De beste vrije dag als je vier dagen werkt 9


Vier dagen werken wordt steeds normaler. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. De papadag is geen taboe meer. Maar welke dag kies je dan om vrij te zijn?


In 2012 begon ik aan het ‘echte werkende leven‘. Ik startte als jurist met mijn eerste fulltime kantoorbaan. Eind 2013 maakte ik niet alleen de overstap naar de communicatie, maar ook – gedwongen – naar het feest dat de vierdaagse werkweek heet. Wat een verademing! Mijn werkweek was opeens een stuk korter, én mijn weekend een stuk langer. Al voelde ik mij niet altijd serieus genomen als ‘parttimer‘. Dat was in het begin lastig, maar  probeerde ik mij niet langer meer te verantwoorden. Vier dagen werken is ideaal. Zo, dat is eruit! Momenteel werk ik – op eigen verzoek – 36 uur over vier dagen.* Met vier dagen werken heb je voldoende tijd voor jezelf (en andere werkzaamheden), maar nog wel een fijn, vast inkomen. Maar welke dag merk je dan aan als je vrije dag?

* Inmiddels werk ik niet meer in loondienst.

Welke dag is ideaal?

Toen ik bij Textilia werkte, was ik iedere vrijdag vrij. Bij Pride PR is dat de woensdag. Elke dag heeft zo zijn voor- en nadelen om je vrije dag te zijn, en daarom zal ik de voors en tegens tegen elkaar af proberen te wegen.

Maandag

Een collega van mij heeft op maandag zijn wekelijkse vrije dag. En ik ken niemand die op maandag met veel plezier naar kantoor gaat, dus wat dat betreft lijkt het ideaal. Maar heeft hij dan niet gewoon elke week een Blue Tuesday? Wat sowieso fijn is, is dat hij elke week een lang weekend heeft. Maar of je lekker op gang komt als je op maandag vrij bent, dat weet ik nog niet zo zeker. Ook vallen Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag vaak op maandag, waardoor je die gratis vrije dag ‘misloopt’.

Dinsdag

Heb je net die Blue Monday doorstaan, ben je op dinsdag vrij! Mij lijkt de dinsdag dan ook niet zo’n geschikte dag om vrij te zijn. Op woensdag moet je dan weer inkomen, dan moet het grootste deel van je werkweek nog beginnen. Dat lijkt mij niet fijn. Voordeel is wel dat er vrijwel nooit feestdagen op dinsdag vallen, dus je ‘mist’ nooit een gratis feestdag. Bij mij op kantoor is dinsdag de dag dat iedereen aanwezig is, en er de meeste dingen voor elkaar worden gekregen. Sowieso niet handig dus om dan vrij te zijn.

Woensdag

Een vrije woensdag, dat breekt zo lekker de week! En dat is dan ook het grote voordeel van woensdags vrij zijn. Zo hoef je nooit langer dan twee dagen achter elkaar te werken. Wat ook fijn is, is dat je flink wat voor elkaar kunt krijgen op je vrije dag, want je zit lekker in de work-flow. Handig voor parttime freelancers zoals ik! Ook vallen feestdagen vrijwel nooit op woensdag. Alleen Koningsdag valt in 2022 op woensdag.

Donderdag

Ik heb niets tegen donderdag in het algemeen. De week is bijna voorbij! Maar juist daarom lijkt het mij niet fijn op donderdag dan je wekelijkse vrije dag te hebben. Wie op donderdag vrij is, is denk ik snel in de weekend-stemming, en moet vervolgens nog een dagje. Op de vrijdag moet je vervolgens nog als een dolle gaan afhandelen wat die week af moet. Bovendien ‘mis’ je altijd de vrije dag Hemelvaartsdag.

Vrijdag

Samen met woensdag denk ik de populairste dag om vrij te zijn. Zo heb je immers altijd een lang weekend, en kun je op je vrije dag al lekker genieten van weekendse dingen. Je hoeft de dag erna namelijk nooit te werken! Uit de praktijk weet ik echter dat er ook wat nadelen aan een vrije vrijdag kleven. Zo heb je op donderdagmiddag nooit dat ‘vrijdaggevoel’, ook al ben je op vrijdag vrij. What can I say? De donderdag is gewoon niet de vrijdag! Ook mis je standaard de vrijdagmiddagborrel (die niet zo lekker smaakt op donderdag). Bovendien wil niemand met je drinken op donderdagavond, want zij moeten allemaal gewoon werken de dag erna. Er vallen niet vaak feestdagen op een vrijdag. In 2021 valt Oudjaarsdag wel op vrijdag, maar die ben je standaard niet vrij, jij dus wel!

Optelsom

Aantal feestdagen (waarop je dus vrij krijgt) per werkdag in 2021:

Maandag: 2
Dinsdag: 1
Woensdag: 1
Donderdag: 1
Vrijdag: 2

Conclusie

Feestdagen vallen in 2021 het vaakst op maandag en vrijdag, dus wat dat betreft is maandag of vrijdag geen goede optie voor je wekelijkse vrije dag als je vier dagen werkt.

Qua overige voor- en nadelen zou ik toch echt voor de woensdag of vrijdag als vrije dag gaan. Vrijdag beviel mij altijd goed, maar woensdag is voor mij echt ideaal.

In 2021 vallen er twee (vrije) feestdagen op vrijdag. Eindconclusie: kies dus maar gewoon die woensdag (of toch de vrijdag als je oudjaarsdag vrij wilt)! 😉

N.B. Officieel moeten parttimers gecompenseerd worden als er een feestdag op hun vrije dag valt.

Welke dag is jouw (ideale) vrije dag en waarom? 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “De beste vrije dag als je vier dagen werkt