De 20 vetste dingen die ik ooit deed op reis 5


Een campervan kopen in Australië en 10.000 kilometer links rijden 😉

Regelmatig wordt er gevraagd naar mijn gekste/vetste/leukste reiservaring. Er komt dan nooit direct één ding in me op. Maar als ik nadenk heb ik toch best wel wat vette dingen gedaan op reis. Dit zijn ze!

Ik heb nog nooit gebungeejumpt, parachute gesprongen of een koeienoog gegeten. Maar wél heb ik deze 20 vette dingen gedaan op reis. Wat vind jij mijn gaafste ervaring?

1. Achterop de motor bij een Vietnamees over de Ho Chi Minh Trail

In 2011 stapte ik achterop de motor bij een local in Hoi An, in het midden van Vietnam. De twee dagen daarop reden we tientallen kilometers over de Ho Chi Minh Trail, die helemaal doorloopt tot Ho Chi Minh City. Ik werd echter afgezet bij de grens met Laos, waar ik de bus pakte naar het buurland. Gedurende die twee dagen achterop de motor zag ik het ‘echte’ Vietnam. Ik kwam amper toeristen tegen, at in restaurantjes waar alleen Vietnamezen zaten, en at eten dat mijn motorrijder voor me bestelde. Genieten als een local doe je het beste mét een local!

Middenin in Vietnam

2. Logeren bij automonteurs in Karratha, Australië

Een andere geweldige ‘local experience’ had ik in West-Australië met vriendinnen L. en L. Toen onze auto het begaf halverwege de westkust van Australië, werden we eerst al door een local naar Karratha gesleept. Daar was de dichtstbijzijnde garage, waar onze auto vervolgens ‘unfixable’ werd verklaard. Wat nu? Die auto was ons vervoermiddel én dak boven ons hoofd. Gelukkig boden de automonteurs aan om bij hun te logeren tot we een andere auto hadden geregeld. Want ja, bussen gaan daar niet! Uiteindelijk bleven we zes dagen bij de monteurs logeren, en hebben elke avond een gezellig feestje met de monteurs gehad. Barbecues, biertjes, darten, en zelfs een keer een dagje uit naar Port Samson. We zijn de monteurs eeuwig dankbaar voor deze ervaring.

Met onze nieuwe vrienden

3. Slapen onder de sterren in de Sahara

In 2013 trok ik vier dagen met mijn moeder, broers, vijf kamelen en drie Marokkanen door de Sahara. Eén man bouwde ons tentenkamp elke dag op en af, een ander kookte de lekkerste maaltijden voor ons, en de derde was de leider. De eerste nacht sliepen we allemaal nog braaf in onze tent, maar de tweede nacht durfden we het aan: slapen onze de sterrenhemel. Geen tentje, geen netje, gewoon een (dun) matje en een slaapzak en gaan! Wat een prachtervaring om zo in de middle of nowhere te gaan slapen en wakker te worden. En gedurende de dag alleen maar door het zand te lopen en niemand tegen te komen. Ik moest in het begin wennen aan al dat zand om me heen. Ik voelde me een beetje opgesloten. Ook tegen het niet-douchen zag ik op. Maar alles went en je krijgt een fantastische ervaring ervoor terug.

Slapen in de Sahari

4. Mediteren in Ubud

Tot voor kort had ik nog nooit gemediteerd. Je leest er van alles over, maar wat is het nou écht? Ben ik daar het type voor? In Ubud (Bali) wordt veel gemediteerd en ik besloot er de sprong te wagen. Dat kon toch geen kwaad? Toen de Indiase docent mij echter vertelde dat je niet moest opkijken als je mensen hoorde gillen of hijgen, en je eventuele negatieve gevoelens op zijn beloop moest laten, kreeg ik het wel een beetje benauwd. Wat volgde was een gezamenlijke meditatie, waarin je allemaal in een kring zit en elkaars handen vasthoudt. Ik heb inderdaad gehijg, gehuil en gegil om me heen gehoord, maar zelf heb ik het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht. Heb ik me wel helemaal gegeven? Of ben ik gewoon ‘zen’? Ik weet het niet, maar ik ben blij dat ik het eens geprobeerd heb, op zo’n mooie plek, met mijn vrienden uit Ubud.The Yoga Barn in Ubud (Foto: The Yoga Barn)

