Toerist in eigen land: De Zaanse Schans 2


De Zaanse Schans

Van Alaska en Kenia tot Nieuw-Zeeland en Maleisië. We reizen heel wat af, maar hoeveel weten we over ons eigen land? Dit jaar verken ik Nederland! Afgelopen week begon ik bij de Zaanse Schans.

In Australië ben ik veel Australiërs tegengekomen die minder van hun land hadden gezien dan ik. Alice Springs, Darwin, Perth; de meeste Aussies komen er nooit. Dat vond ik eerst maar gek, maar zette me later aan het denken. Hoeveel had ik nou echt van Nederland gezien? Op dat moment was een plan geboren: ik zou meer van Nederland gaan verkennen als ik weer terug was! Afgelopen donderdag stond de Zaanse Schans op het programma.

Suusje Q. (her)ontdekt Nederland

De Zaanse Schans
De Zaanse Schans is een buurt in Zaandam en is één van de meest toeristische plekjes van Nederland. Waarom? Je vindt hier het echte Holland! Molens aan de dijk, Zaanse (wit met groene) huisjes, een replica van de eerste Albert Heijn-winkel (alleen open in het weekend) en diverse musea en winkeltjes: van een klompenmakerij tot een oud Hollands snoepwinkeltje. De Zaanse Schans is dus een soort openlucht museum (waar wél echte mensen wonen!), is historisch erfgoed én nog gratis ook. Kijk, daar houden ook Nederlanders van!

Zaanse huisjes
De molens aan de Oeverlandroute
Nederland ten top!

Toeristisch
Ik kon me de laatste (en eerste) keer dat ik bij de Zaanse Schans was niet herinneren. Mijn moeder vertelde me dat ik een jaar of drie was. De Zaanse Schans is vooral populair onder toeristen, maar ook voor Nederlanders is het hartstikke leuk (nog) eens te gaan. Je leert wat over je land en het is echt mooi om te zien ook! Overigens viel het me mee hoeveel mensen/toeristen er waren. Natuurlijk was het slecht weer (ook echt Hollands) en laag seizoen, maar ik heb nergens in de rij hoeven staan en moest moeite doen om wat Japanners met selfiesticks op de foto te krijgen. Voor de gelegenheid had ook ik mijn selfiestick mee genomen. Je bent toerist in eigen land of je bent het niet hè?

Een foto die is geplaatst door Suzanne van Duijn (@suusjeq255) op


Tip:
– Je kunt makkelijk met het openbaar vervoer naar de Zaanse Schans! Stap uit bij treintation Koog-Zaandijk.
– Lunchen doe je bij de Swarte Walvis, een chic, oud Hollands restaurant aan de Zaan.
– Chocomel drinken houdt je warm tijdens de wandeling over de dijk (en kost twee euro).
– Neem een paraplu mee. Het blijft Nederland.
– Winterse kleding is sowieso geen overbodige luxe.
– Trek een paar uur voor de Zaanse Schans uit. Inclusief lunch waren wij er van 12 tot 14:30 uur.

Kijk mee en geniet van al het moois dichtbij huis!

Echt Holland
Zó leuk om weer terug te zijn (vooral het weer)
Woordjes leren met Aap, Noot, Mies
Bij de klompenmakerij
Zaanse frietjes bij de Swarte Walvis

Ben jij wel eens bij de Zaanse Schans geweest? En welke Nederlandse attractie raadt je mij aan voor mijn volgende ’trip’? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Toerist in eigen land: De Zaanse Schans