Zes dingen die mensen zeggen als je vertelt dat je tweeling bent


Haar naar achter en een bril op en voila 😉

Iets wat je misschien niet van mij wist: ik ben tweeling! Al bijna 27 jaar heb ik een tweelingbroer. Is dat leuk? Wie is er ouder? Dat en nog meer clichévragen beantwoord ik in deze blog.

Mensen die tweeling zijn zullen het zeker herkennen: deze zes dingen die je áltijd te horen krijgt als je vertelt dat je tweeling bent. Meestal vertel ik er dan meteen bij dat het om een tweelingbroer gaat, want daarmee is de opper-clichévraag vast beantwoord. Dit zijn de vragen die meestal volgen:

Is het leuk om tweeling te zijn?

Ja, het is heel leuk. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik natuurlijk niet weet hoe ik mij had gevoeld als ik geen tweeling was geweest. Ik ben namelijk zo geboren en kan dus niet vergelijken. Leuke dingen zijn bijvoorbeeld dat je altijd iemand hebt om je verjaardag mee te vieren (cadeaus kunnen makkelijk tegen elkaar worden weggestreept), en dat er altijd iemand is die nóóit je verjaardag zal vergeten. Dingen als ‘samen naar school’ hebben wij nooit gehad, omdat mijn tweelingbroer een klas heeft overgeslagen. Hij is de slimme van de twee 😉

Uit de oude doos: mijn broer was vroeger véél blonder

Wie is er ouder?

Hoewel ik uiteraard de wijste ben, is mijn tweelingbroer ouder. Zes minuten om precies te zijn. Vaak hoor ik reacties als ‘wow, zo weinig?’, maar dat is gewoon zoals het gaat bij tweelingen. Zodra de eerste baby geboren is, volgt de tweede vaak heel snel daarop. Ik kon natuurlijk niet achterblijven! Ik ‘ken’ mijn tweelingbroer dus langer dan dat ik mijn moeder ken, althans dat zeggen we graag natuurlijk.

Hebben jullie zo’n bijzondere tweelingband?

We hebben een goede band, maar niet per se beter dan de band die ik met mijn andere broer heb. Of we ook zo’n telepathische band hebben, wordt mij vaak gevraagd. Nou, daar geloof ik niet echt in. Ik voel geen pijn als hij zijn been stoot, en slaap ook niet slecht als hij die nacht toevallig van zijn fiets valt. Wel heb ik wel eens dat ik net wilde zeggen wat hij dan zegt, maar dat kan natuurlijk ook komen doordat je samen bent opgegroeid en gewoon veel op elkaar lijkt. Het blijft speciaal om tweeling te zijn!

Verjaardag vieren op de kleuterschool

Zou je zelf een tweeling willen krijgen?

Nee! Niet omdat tweelingen stom zijn of ik zelf een vervelende jeugd heb gehad daardoor (in tegendeel), maar omdat het me gigantisch veel werk lijkt om twee baby’s tegelijk op te voeden. En dan had mijn moeder ook al mijn broer van anderhalf jaar ouder! Om nog maar niet te spreken over hoe zwaar het lichamelijk is om een tweeling te dragen. En hoe duur: alles gaat direct door twee, je groeit niet in elkaars kleren 😉

Lijken jullie erg op elkaar?

Ja dus. Ik lijk qua uiterlijk en innerlijk denk ik meer op mijn tweelingbroer dan op mijn andere broer, maar genetisch gezien is dit toeval. Twee-eiige tweelingen (ja, een gemengde tweeling is altijd twee-eiïg) hebben dezelfde DNA-verschillen als ‘normale’ broers en zussen dat hebben. Alleen één-eiïge tweelingen hebben identiek DNA en lijken (meestal) dus veel meer op elkaar dan op andere broers en zussen.

Oja, jullie lijken inderdaad wel erg op elkaar!

Jaja, nu je weet dat we tweeling zijn wel hè?

Ben jij tweeling? Zou je tweeling willen zijn?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *