Waarom je die carrièreswitch gewoon moet maken 1


Krijg jij iedere zondag al buikpijn dat je de dag erna weer moet werken? Maybe it’s not Blue Monday, but just your shitty job! Maken dus, die carrièreswitch!

 

Hoe vaak hoor jij mensen klagen over hun werk? Dromen over een nieuwe, misschien wel heel andere uitdaging? Ik heel vaak. En er was een tijd dat ik zelf ook met een stoïcijns gezicht in de metro zat ’s morgens. De hele werkdag trouwens! Daarom besloot ik mijn hart te volgen en iets anders te gaan doen. En jij kan dat ook!

Wat je wilde worden op je 18de telt niet meer

Toen ik klaar was met mijn VWO wilde ik dokter worden, maar ik werd uitgeloot voor Geneeskunde. Omdat taal mijn andere passie was, en Nederlands me iets te literair leek, ging ik rechten studeren. Ik rolde erin, zo kun je het zeggen. Twee keer knipperen later was mijn bachelor al binnen, en moest ik mijn master gaan kiezen. Nou, Informatierecht dan, want dat leek mij verreweg de leukste master. Toen ook dat diploma bijna binnen was wist ik het zeker (dacht ik): ik wilde advocaat worden. Dat lukte niet meteen. Hallo crisis! Hoi 100 kandidaten voor één ^&*%$-functie…  Kortom, ik werd gedwongen opnieuw te kiezen. Wat zou ik dan willen worden? Redacteur! And so I did.

Tip: Only dead fish go with the flow. Dwing jezelf daarom af en toe keuzes te maken.

Wie doet er überhaupt iets met zijn studie?

Er zijn zat mensen die niets (meer) met hun studie doen. Uit onderzoek van Monsterboard blijkt zelfs dat de helft van de mensen een andere studie zou kiezen als zij het over zouden mochten doen. Maar dat je die studie nu eenmaal wel gevolgd hebt, zegt natuurlijk niet dat je daar niets aan hebt, of dat je beter niet had kunnen studeren. Mijn rechtenstudie heeft me een bepaalde ontwikkeling en een bepaald denkniveau gegeven, dat ik zonder of met een andere studie wellicht niet had gehad. Bovendien is rechten een erg taalkundige studie, wat natuurlijk van pas komt in de communicatie. En wat juridische kennis is bovendien nooit mis: voor iedereen handig, maar zeker voor mij (auteursrecht, reclamerecht, etc.)!

Tip: Zie je studie als een wijze leerweg. Je hebt er wat van opgestoken en het heeft je gebracht tot waar je nu bent.

“Doe jij niets met je studie?!”

Je kunt in meerdere dingen goed zijn

Dat iemand rechten heeft gestudeerd, zegt niet dat diegene zijn hele leven in de juridische branche moet blijven werken. Een meester in de rechten kan ook andere interesses hebben, en in andere dingen ook goed zijn. Zelf houd ik erg van schrijven en het internet, en heb daar altijd al van gehouden. En pas door mijn carrièreswitch heb ik kunnen kijken hoe het is om in die tak te werken. Je weet pas echt of iets leuk is, als je er een baan in hebt gehad. Al kun je natuurlijk niet elke baan gaan uitproberen om te kijken of-ie bij je past. Soms moet je gewoon op je gevoel vertrouwen: ben je happy? Dan zal dit de baan voor je zijn. En wie weet veranderen je interesses over vijf jaar wel weer. Maar ja, that’s life. Mensen veranderen. En tijden veranderen. Wie had jaren geleden, toen ik mijn studie moest kiezen, kunnen voorspellen dat online en social media zó groot zouden worden? Dat ik er mijn baan van zou kunnen en willen maken? Een studie nieuwe media had ik toen nog niet eens kunnen kiezen.
Tip: Besef dat dat je nooit advocaat/accountant/whatever bent geworden, niet zegt dat je nooit een goede advocaat/accountant/whatever had kunnen zijn. Let it go.

 

Geld maakt niet gelukkig, een leuke baan wel

Oké, iets genuanceerder: geld kan wel bijdragen aan wat geluk, geen geld kan bijdragen aan ongelukkig zijn, en een baan is geen garantie voor/ticket naar geluk. Maar wat ik wil zeggen is: kies je werkgever alsjeblieft niet uit op het salarisstrookje. Er zijn banen die zo verschrikkelijk zijn dat geen geld dat kan compenseren. Doe daarom iets wat je leuk vindt, dan gaan de dagen zoveel sneller, en ben je zoveel beter gemutst. Maar leg ook weer niet een te hoge druk op je baan. Die nieuwe functie/promotie/whatever gaat je niet gelukkig maken als je verder niet happy bent. Het blijft maar werk! Lekker zwart-wit allemaal, maar je zit toch 40 uur per week op kantoor, dus je kunt maar beter iets leuks doen en niet het grootste deel van je leven chagrijnig zijn. Zelf zie ik een baan die niet bij me past echt als het vergooien van mijn tijd.
Tip: Happiness is the highest level of success!

Team Miss Legal is nooit chagrijnig

Omdat het kan (en lukt)!

Waarom een carrièreswitch? Ja, het is lastig om een nieuwe baan te vinden. Zeker op een nieuw gebied waar je weinig ervaring in hebt. En het zijn onzekere tijden. En solliciteren kost tijd en moeite. Tja, als je zoveel beren op de weg ziet, moet je misschien maar lekker ontevreden blijven met je huidige leven. Maar je kan ook denken: waarom niet? Zoveel mensen gingen je voor! Als zij het kunnen, kan jij het ook. Pauline Breeuwsma had een goede baan als beleidsmedewerker bij de overheid toen zij een carrièreswitch maakte naar assistent van de hoofdredacteur van Marie Claire. Ze zal zeker minder zijn gaan verdienen, maar inmiddels doet Pauline wel wat ze echt leuk vindt (en groeide alweer door naar digital editor bij Vogue!!). Ook deze vrouwen maakten een carrièreswitch: van jurist naar journalist. En de mooie Bahareh zegde haar baan als Zuidas-advocaat op en begon haar eigen fairtrade kledinglabel. Nog meer succesverhalen nodig? Yasmin zegde haar baan als storemanager op en begon haar eigen theemerk.
Tip: Just do it en ga ervoor!

Nog steeds niet overtuigd of ga jij nooit met tegenzin naar je werk? Trek je dan maar niets van dit artikel aan 😉

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Waarom je die carrièreswitch gewoon moet maken