5. Drie weken op iemands huis en hond passen in Perth

In de categorie local experience: in Perth (Australië) pasten L., L. en ik drie weken op het huis en de hond van een Australiër. We ontmoetten de man in Monkey Mia, een plaatsje in West-Australië. Toen we deze man vertelden dat we onderweg waren naar Perth, vroeg hij of we tijdens zijn vakantie op zijn huis en hond wilden passen. Nou, dat wilden we natuurlijk wel. Een echte local experience, Kerstmis en Oud & Nieuw vieren in een ‘eigen huis’, en dat nog gratis ook. Het huis bleek in Joondalup te staan, een woonwijk op een half uurtje van het centrum van Perth. Lekker burgerlijk dus, maar ideaal na tweeënhalve maand kamperen in/naast een auto. Grappig detail: toen ik naar Nieuw-Zeeland ging hebben L. en L. er nog twee weken mét die man gewoond!

Ons huis voor drie weken

6. Een helikoptervlucht maken over de gletsjers in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland maakte ik met N. een helikoptervlucht over de Fox Gletsjer op het Zuidereiland. Ik had al eens in een helikopter gevlogen in New York, maar deze gletsjervlucht was toch minstens zo speciaal. Je kan de gletsjer immers alleen (goed) zien vanuit de helikopter. Toen we boven de gletsjer een andere helikopter zagen, beseften we pas hoe groot de gletsjer was. De andere helikopter was slechts een klein stipje in het landschap. Ongelofelijk bijzonder!

Vanuit de heli in Nieuw-Zeeland

7. Een bruiloft in Polen

Wie kan er zeggen dat-ie wel eens op een echte Poolse bruiloft is geweest? In Polen? Ikke! Vriendin en R. waren uitgenodigd voor de bruiloft van onze Poolse studievriendin A., in haar voormalige Poolse woonplaats Bialystok. Bialystok ligt op drie uur treinen vanaf Warschaw, richting het oosten, en is nul toeristisch. Toch was er nog best wat te beleven, zoals leuke restaurantjes (chic én betaalbaar) en een mooi park en stadscentrum. De bruiloft zelf was geweldig: eerst in de make-up, toen een traditionele ceremonie in de kerk, daarna het eten en het feest op een mooi landgoed. De wodka vloeide uiteraard rijkelijk, er werd gedanst, er werden spelletjes gespeeld, en er waren gasten uit misschien wel tientallen landen. Helaas mocht het huwelijk niet lang duren, maar een prachtige dag was het zeker!

Op de Poolse bruiloft

8. Met een hondenslee door Fins Lapland

In 2009 ging ik met mijn familie naar Fins Lapland. Het was een prachtige reis waarin we elke dag wel wat leuks deden, maar de tocht met de hondenslee staat bij mij toch wel bovenaan. Finser dan dat wordt het toch niet? De honden zijn prachtig en rennen keihard door als je niet hard op de rem trapt. Eén persoon staat namelijk aan het roer, en moet af en toe remmen als de honden te hard gaan of er gepauzeerd wordt. De andere persoon ligt in de slee, onder een deken. Want Lapland is koud! Onderweg stopten we een keer om een vuur te maken, worstjes te roosteren en koffie te drinken. Middenin de sneeuw, terwijl de honden uitrustten en nog lagen na te zweten(!). Als ik terugdenk aan Lapland, denk ik hieraan terug!

Vanuit de hondenslee

9. In mijn eentje naar Valencia voor een talencursus Spaans

Het was begin 2014 toen ik spontaan besloot om naar Valencia te gaan voor een talencursus Spaans. In mijn eentje! Ik had al vaker gereisd en vond dit geen probleem. Sterker nog, het was wel weer eens leuk nieuwe mensen te ontmoeten, en dat doe je toch sneller als je alleen reist. Mijn kamergenootje kwam uit Londen, dus naast Spaans sprak ik die week ook heel veel Engels. Een leerzame maar vooral hele leuke week. Helaas was het weer nog niet super, maar het avontuur an sich én de laatste dag paella in het zonnetje maakten het dubbel en dwars goed.

Just another schoolday

10. Een week op een boot in Turkije

Denk jij bij Turkije aan all-inclusive resorts en massa’s toeristen? Think twice! Het kan ook anders: samen met mijn moeder en broers bracht ik een aantal jaar geleden een week door op een boot in de Middellandse zee. Ik wist niet dat die zo blauw kon zijn! Elke dag voeren we een stukje, konden even aan land in een niet-toeristisch plaatsje, en aten op het dek wat de kok voor ons kookte. ’s Nachts sliepen we op het dek, wederom onder de sterrenhemel. Niet alleen omdat het een mooie ervaring was, maar ook omdat de hutten zo klein waren en stonken naar benzine. Elke dag stonden we dus vroeg op als de zon opkwam, en gingen na het eten naar ‘bed’.

