Toerist in eigen land: Keukenhof 1


Tulpen all over the place

Van Alaska en Kenia tot Nieuw-Zeeland en Maleisië. We reizen heel wat af, maar hoeveel weten we over ons eigen land? Dit jaar verken ik Nederland! Afgelopen week bezocht ik de Keukenhof.


In Australië ben ik veel Australiërs tegengekomen die minder van hun land hadden gezien dan ik. Alice Springs, Darwin, Perth; de meeste Aussies komen er nooit. Dat vond ik eerst maar gek, maar zette me later aan het denken. Hoeveel had ik nou echt van Nederland gezien? Op dat moment was een plan geboren: ik zou meer van Nederland gaan verkennen als ik weer terug was! Afgelopen woensdag stond de Keukenhof op het programma.

Keukenhof
De Keukenhof is één van de bekendste toeristische attracties van Nederland. Je vindt hier tussen eind maart en eind mei de mooiste bloemen van ons land: uiteraard tulpen (800 soorten!), maar ook hyacinten, narcissen en nog veel meer. Meer dan zeven miljoen bollen staan hier jaarlijks in bloei. De Keukenhof is 32 hectare groot, dus er kan uren gewandeld worden tussen de mooie kleuren. Ook worden er tentoonstellingen en exposities, speurtochten voor de kinderen, en andere activiteiten en evenementen georganiseerd. Een toegangskaartje voor de Keukenhof kost 16 euro. Het park is dagelijks van 8:00 tot 19:30 open. Locatie: Stationsweg 116A in Lisse, middenin de Bollenstreek. 

Binnen staan de orchideeën
Nog meer tulpen
De klassieke tulp
En nog meer tulpen

Dagje uit
Samen met mijn moeder arriveer ik rond 10:30 bij de Keukenhof. Aan de hoeveelheid auto’s, bussen en campers te zien wemelt het er al van de andere toeristen. Toch is het in het park minder druk. Er staat wel een rij bij de kassa, maar wij hebben al e-tickets gekocht en kunnen zo doorlopen. We wandelen rond en bekijken de prachtige bloemen, buiten én binnen. Want er zijn ook zo’n vijf gebouwen waar bloemen te zien zijn. Van orchideeën tot de ‘klassieke’ tulp: er komt van alles voorbij. De tuinen zijn prachtig aangelegd en goed onderhouden. Terecht natuurlijk, want dit is hét lokkertje van Nederland. Er zijn dan ook heel veel Chinezen, Duitsers en Fransen. Maar ook Nederlands hoor je – in verschillende accenten – om je heen. Vooral voor oudjes blijkt dit het ultieme dagje uit. 

Vooral oudere Nederlanders bezoeken de Keukenhof
En Aziaten natuurlijk
Veel Hollandser krijg je het niet

Typisch Holland
Omdat de tuinen zijn aangelegd, voelt de Keukenhof minder ‘authentiek Hollands’ dan de Zaanse Schans. Toch is ook dit weer een walhalla voor toeristen: molens, klompen, broodjes kroket en wafels vliegen je om de oren. Maar zoals ik al zei: voor die dingen zou ik liever naar de Zaanse Schans gaan. Voor mooie bloemen is de Keukenhof natuurlijk wel dé place to be. We gaan om 12:00 lunchen met een Hollands broodje ossenworst en een echte Van Dobben, en lopen na het eten nog een rondje door de andere helft van het park. Om 14:30 hebben we vrijwel het hele park gezien en lopen we weer naar de auto. Het zonnetje is inmiddels goed doorgekomen en er staat nog steeds een rij bij de ingang. De tijd dat de bloemen bloeien is natuurlijk maar beperkt, maar een must-see voor elke toerist én Nederlander.

Kaas kopen kan er ook!
En molens bekijken…
En kroketten eet je in het restaurant (of bij een kraampje)
Toerist in eigen land

Ik was nog nooit in de Keukenhof geweest en wilde er na mijn reis door Australië echt eens heen. Binnenkort bekijk ik ook de ‘gewone’ bloemenvelden in de omgeving van Lisse. Wat vind jij een echte aanrader in eigen land?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Toerist in eigen land: Keukenhof