Interview: Verhuizen naar Panama 6


Panama-City, de hoofdstad van Panama

Studievriendin Carlijne verhuisde twee jaar geleden naar Panama-City, hoofdstad van Panama. Hoe gaat zo’n verhuizing naar een ander continent in z’n werk? En hoe ís het nou om daar te wonen? Ik vroeg het Carlijne!

Behalve het Panama-kanaal kun je je waarschijnlijk geen voorstelling van Panama-City. Laat me je helpen: Panama-City heeft een skyline, is omringd met jungle en er leven bijna één miljoen mensen. De kust is nooit ver weg en heeft tropische stranden en helderblauw water. Studievriendin Carlijne verhuisde in 2013 naar deze grote stad in Midden-Amerika en vertelde mij alles over het hoe en waarom van de verhuizing en het leven in Panama.

Wanneer en waarom ben je naar Panama verhuisd?
Carlijne: “Ik ben nu bijna twee jaar geleden naar Panama verhuisd. De hoofdreden was mijn vriend, die in Panama woont (ze ontmoetten elkaar op reis, red.). Maar daarnaast vond ik het ook een heel leuk land en ook een super spannende uitdaging om ergens anders een leven te gaan opbouwen.”

Carlijne de Bouwer 😉

Waar werk je en hoe heb je deze baan gevonden?
“Ik werk bij een Panamees bedrijf, maar het merendeel van de werknemers komt uit Nederland. Ik had van te voren, toen ik vertrok, nog geen baan. Ik ben begonnen met Spaanse les en heb her en der wat gewerkt tot ik deze baan tegen kwam. Ik werk nu een jaar bij dit bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop van constructie equipment in heel Latijns-Amerika, wat veel reizen in de regio betekent!”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
“De meeste mensen beginnen hier iets vroeger dan in Nederland en ik dus ook 😉 Het zonnetje en de warme temperatuur maken het opstaan wel een stuk makkelijker. Mijn werkdagen verschillen heel erg: soms de hele dag op kantoor en soms ook de hele dag op pad van de ene meeting naar de andere. Daarnaast staan we ook vaak op beurzen en zoals gezegd veel op reis; zo was ik twee weken geleden voor een paar dagen in Cartagena (Colombia) op klantenbezoek.”

Rooftopje pakken in de historische stad

Hoe is je Spaans? 
“Mijn Spaans wordt nog elke dag beter. Ik heb één keer in de week privéles wat super veel helpt en met de meeste klanten van werk spreek ik ook Spaans. Zodra je hier woont leer je – of moet je eigenlijk wel Spaans leren. Iedereen spreekt Spaans en alles is in het Spaans. Wil je je dus goed kunnen redden, dan kun je er niet echt omheen. En daarnaast is het ook heel leuk (vind ik) om een andere taal te leren.”

Waar woon je (buurt, soort huis) en hoe kwam je aan je woning?
“Ik woon in een hele leuke buurt: el Cangrejo (vrij vertaald ‘de krab’). Mijn vriend woonde hier al, dus ik heb niet heel hard hoeven zoeken naar dit huis. We wonen in een appartement met twee slaapkamers, dus ruimte genoeg voor vrienden en familie die op vakantiebezoek komen! We wonen in een wijk met veel restaurantjes, barretjes, een supermarkt, etc. Daarnaast is in Panama een jaar geleden de eerste metrolijn geopend en de metrohalte is hier vlak om de hoek. Dat voorkomt dus heel veel uren in het chaotische verkeer hier.”

De prachtige stranden van Panama (San Blas)

Heb je tips qua buurt, hotels, activiteiten, restaurants, en uitgaan voor Panama-toeristen?
“Zeker! Panama heeft veel mooie eilanden: van beschermde (vanwege de inheemse bevolking) witte bounty eilandengroepen als San Blas tot Caribische eilanden in de provincie Bocas del Torro met veel muziek, verse vis en de island boys die graag toeristenmeisjes versieren. In Panama-City zelf is er ook veel te doen: het kanaal is zeker een must en de stad heeft ook een heel mooie historische wijk, Casco Viejo. Daarnaast heeft Panama een modern zakendistrict en super grote en fancy shoppingmalls.”

Voor- en nadelen van je verhuizing naar Panama?
“Een groot voordeel is het klimaat, ik hoef nooit meer een jas aan! Nadeel is dat ik mijn vrienden en familie niet zou vaak kan zien als ik het liefst zou willen. Zeker nu sommige vrienden aan baby’s zijn begonnen vind ik dat heel jammer! Al is het wel zo dat als je elkaar dan ziet, het ook wel weer héél leuk en speciaal is. Daarnaast is het grootste voordeel toch wel dat ik nu elke dag bij degene ben bij wie ik het liefste wil zijn.”

In Panama heb je iedere dag de zomer in je bol 😉

Wat ben jij nog allemaal van plan in Panama?
“Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik weet niet of ik hier altijd zal willen blijven maar ik zie mezelf zeker wel de komende jaren nog hier wonen. Het is een heel fijn land waar veel kan en mag en waar mensen genieten van het leven. Daarnaast wil ik ook graag nog veel van de regio zien. Zo heb ik bijna nog niks van Midden-Amerika gezien, dus dat staat zeker nog op mijn lijstje. En ik wil graag naar Suriname volgend jaar, waarschijnlijk rondfietsend met mijn vader en broer!”

Volgende stad/land op je woon-agenda? 
“Ik zou niet weten wat de volgende stad of het volgende land zal zijn. Wel lijkt het me heel leuk om nog ergens anders te wonen, als ervaring! Dat kan ergens anders in Latijns-Amerika zijn of misschien wel weer Europa. Zo heb ik voor Panama een half jaartje in Brussel gewoond en dat vond ik ook heel leuk, dus let’s see!”

Nog tips voor mensen die ook willen verhuizen naar Panama?
“Ja, doen! Je leert er zoveel van om in een ander land met een andere cultuur te wonen. Je blijft altijd vergelijken waardoor je bepaalde dingen van Nederland heel erg gaat of blijft waarderen maar ook (hopelijk) juist van het andere land. Ik waardeer sinds ik hier woon bijvoorbeeld heel erg de Nederlandse efficiëntie, maar mis totaal niet al die regeltjes in Nederland waar nooit van mag worden afgeweken. Hier kan je altijd wel weer iets regelen en zijn mensen veel flexibeler, al moet je wel geduld hebben!”

Lijkt het jou wat om in Panama te wonen? Waar zou jij graag naartoe verhuizen? 

Tip: lees ook mijn interview met Milou. Zij verhuisde naar Berlijn.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Interview: Verhuizen naar Panama

  • Liese

    Interessant interview! Zou het denk ik niet zo snel durven, naar de andere kant van de wereld verhuizen 🙂 Wel leuk om te lezen hoe goed het meevalt om die stap wel te zetten 🙂

  • Annika

    Interessant! Wat fijn ook dat ze zo;'n leuke/goede baan gevonden heeft, dat lijkt me best lastig. Panama wil ik nog wel heen, maar denk niet dat ik in Midden-Amerika zou kunnen wonen, al klinkt Panama-city wel wat meer westers?

  • JANSSENS Philippe

    Ik ga binnen afzienbare tijd op pensioen en ben op zoek naar een tropisch land waar ik ten volle kan genieten van de natuur. Als ik jouw artikel lees lijkt het mij wat. Wat moet ik doen qua administratie en welke regio is leuk om te wonen. Ik zoek geen stad maar wil genieten van zon, zee en nattur.. Bedankt alvast.