Vrijheid of zekerheid? 4


Waarom werk jij (niet) voor jezelf?

Naar aanleiding van mijn blog ‘Waar heb je de meeste vakantiedagen?’ twitterde reisblogger Explorista dat haar baas haar net zoveel vrijheid geeft als ze zelf wil. Als freelance journalist is zij immers eigen baas. Maar hoeveel vrijheid geeft dat echt?

‘Betaalt jouw baas jou ook door tijdens die vrije dagen?’ twitterde ik terug. ‘Nee dat is waar.. Ik kies voor vrijheid, anderen zekerheid.’ antwoordde Explorista. Maar hoeveel vrijheid heb je als zelfstandige nou echt? En hoeveel zekerheid heeft iemand in loondienst tegenwoordig nog?

Vrijheid?
Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas. Je bepaalt zelf hoeveel je werkt en kan er dus ook voor kiezen (vaak) vakantie te nemen. Werk je niet, dan komt er echter ook niets binnen. Bovendien, als ik de meeste ondernemers mag geloven, werk je als zelfstandige eigenlijk 24/7. Het onderscheid tussen werk en privé is lastig, en als je echt wil dat je succes hebt moet je heel hard werken. Veel meer dan 40 uur per week dus, vertelde Annic van Wonderen laatst tijdens haar Masterclass Ondernemen.


Zekerheid?
Als ‘loonslaafje’ ben je op papier minder vrij om te gaan en staan waar je wilt. Vijf weken vakantie per jaar vindt een werkgever vaak meer dan genoeg. Maar als je dan wel op vakantie gaat heb je wel écht vrij. Je wordt gewoon doorbetaald en ook je werk lijdt er niet onder (als je collega’s dat tenminste van je overnemen). Daarentegen vraag ik me juist af hoeveel zekerheid je als werknemer nog hebt tegenwoordig. Menig loonslaaf van mijn leeftijd heeft een tijdelijk contract, die na tweeënhalf jaar soms zonder pardon wordt beëindigd en niet wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Ondernemen: yes or no?
What to do? Voor jezelf beginnen? Of toch die arbeidsovereenkomst bemachtigen? Mijn tip, gebaseerd op verschillende verhalen van ondernemers: begin alleen – en vooral – voor jezelf als je een briljant idee hebt en daar helemaal voor wilt gaan. En als je dat niet hebt? Geniet dan vooral van die leuke baan bij je werkgever. Ook als werknemer kun je gepassioneerd zijn en lol hebben in je werk. En zonder zorgen op vakantie natuurlijk! 

Ben jij ondernemer of werk je in dienstverband? En wat zie jij als voor- en nadelen?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Vrijheid of zekerheid?