Interview: Reizen en werken doe je zo!


Karina is een digital nomad geworden!

Miss Legal-oprichter Karina maakte met haar bedrijf de switch van offline naar online en werkt nu waar ze maar wilt. Vanaf een terras in Milaan bijvoorbeeld, of op een boot in Portugal. Lees hier hoe zij grip kreeg op haar drukke leven en haar droom verwezenlijkte.


Karina Holwerda is altijd al een bezig baasje geweest. Al voor haar dertigste heeft de ondernemer al verschillende bedrijven opgezet en runt ze – samen met veertien andere professionals – juristenkantoor Miss Legal. In 2014 werd het Karina bijna te veel. Ze werd slaaf van haar eigen leven en zat 24 uur per dag begraven onder stapels papieren achter haar bureau, terwijl de telefoon altijd rinkelde. Dat moest anders. Karina besloot zich te gaan focussen op één doel en haar bedrijf volledige te digitaliseren. Inmiddels heeft Karina volledig het overzicht én kan zij werken vanaf de mooiste plekjes ter wereld. 

Je bent net terug van een maand reizen en werken. Vertel eens?
Karina: “Dat klopt. Het afgelopen half jaar ben ik als ondernemer van offline naar online gegaan waardoor ik kan werken waar ik maar weer. Reizen en werken kan dus nu tegelijkertijd. Als ondernemer ben ik continu op zoek naar inspiratie voor mijn bedrijf. Als ik in het buitenland ben merk ik dat mijn creativiteit omhoog schiet. Ik raak geïnspireerd door verschillende steden, mensen en culturen. Dan komen de beste ideeën in mijn hoofd voor bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten, maar ook oplossingen voor nog niet afgeronde kwesties. Daarom heb ik in mei een aantal woningen – met prachtige uitzichten – geboekt via Airbnb en ben ik samen met mijn moeder in de auto gestapt. We zijn in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië geweest. Wifi was gek genoeg niet overal te vinden, waardoor werken op mijn laptop soms lastig was. Gelukkig heb ik mobiel internet voor Europa in mijn telefoonabonnement, zodat ik ook alles via mijn telefoon kon doen.”

Wanneer besloot je dat je wilde gaan reizen en werken? 
“Dat besluit heb ik genomen toen ik afgelopen december in Portugal zat. De afgelopen jaren heb ik keihard gewerkt, dag en nacht. Ik heb bijna geen niet-werkgerelateerde herinneringen van die tijd. Ik weet alleen dat ik zeven dagen per week aan tafel zat met mijn computer, tientallen mappen en stapels brieven om me heen, mijn mailbox zat overvol, ik had twee mobiele telefoons, een vaste lijn en een ‘never ending to do-list’. Ik kon geen kant op, want ik kon natuurlijk niet zomaar weg. Ik had meerdere bedrijven en projecten lopen in die periode. Daarbij had ik ook nog eens bedacht om een evenement te organiseren. Blijkbaar was dat te veel. Na het evenement stortte ik een beetje in. Ik kon en wilde niks meer. Het was duidelijk tijd voor een verandering. Ik ben toen een maand naar Portugal gegaan om bij te komen en te bedenken hoe ik verder wilde en hoe ik het ging aanpakken. Ik heb mezelf toen een cruciale vraag gesteld: waar wil ik over tien jaar zijn? Alleen mijn bedrijf Miss Legal kwam in dat antwoord voor. Mijn enige droom is om Miss Legal wereldwijd op te zetten. Ik moest veel gaan loslaten, en wilde mijn business overal vandaan kunnen gaan runnen.”

Van een bureau vol papieren naar een laptopje op het terras…
Hoe heb je toen je plan gerealiseerd? 
“Ik heb alle lopende projecten afgesloten tot ik alleen Miss Legal nog had. Stap twee was om alle mappen en papieren de deur uit te doen. De mappen gingen in de opslag, de zakelijke administratie verplaatste ik volledig naar online, dankzij MoneyBird. Wat een opluchting was dat: snel, simpel, handig en nooit meer schoenendozen vol stoffige bonnetjes! Daarna heb ik heb alle bedrijven met wie ik werk aangeschreven dat ik enkel nog elektronisch bereikbaar ben. Dat heeft gewerkt! Alles ontvang ik nu in mijn mailbox. Een andere handige tool die ik gebruik is Evernote, een geweldige app waarmee ik samen met mijn 14 Miss Legal’s aan documenten kan werken en die kan delen. Er zit ook een chatfunctie. Papieren brieven die mij nog ontvang scan ik in met Scannable app (dat is ook een app van Evernote). De kwaliteit is waanzinnig. Vanuit deze app kan je de ingescande documenten en brieven uploaden in je Google Drive of Dropbox. Ook deze apps heb ik uiteraard op al mijn devices. Super handig om altijd en overal toegang te hebben tot je documenten. En – last but not least – gebruik ik Hello Sign om digitaal contracten te ondertekenen. Kortom, sinds zes maanden doe ik alles enkel en alleen digitaal. Ik heb hierdoor het overzicht en ben niet meer gebonden aan één plek. Ik heb altijd toegang tot alles wat ik nodig heb.”

Heb je nog een kantoor en huis in Nederland?
“Mijn man en ik hebben drie plekken in Nederland waar we kunnen verblijven. Vanaf september zullen we onze business-basis in Amsterdam vestigen, maar ik zal vooral veel reizen. Mijn man is ook ondernemer. Hij zit in de software en is ook degene die mij heeft geïnspireerd en aangemoedigd om de overstap van offline naar online te maken. Toen ik overstag ging, hadden we niets meer wat ons nog hield in Rotterdam, onze oude woonplaats. Dus hebben we de huur opgezegd. Ik heb zelf geen kantoor meer, omdat ik geen klanten ontvang. Bij Miss Legal ben ik verantwoordelijk voor de organisatie en de marketing, en dat kan allemaal gelukkig online. Wanneer ik een zakelijke afspraak heb, doe ik dat via Skype of op een prachtige externe locatie. Veel leuker dan een grijs kantoor! Alle Miss Legal-professionals bepalen overigens hun eigen werkplek. Daarmee is ons hele team – net al ik – vrij en flexibel. Indien nodig maken we gebruik van flexwerkplekken bij Seats2Meet of Regus. Zo kunnen we bovendien de tarieven binnen Miss Legal laag houden. We hoeven namelijk geen marmeren vloeren door te bereken in onze prijzen. Onze online business is ook snel, toegankelijk en efficiënt.”

Miss Legal’s professionals wonen en werken overal en nergens en spreken elkaar vooral online.
Je bent tevreden met je beslissing?
“Ik wil nooit meer terug naar hoe het was. De mogelijkheden die de digitale wereld ons biedt, worden iedere dag alleen maar beter, sneller en efficiënter. De internationale grenzen vervagen. Ik ben van mening dat je alleen voorop kan blijven als je met de tijd mee gaan. Dat probeer ik ook in Miss Legal door te voeren. Daarom zijn we mobiel en via Whatsapp bereikbaar en kan je ons zeven dagen per week een vraag stellen via social mediat. Ook met klanten werken wij bijvoorbeeld in Evernote. Ik geloof dat dat moet kunnen, vooral in de achterhaalde juridische branche. Veel juristen lopen écht achter. Dat kost klanten!”

Is het geen eenzaam bestaan? 
“Juist het tegenovergestelde. Ik heb nog nooit zo veel tijd gehad voor mijn familie, klanten en zakenrelaties. Als je vrij bent van al je vaste verplichtingen (mappen, brieven, kantoren), bepaal jij hoe jouw leven er uitziet en wat je ermee doet. Wanneer je werk en waar bijvoorbeeld. Mijn hoofd is nu leeg, mijn handen zijn vrij. Ik heb alles wat ik nodig heb altijd bij me. En ik zie eindelijk eens wat van de wereld. Ik kan het iedereen aanraden. Je kan iedere ochtend bepalen om een vliegtuig te pakken naar Milaan of om op een zonnig terras te gaan werken. Voor het eerst in afgelopen tien jaar voel ik mij volkomen vrij waardoor ik mij volledig kan focussen op het realiseren van mijn droom: Miss Legal wereldwijd opzetten om vrouwen overal te helpen en te empoweren om sterk, zelfstandig en onafhankelijk zijn.”

Today’s office…
Wat was je mooiste ’today’s office’?
“Mijn mooiste today’s office was in Gravedona, Italië. We hadden uitzicht over het Como meer, met prachtige bergen en schattige huisjes. Het leukste aan mijn #workfromwherever-bestaan is dat je echt overal vandaan kan werken, maar tegelijkertijd ook kunt genieten. Als ik rond 16:00 klaar was met werken, gingen we genieten van de italiaanse dorpjes, het heerlijke eten en de lokale wijnen. Tot laat in de avond genoten we op de Italiaanse terrassen van de ondergaande zon. En als er een mailtje binnen kwam, een chat van een klant of één van mijn Miss Legal-kanjers, kon ik die direct, ter plekke beantwoorden.”

Wat zou je mensen aanraden die ook ‘digital nomad’ willen worden?
Ik denk dat het allerbelangrijkste is om eerst te begrijpen wat je wil en hoe je dat inhoudelijk wit gaan realiseren. Vraag jezelf dan af welke lifestyle je wil hebben en implementeer die in je business. Als je maar altijd hard blijft werken, denkend dat je op een dag – als alles af is – zal genieten, dan zit je mooi fout. Die dag komt nooit. Als ondernemer blijf je altijd bezig. Beter werk je dus al in de lifestyle die je graag wil ervaren. Ik heb nooit kunnen reizen en werken als ik meerdere projecten had lopen, dus focus op één doel, dat helpt enorm. Daarnaast is het denk ik belangrijk dat je flexibel bent en efficiënt kan werken. De bovengenoemde apps helpen mij daarbij, wellicht jou ook. Niet iedereen kan echter functioneren op deze manier. Sommige mensen scheiden graag hun privé en zakelijk leven. Ik heb dat niet. Miss Legal is mijn leven, dus het beantwoorden van mails op de mooiste plekken op aarde is voor mij geen straf.”

Just another day at the office…
Volg Karina via haar Instagram @karinaholwerda en ervaar zelf haar #workfromwherever-lifestyle. Wil jij een keer (online) praten met Karina over het ondernemerschap? Boek dan een brainstormsessie met Karina!

PS Dit interview verscheen eerder op Miss-Legal.nl, waar ik inderdaad – met trots – freelancer voor ben.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *