Hoe overleef je een sollicitatiegesprek?


Foto: Simmons & Simmons (Workshop zaken doen in Azië in 2011)

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet dat ik meer sollicitatie-ervaring heb dan sommige mensen in een heel mensenleven. Vandaag deel ik mijn tips wat betreft het sollicitatiegesprek.

Toen ik afstudeerde dacht ik dat de mooie banen voor het oprapen zouden liggen. Na een aantal brieven, gesprekken en afwijzingen kon ik na drie maanden solliciteren eindelijk beginnen, zij het niet op mijn vakgebied. Al snel begon ik dus weer om me heen te kijken, waarop ik anderhalf jaar(!) later de overstap maakte naar Textilia. Om afgelopen oktober wederom op te stappen. Dit keer voor het grote avontuur. Dat betekende echter wel dat ik begin dit jaar wéér op zoek moest naar een nieuwe baan. En die heb ik gevonden. Ik begin solliciteren echt onder de knie te krijgen en bijna (bíjna) leuk te vinden. Zo overleefde ik mijn sollicitatiegesprekken.

Gemotiveerd
Klinkt logisch, maar om echt overtuigend over te komen, moet je de baan wel écht graag willen. Wees dus een beetje kritisch bij het zoeken naar vacatures en het schrijven van brieven. Natuurlijk wil je ook gewoon graag een baan als je werkloos bent (daarvoor zijn tijdelijke baantjes erg geschikt), maar bedenk dat als je je nieuwe baan eigenlijk niet leuk vindt, je binnenkort wéér aan het solliciteren bent. Veel werkgevers vinden enthousiasme – en daarmee inzet – erg belangrijk, dus weer oprecht en go for it!

De basics
Ook allemaal heel logisch, maar toch doet lang niet iedereen het. Kleed je netjes, maar wel gepast. Bij een superhip en jong bedrijf moet je niet in een driedelig pak komen. Ik kijk zelf altijd even op de website wat de werknemers op de team-pagina aan hebben, en ga anders voor een safe little black dress. Afhankelijk van het bedrijf leuk ik dit op met bepaalde schoenen of sieraden. Een andere tip: ga ruim op tijd weg want je weet nooit hoe en wat. Mijn telefoonverbinding viel eens weg, waardoor ik de weg niet meer kon vinden en ik het bedrijf ook niet kon bellen dat ik later was. Een routebeschrijving meenemen op ouderwets papier is dus ook geen slecht idee. Tot slot: een ferme handdruk en een glimlach doen een hoop.

Foto: Simmons & Simmons

Voorbereiding
Tijdens mijn laatste sollicitatieperiode merkte ik hoe belangrijk een écht goede voorbereiding kan zijn. Toen ik solliciteerde vanuit een baan had ik daar minder tijd voor, of dacht ik ‘dat ik het wel wist’. Maar als je toch niet veel te doen hebt en het hele bedrijf en je gesprekspartners kan uitpluizen, kom je toch wel scherper uit de hoek. Dat is voortaan dus ook mijn strategie. Bedrijven vragen vaak genoeg wat je zou verbeteren aan hun website, social media-kanalen, etc. Het is handig dat je dan echt iets concreets kunt noemen. Hetzelfde geldt voor de vraag welke klanten je het meest interessant lijken. Daarnaast zoek ik dus ook altijd alles over mijn gesprekspartners op. Wat en waar hebben ze gestudeerd? Wellicht heb je raakvlakken en kun je daar ’toevallig’ over beginnen. Welke hobby’s heeft de gesprekspartner en wat is er voor het laatst op social media geplaatst? Zo heb je (ook) altijd een small talk-onderwerp en laat je zien dat je je huiswerk hebt gedaan.

Wees proactief
Zie een sollicitatiegesprek niet alleen als gesprek waarmee het bedrijf te weten komt wie jij bent en of je geschikt bent. Het sollicitatiegesprek is ook voor jouzelf een manier om te kijken hoe het bedrijf is er of het bedrijf echt bij jou past. Met deze insteek ben je (hopelijk) meteen een stuk minder zenuwachtig en kom je ook proactief over. Zelf vragen stellen is een pré! Bijvoorbeeld: hoe ziet een normale werkdag eruit? Waar gaat het bedrijf naartoe? Hoe ziet de vervolgprocedure eruit? Wanneer kan ik weer iets van jullie verwachten? Belt het bedrijf niet na de afgesproken termijn, bel dan zelf. Word je afgewezen? Vraag naar de redenen en word vooral niet boos. Wie weet kom je het bedrijf in de toekomst nog eens tegen…

Oefenen, oefenen, oefenen
Oké, ik ben ook niet zo van de toneelstukjes, maar je wordt alleen maar beter in solliciteren door het vaak te doen. Van sommige vragen weet je gewoon dat je ze gaat krijgen, dus oefen die. Waarom solliciteer je naar deze baan? Wat spreekt je aan aan het bedrijf en de functie? Waarom ben jij geschikt? Wat heb je precies bij je vorige werkgevers gedaan en geleerd? Het belangrijkste is denk ik vooral om jezelf goed te kennen. Denk daarom – voor je gaat solliciteren – kritisch na. Wat wil ik écht? Wat past bij mij? Als je dat weet hoef je ook niet veel te oefenen en vertel je gewoon je verhaal. Al komt dat verhaal er toch makkelijker uit als je het al vijf keer verteld hebt in twee maanden 😉

Hoe ben jij je sollicitatiegesprekken doorgekomen?

Lees ook: 
Zo werd ik aangenomen in de PR
Waarom je die carrièreswitch gewoon moet maken
Hoe krijg je toch die droombaan?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *