De vijf meest gestelde vragen tijdens mijn reis 4


Darwin, Northern Territory

Waar kom je vandaan? En hoelang ben je hier al? Het zijn de meest gestelde vragen op reis. Maar ook deze vijf dingen hoorde ik vaak toen ik in Australië was.

Iedereen die wel eens lang op reis is geweest kent het: de gesprekken die je bijna dagelijks voert met andere backpackers. ‘Waar kom je vandaan?’ ‘Hoelang ben je hier al?’ Ik heb het zo vaak gehoord dat ik het nu bijna aan mensen vraag die ik op het perron zie staan als ik de trein pak. Maar er waren nog wat andere vragen die me heel vaak zijn gesteld.

Wat vond je het leukste?
Ja, deze vraag heb ik héél vaak gehoord. Een goed antwoord heb ik echter nog steeds niet. Behalve dan dat het zo moeilijk is om te kiezen. Heel veel dingen waren fantastisch, maar ook niet te vergelijken. Roadtrippen met vriendinnen langs de niet-toeristische westkust, met mijn vriend naar Nieuw-Zeeland, living the life in Sydney, de Great Ocean Road, een weekje ‘ouderwets Azië-liefde’ op Bali.. ik kan niet kiezen, okè?! Er zijn natuurlijk dingen die je écht niet mag missen, maar ook het ‘dagelijkse’ leven had ik niet willen overslaan.

Just an ordinary day in Australia
Wekelijkse barbie

Is Ayers Rock de moeite?
Bizar, maar ik denk dit me aan de oostkust bijna dagelijks gevraagd is. Veel mensen twijfelen over een tripje naar de Ayers Rock (of Uluru, zoals de Aboriginals de rots noemen). Deze grote rots – die overigens hoger is dan de Eiffeltoren!) staat middenin Australië. Oftewel, duizenden kilometers rijden vanaf de kust. Vliegen kan ook, maar toch zal ik dit niet aanraden. Het is meer de trip naar Ayers Rock toe, wat het onvergetelijk maakt. Autootje kopen (of huren), ki-lo-meters rijden, kamperen in the middle of nowhere, en uiteindelijk in het dorre, uitgestrekte landschap de rots zien verschijnen. Als ik dit schrijf krijg ik een verliefd gevoel als ik aan de trip terugdenk. Als je genoeg tijd hebt in Australië zou ik dan ook zeker aanraden om te gaan.

Outback roadtrip
Koken bij Uluru

Waarom reis je niet langs de oostkust?
Van de vier maanden die ik totaal in Australië heb doorgebracht, heb ik drie maanden in Northern Territory en Western Australia gezeten. Is daar ook iets te zien dan? Jazeker! Tropisch Darwin, de
Outback, Uluru, het Ningaloo Reef, Perth… ik heb me kostelijk vermaakt! Natuurlijk heeft de oostkust ook zo zijn (bekende) highlights, maar ik wilde vooral eens iets anders doen dan de massa. Het was wel mijn plan om meer van de oostkust te zien, maar helaas was het na Sydney en Melbourne alweer tijd om naar huis te gaan. Voor de rest kom ik gewoon nog eens terug 😉

Monkey Mia
The road less traveled

Sydney of Melbourne?
Aargh, weer zo’n moeilijke vraag! Ik kan gewoon niet kiezen. Ik heb veel mensen gesproken die Melbourne leuker vonden dan Sydney. Sydney vinden ze te groot, te onpersoonlijk, te toeristisch. Melbourne is meer ‘gezellig’, hip, cultureel, overzichtelijk. Ik snap dat veel mensen daarvan houden, maar het magische gevoel dat ik in Sydney had kan ik niet negeren. Hallo, SYDNEY! De grootste stad van Australië. De ongelofelijk grote Harbour Bridge. De prachtige haven. Het Opera House. Het legendarische Bondi en de beeldschone kust. Het snelle leven in het CBD. Melbourne heeft daarentegen weer betere restaurants, street art, sport, gezelligheid… Zoals ik al zei, ik kan niet kiezen. En waarom zou ik?

Magisch Sydney
Hip Melbourne

Ga je niet voor je second year visum?
Misschien vind jij vijf maanden reizen lang, maar in Australië werd ik als mietje gezien. Veel backpackers reizen tenminste een jaar. Het visum is toch immers een jaar geldig? Ook zijn er veel reizigers die ‘voor het tweede jaar gaan’. Wie een Working Holiday Visum heeft en drie maanden op het land werkt, komt namelijk in aanmerking voor nóg een jaarvisum. En ‘omdat het kan’ doen veel mensen dit. Ik heb me erover verbaasd hoeveel backpackers wel niet naar Australië komen om te werken. Het reizen is bijzaak. En op zich begrijpelijk, want het is een prachtige ervaring waar je bovendien goed geld mee kan verdienen. Zeker als de banen in jouw thuisland niet voor het oprapen liggen. Als ik me dat eerder had gerealiseerd had ik misschien wel ergens ‘echt’ willen gaan wonen en werken. Gewoon een jaar in een ander land wonen lijkt mij heel erg leuk. Een andere ervaring dan lang op reis gaan denk ik. Had ik nu dat second year visum maar gehaald 😉

Welke vraag is jou veel gesteld op reis? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “De vijf meest gestelde vragen tijdens mijn reis