag is leuk en brengt nieuwe mogelijkheden.”
Wat zijn de toekomstplannen van Miss Legal?
 “Momenteel bestaat het Miss Legal team uit negen professionals. We zijn hard bezig om Miss Legaleen betere landelijke dekking te geven. Ons doel is het krijgen van nationale bekendheid binnen de komende zes maanden. Miss Legal internationaal opzetten is natuurlijk een droom, maar ik focus mij nu nog even op Nederland.”
Wist je altijd al wat je ‘wilde worden’?
“Mijn moeder gaf me ooit een advies: ‘Zorg ervoor dat je advocaat wordt. Al eindig je halverwege, dan ben je nog steeds een jurist’. Zodoende wist ik altijd dat ik rechten zou gaan studeren. Mijn droom was een internationale baan bij een EU-instelling. Hoe dichter ik echter bij het Europees recht kwam, hoe minder ik dat nog wilde. Sinds mijn 20stezit ik in het ondernemerschap en weet nu dat ik daar thuis hoor.”
Hoe zag jouw studietijd eruit?
“Ik studeerde Rechten en Marketing aan Universiteit Leiden, en Law, Leadership & Management aan Universiteit Nyenrode. Daarnaast heb ik altijd fulltime gewerkt. Van managementfuncties en sales representative tot juridische adviseur en internationale incasso medewerker. Mijn cijfers waren goed voor de vakken die mij werkelijk interesseerden en waar ik iets aan had in ondernemerschap.”
Wat voor tips zou jij mensen geven die niet weten wat ze ‘willen worden’?
“Hierin ga ik Janette Sybrandy citeren, een powervrouw die ik onlangs heb ontmoet. ‘Je moet voor jezelf zes vragen beantwoorden: waar ben ik goed in en waar ben ik niet goed in? Wat vind ik leuk en wat vind ik niet leuk? En waar wil ik beter in worden en waar wil ik absoluut niet beter in worden?’ Dan is de keuze snel gemaakt.”
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Interview: Miss Legal