Tweeënhalve maand door Azië: mijn route 3


In mijn eerste Southeast Asia Guide kon je alles lezen over de voorbereidingen voor een (lange) reis door Zuidoost-Azië. In deel twee gaf ik mijn tips voor tijdens je reis. Vandaag deel ik mijn eigen route met jullie!

Toen ik in juli 2011 mijn masterdiploma haalde, besloot ik dat ik in oktober dat jaar op reis zou gaan. Alleen, want dat leek me heel erg vet (en een beetje eng). Ik wilde naar een veilig gebied, dat niet al te duur zou zijn, waar het weer goed is en waar je makkelijk mensen leert kennen. Azië kwam dus al snel boven aan mijn lijst. Ik had eerder dat jaar al meerdere mensen over Vietnam gehoord. Dat leek mij dus wel wat: minder toeristisch dan Thailand, maar wel een bewoonde wereld. Ik boekte dus een ticket naar Hanoi, en een terugticket vanaf Saigon voor tweeënhalve maand later. De rest zou ik wel zien!

Mijn uiteindelijke route

Hanoi
Toen ik Hanoi aankwam moest ik even op adem komen. Was het omdat ik alleen op reis was? Of omdat de stad druk en authentiek is? Vrouwtjes lopen daar nog met rieten hoeden over straat, en werkelijk overal staan en rijden scooters. Gelukkig ontmoette ik (inmiddels vriendin) L., twee aardige Nederlandse jongens, een Brits stel dat in Hanoi woonde, twee leuke meisjes uit Israël, en nog veel meer leuke mensen. Hanoi kwam helemaal goed!

Het bekendste plein van Hanoi

Sapa
Met de nachttrein ging ik naar Sapa, een plaatsje in de bergen van Noord-Vietnam. Heel veel rijstvelden en traditionele Vietnamese mensen in leuke kleren: dat is Sapa. Het was prachtig en gezellig! Dit tripje duurde drie nachtjes (inclusief twee nachten in de trein) en boekte ik bij mijn hostel in Hanoi voor een paar tientjes.

Hiken door de bergen bij Sapa

Halong Bay
Ook dit tripje boekte ik bij mijn hostel in Hanoi voor (omgerekend) een habbekrats. Twee dagen sliep ik op een boot, waarmee we langs de prachtige rotsformaties voeren. Halong Bay is één van de moderne wereldwonderen trouwens! Toch heb ik geen geweldige herinneringen aan Halong Bay, omdat de groep en het weer niet geweldig waren. Anderen hoor ik weer vol lof over deze trip!
 

Detail: ik moest mijn hut delen met een Amerikaan (65)

Hué
In Hué ontmoette ik vriendin L. weer. Gelukkig maar, want Hué bleek niet spectaculair. Goedkoop cocktails drinken dan maar, een boottochtje maken en een pedicure nemen. Ook de oude stad is de moeite waard om te bezoeken! Als je weinig tijd hebt, zou ik Hué overslaan.
 

Leg openers drinken met L. (midden)

Hoi An
Een heel leuk plaatsje, vooral door de schattige gele huisjes. Hoi An ligt aan een oud haventje, vlakbij het strand en is omringd met prachtige akkers. Je kunt er als toerist goed terecht! Lijkt een beetje op Malacca, Maleisië!

Een typisch gebouw in Hoi An


Motortrip
Vanuit Hoi An werd ik opgehaald door een motorrijder: die rijden in heel Vietnam rond als taxi. Ik ‘boekte’ mijn motorrijder voor twee dagen. Achteraf de motor reed ik door the middle of nowhere, was overal de enige westerling en beleefde het avontuur van mijn leven. Ik werd afgezet voor de grens van Laos en nam zelf uiteindelijk de bus naar Pakse.

Een  weeshuis bezoeken tijdens mijn motortrip

Pakse
Blij om weer onder de backpackers te zijn, genoot ik intens van het backpackers bestaan: een gezellig hostel, lekker socializen en leuke tripjes maken. Zo ging ik met een groepje naar het Bolaven plateau. Na een paar dagen nam ik de bus naar Champassak.

Met de bus naar Champassak


Champassak
Een klein plaatsje waar uiteindelijk niet veel te doen bleek. Maar dus ook heerlijk om even bij te komen. Ik bezocht – met een groepje anderen – een mooie tempel en childe in een hangmat naast de rivier.

De rivier

Si Phan Don
Het échte Laos dat je niet mag missen! Een paar dagen leefde ik hier op de eilanden, die midden in de rivier in het binnenland liggen. Heerlijk relaxed was het elke dag om daar rustig op te staan, niets te hoeven, het halve dorp te leren kennen en mijn eigen vriendengroepje te hebben.

Helemaal zen in Si Phan Don

Siem Riep
Na een hele lange rit kwam ik midden in de nacht aan in Siem Riep. Ik had geen idee waar ik was of heen moest, dus sliep in het hotel waar mijn reisgenoten heen gingen. De dag daarna gaf ik mezelf een upgrade naar het mooiste hotel van mijn reis: een Oranje Hotel midden in Siem Riep. En niet alleen het hotel was top. Siem Riep is heel gezellig, met kroegjes, hippe lunchrooms, boetiekjes en markten. Ook mijn twee vriendinnen uit Laos waren in Siem Riep, waarmee ik uiteraard naar Ankor Wat ging. Indrukwekkend!

Mijn hotel in Siem Riep

Phnom Penh
Met de bus ging ik verder naar Phnom Penh, waar ik inmiddels een druk sociaal leven had. Ik at met een meisje dat ik kende uit het vliegtuig, sprak af met vriendin L., die inmiddels ook in Phnom Penh was, en had ook nog een afspraak met een reizende vriend uit Nederland. Phnom Penh is geweldig: heerlijk eten, een mooie boulevard en een echt ‘stadsgevoel’.

De boulevard van Phnom Penh

Sihanoukville – Monkey Island
Volgende bestemming: het toeristische Sihanoukville. Ik nam een kamer bij hét hostel in town: Monkey Republic. Hier ontmoette ik twee leuke Nederlandse meiden, waarmee ik later die week een aantal dagen naar Monkey Island vertrok. Hier had ik zo ongeveer de mooiste week uit mijn leven. Ik haalde er mijn PADI, leefde totaal back to basic (zonder elektriciteit) en had een hele leuke vriendengroep om me heen. Terug in Sihanoukville hebben we dan ook nog even goed gefeest en toen met een lach en een traan afscheid genomen.

Biertjes met S. en B.

Phu Quoc
Ik ging door naar Phu Quoc, maar sliep eerst nog een nachtje in Kep. Dat was niet noemenswaardig. Phu Quoc daarentegen is prachtig: al is het geen typische backpackers-bestemming. Er zijn veel stelletjes die er genieten van de mooie stranden en het rustige, maar redelijk luxe leven. Je komt er niets te kort! Bovendien waren vriend L. en zijn familie er ook een paar dagen!

Phu Quoc heeft prachtige stranden

Mekong Delta
Weer terug met de boot naar het vaste land voor een tripje door de Mekong Delta. Hier beleefde ik het echte ‘rivierleven’, en alles daar omheen. Ik nam een kijkje bij een kokosnotenfabriek, een noedelfabriek, had een slang om mijn nek en maakte een tochtje door de rivier mét Vietnamese hoed. Weinig echt leuke mensen, maar ik wist me inmiddels goed te vermaken!

Het Venetië van Vietnam?

Saigon
Saigon, also known as Ho Chi Minh City, is niet de hoofdstad van Vietnam, maar voelt wel zo. Het is groot, er is veel hoogbouw en het is veel toeristischer dan hoofdstad Hanoi. Ik had een heel gezellige dag met een Duitse modejournalist, maar kwam vooral naar Saigon om mijn vriend N. op te halen. Die kwam naar Vietnam om de laatste twee weken met mij af te sluiten. Samen gingen we naar de bekende tunnels en natuurlijk liet ik hem ook kennis maken met typische Vietnamese specialiteiten en gebruiken.

Een standaard straat in Saigon

Mui Ne
Samen met N. ging ik naar Mui Ne, een strandplaatsje waar ik veel goede verhalen over had gehoord. Er is niet veel te beleven, maar het strand is prachtig en de zandduinen in de buurt moet je gezien hebben. Helaas hadden we geen lekker weer, maar desondanks genoten we natuurlijk.

Mui Ne

Dalat
Onze volgende bestemming was Dalat, een plaatsje in de bergen. Het zou er altijd lente moeten zijn, maar ook hier was het weer – toen wij er waren – niet goed. Dat resulteerde in herfst dus, waardoor N. en ik vooral in windjack op de scooter zaten, of binnen aan een noedelsoepje. Dalat is wel echt een uniek stadje, dus zeker leuk om heen te gaan! Een heel andere natuur dan de rest van Vietnam, én erg goede noedelsoep!

Het bijzondere Crazy House van Dalat

Nha Trang en Doc Let
Tot slot nog even naar Nha Trang. Daar namen we een taxi naar Doc Let, een plaatsje van drie kleinschalige hotels, waar we niets anders deden dan op een strandbed liggen. Voor elke maaltijd werden we geroepen door de gastvrouw, die elke keer weer wat lekker bereidde. En dat voor drie tientjes per persoon per nacht! Een heel leuke ervaring, die het nog steeds matige weer goed maakte. Ik wilde niet eens meer naar huis, maar na nog een dagje Nha Trang en een nachtje Saigon vlogen we half december dan toch echt terug naar Nederland.

Ons uitzicht voor drie dagen

Ik denk bijna dagelijks nog met een heel warm hart aan mijn reis terug en zou het iedereen willen aanraden! Voor uitgebreidere verslagen verwijs ik je naar de reisblog op Waarbenjij.nu die ik destijds bijhield.

Heb jij wel eens een lange tijd (alleen) gereisd? En ben je ook wel eens in Zuidoost-Azië geweest?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Tweeënhalve maand door Azië: mijn route