Ons huis voor één week

11. Duiken met haaien en zeeschildpadden, en snorkelen met manta rays

In Australië maakte ik eind 2014 mijn mooiste duiktrip ooit. Ik zag voor het eerst een (megagrote) zeeschildpad onder water, ik zag maar liefst een stuk of zeven reef sharks (1,70 meter) en snorkelde met drie(!) manta rays. Die roggen hebben een spanwijdte van zo’n 2,5 meter! Ik zwom daar pal boven en zag er op een gegeven moment zelfs twee tegelijk. Wauw, wauw, wauw! Verreweg de beste duiktrip so far. Helaas geen foto’s, maar de herinnering is helder zat (voor mij).Tijdens een eerdere duik

12. Fietsen over de Golden Gate

Lekker toeristisch, maar als je in San Francisco bent dan móet je toch gewoon fietsen over de Golden Gate Bridge? God, wat is deze brug groot. Het duurt vanuit de stad al eeuwen voor je erheen bent gefietst. Vervolgens begint de klim, want die brug is behalve lang ook vooral erg hoog. Er past zelfs een mega cruiseschip onderdoor (zeker 12 verdiepingen). Om de brug over te fietsen ben je wel even bezig. Aan de overkant schijnt een mooi park te liggen, maar inmiddels was het al zo laat dat wij dat toch maar hebben geskipt en na de brug weer zijn omgedraaid en teruggereden. Brede grijns gegarandeerd!

Happiness = fietsen over de Golden Gate

13. Met een luxe cruiseboot door Alaska

Over mega-cruiseschepen gesproken: in de zomer van 2014 maakte ik met mijn familie een cruise door Alaska met Holland America. En als er luxe cruiseboten bestaan, zijn dat die van Holland America wel. Een zwembad op het dek? Check. Een binnenzwembad? Check! Een basketbalveldje, tennisbaan en cocktailbar? Check check check! Maar niet alleen de cruise zelf was natuurlijk mooi. Ook – juist – het landschap om ons heen was geweldig. We zagen enorme gletsjers tot in het water, we voeren door de inside passage naar Vancouver, en ik zag tijdens het joggen (op de boot, ja echt) een walvisstaart boven het water uitkomen. Niemand gelooft me, maar ik heb het echt gezien en geniet er nog steeds van na.

Geen bijschrift nodig

14. Een tent, slaapzak en luchtbed kopen en kamperen in Yosemite, Californië

Kamperen is niet per se mijn ding. Dacht ik. Tot ik met N. in Californië was, we bij Walmart een tentje, slaapzakken en luchtbed kochten, en we kampeerden in de natuur van de Golden State. Dat was niet te vergelijken met hutje-mutje kamperen in Frankrijk. Onze kampeerplek was zo groot dat we de buren niet eens hoorden, we hadden een eigen barbecue en picknicktafel, en op sommige camping moest je betalen door wat geld in een brievenbus te stoppen. Maar bovenal: wat een rust! Wat geweldig wakker worden middenin de natuur! Eén avond hebben we gedineerd met een zak chips en fles wijn omdat we nergens boodschappen konden doen, maar ook dat is zelfs een avontuur om met een glimlach op terug te kijken.

Wakker worden in Yosemite

15. Op safari in Kenia


Van back-to-basic genieten tot ultra luxe verwennerij: op safari in Kenia sliep ik in één van mijn meest luxe accommodaties ooit. Zónder de opgeprikte sfeer trouwens. De safari-lodges waren luxe op een speelse manier: met veel Afrikaanse details en een echte safari-sfeer. Hoe kan het ook anders midden op de savanne? Tijdens het ontbijt zag je soms een groep zebra’s langslopen, en bij aankomst werden we niet alleen verwelkomd door het personeel, maar ook door een kudde olifanten. Toen we een keer ’s morgens terugkwamen van een ‘gamedrive’ werd ons gevraagd of we leeuwen hadden gezien. We knikten instemmend. Champagne!? vroeg een ober toen. Wij dachten dat het een grapje was of dat we er veel voor zouden moeten betalen, maar de champagne werd gewoon echt naar onze tafel gebracht, en was nog inclusief ook. Prachtige reis!

Into the wild

16. Zwemmen met dolfijnen in Mexico

Sommige mensen vinden het een overrated cliché. Anderen vinden het zielig. En hoewel ik dat laatste inmiddels wel een beetje begrijp, neemt dat niet weg dat het een supervette ervaring was: zwemmen met dolfijnen. Ik deed het in Mexico in 2004. Dolfijnen zijn zulke mooie beesten, maar hoe vaak lig je er nou náást in het water? Oké, in West-Australië misschien :-p Maar ik was nog geen 16 jaar oud en herinner me nu nog hoe zo’n dolfijn aanvoelde: glad en zacht. Het leukste gedeelte was dat er twee dolfijnen mij met hun neus voortduwden in het water. Toen voelde ik me net een dolfijnentrainer.
En welk meisje droomde daar vroeger niet van?

Uit de oude doos: gekust door een dolfijn

17. Een nijlcruise in Egypte

Ik ben heel blij dat ik in 2005 naar Egypte ben geweest. Met al die onrust in het land, denk ik dat ik de laatste jaren nooit meer zo’n gave trip had kunnen maken als ik tien jaar terug met mijn moeder en broers maakte. Vanaf de plaats Luxor stapten we aan een boot, om vervolgens over de Nijl naar Aswan te varen. Een prachtige reis! Vanaf daar namen we de (heel smoezelige, of was ik toen nog niet gewend?) nachttrein naar Caïro. Hoewel we daar in een hotel zaten, een fijne gids hadden en voornamelijk toeristendingen deden (Piramides, nationaal museum), kan ik me niet herinneren dat ik me ooit onveilig heb gevoeld. Van vriendin J., die er een paar jaar later kwam dan ik, hoorde ik andere verhalen. Iemand recent nog in Egypte geweest?

Egyptisch gewaad kopen voor de feestavond

18. Een campervan kopen in Darwin en bijna 10.000 kilometer door Australië rijden

Wie droomt er niet van? Een busje kopen in Australië en daar mee gaan roadtrippen met je vrienden. Ik deed het met Team #YOLO en ik weet zeker dat als ik ooit 100 jaar oud ben, ik nog terugdenk aan die trip. We kochten voor 5.000 dollar een campervan in Darwin en reden daar eerst helemaal mee naar Uluru (Ayers Rock). Vervolgens weer terug naar het noorden, en daarna richting de westkust. Halverwege West-Australië is onze bus helaas gesneuveld, maar wat hebben we een geweldige rit achter de rug. We hadden een klein keukentje (met oven!) achterin de van, sliepen met twee personen in de bus en één in een tent, maakten zelfs een keer pannenkoeken in the middle of nowhere. Goood memories aan onze mooie supervan!Blij met onze aankoop

19. Mango’s sorteren op een boerderij in Darwin

Dit is zo’n avontuur dat alleen achteraf leuk is. Want wat was het afzien op die mangoboerderij! Lange dagen, saai werk, maar vooral heel hard buffelen. Er kon de eerste dagen geen lachje van af bij ons allemaal, en dan had je ook nog onze baas Monica die je telkens weer stond af te blaffen. Maar wat een prachtig verhaal is dit nu als ik er aan terug denk. Wie kan nou zeggen dat-ie mango’s heeft gesorteerd op een boerderij in Noord-Australië? Dat hoort er toch ook een beetje bij als je een half jaar naar de andere kant van de wereld gaat? Ik ben inmiddels blij dat ik het heb gedaan en kan er nu alleen nog maar met ene lach op terugkijken.

Op de mango farm

20. Kerst vieren op het strand

Het was vorig jaar mijn eerste Kerst in het buitenland. En dan ook nog eens met 35 graden in Australië! Bizar en leuk om eens mee te maken, al was de Kerstsfeer door die warmte wel ver te zoeken. Op Kerstavond deden we een borrel in de stad, gevolgd door een pizza en nog een borrel in ons huis in Joondalup (zie punt 5). Eerste Kerstdag ontbeten we eerst uitgebreid in de tuin. Daarna ging we naar het strand, waar we niet de enige waren. Wat was het druk! Vrienden en families verzamelen zich met Kerst blijkbaar traditiegetrouw op het strand, om daar te drinken en te barbecueën. Mét Kerstmuts op! Dat deden wij dus ook maar. Tweede Kerstdag hadden we een feestje bij locals, wat natuurlijk ook érg leuk was.

Merry Christmas!
Als mijn blog een niche had, dan was dat avontuurlijk reizen 😉 Wat is jouw vetste reisavontuur?
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “De 20 vetste dingen die ik ooit deed op reis