Drie tips voor een positief banksaldo 3Geld sparen is eigenlijk net afvallen. Je weet dat het moet, maar toch doe je het niet. Je weet ook hoe het moet, maar lijkt niet te lukken. Daarom hier drie tips om niet elke maand de rode cijfers in te gaan.

Elke maand is het weer hetzelfde liedje. Vanaf het moment dat ons salaris gestort is wanen we ons één of andere rich kid die alles kan doen wat ze wil. Nieuwe schoenen? Why not! Een facial? Moet ook gebeuren. Starbucks op het station is bovendien ook geen overbodige luxe. Naar mate het eind van de maand nadert vermijden we etentjes en wordt er alleen nog geshopt bij de webshop van H&M (betalen na veertien dagen!).

1. Planning
Eén van de basisprincipes van beleggen is dat je je geld moet spreiden. Hiermee heb je het meeste kans op een goed rendement. In feite is dit ook de basis van normaal kunnen rondkomen. Toch zetten we elke maand weer in een keer ons geld in (althans in één week). Wat we eigenlijk zouden moeten doen is heel simpel: Trek je vaste lasten van je salaris af, en bereken hoeveel je per week kunt uitgeven van het restant. Vervolgens geef je niet meer uit dan dat.

2. Leef niet boven je stand
Mocht je aan tip 1 toch geen boodschap hebben, probeer dan in elk geval niet boven je stand te leven. Je bent nu eenmaal een starter en geen topadvocaat. Zet dus zelf een kopje koffie in plaats van een SB’tje, en je bespaart zo’n drie euro per dag (is bijna 100 euro per maand!). En drie keer per week een broodje halen in je lunchpauze? Een salade meenemen van huis is goedkoper en nog lekkerder ook!

2. Heb ik dit echt (weer) nodig?
Back to the essentials dus. En zelfs hier kunnen we nog besparen. Want hoeveel winterjassen hangen er al niet aan je kapstok? Heb je echt die nieuwe roze mantel nodig deze winter? Laat je niet teveel (ver)leiden door trends en massaproductie. Over een jaar is je nieuwe aankoop weer ‘uit’. Investeer dus liever in tijdloze, duurzame en – vooruit – duurdere aankopen. Dit gaat qua mode en portemonnee langer mee en is uiteindelijk voordeliger.

Het is even slikken als je het eenmaal beseft, maar we kunnen niet alles hebben. Oké, misschien een beetje dan. Doutzen Kroes snoept ook wel eens, maar is toch ultraslank. Geniet, maar spend met mate dus.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Drie tips voor een positief banksaldo