Een journalist in 7 stappen


Dit prachtige plaatje maakte ik al in 2011.
Eerst een half jaar werken als redacteur, dan een cursus Journalistiek schrijven volgen. Omgekeerde wereld? Story of my life!
Afgelopen week rondde ik mijn cursus Journalistiek Schrijven af, die ik bij Universiteit Utrecht’s cultuurcentrum Parnassos volgde. Dit lijkt gezien mijn baan bij Textilia misschien mosterd na de maaltijd, maar om eerlijk te zijn had ik nog nooit de theorie van het schrijven bestudeerd. Toch handig: na zeven weken cursus kan ik me dan nu eindelijk echt journalist noemen. (Al houd ik dat in Marokko liever voor me.)
Vrij beroep
Oh wacht, dat kon ik al! Journalist is namelijk geen beschermde titel. Iedere Nederlander die nieuwsfeiten verzamelt en publiceert kan zichzelf in principe journalist noemen. En gezien mijn schrijversverleden was ik dat dus ook al. In de Nederlandse grondwet staat zelfs: ‘Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Lang leve persvrijheid! 
Theorie
Dat ‘iedereen’ journalist kan zijn, neemt natuurlijk niet weg dat een cursus (of studie) Journalistiek erg nuttig kan zijn. Natuurlijk doe je sommige schrijfdingen al automatisch goed in de praktijk, maar de theorie kan je bevestiging, houvast of een beter inzicht bieden. Na zeven lessen denk ik inmiddels meer na over het schrijven van stukken. Ga ik ergens heen of lees ik slechts een persbericht? Wat voor artikel kan ik hier het beste van maken? En wat heb ik daar voor nodig? 
To be or not to be
Een beetje theorie is dus niet alleen handig om een journalist te worden. Ik voel me door de cursus ook meer een ‘echte’ journalist. Daarvoor was ik ‘gewoon’ blogger. En dat is volgens sommigen een wereld van verschil. Wie had gedacht dat mijn wilde gedachtes van drie jaar geleden nog eens werkelijkheid zouden worden? Begin 2011 schreef ik meerdere blogs over een mogelijke carrière als journalist. Wat kan ik zeggen? Wie schrijft die blijft!
PS Ik ben niet de enige jurist die journalist is geworden.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *