Boeken voor wereldburgers 2


Op reis lees ik soms elke dag wel een boek. En dan lees ik ‘m uit ook! In het ‘echte’ leven kom ik echter weinig aan lezen toe. Of anders gezegd: ik maak er de tijd – en heb er de rust niet voor. Toch las ik sinds maart dit jaar vijf boeken uit.

Herinneren jullie mijn Aussie Reading-blogs nog? In deze blogs vertelde ik iedere keer welke vijf boeken ik nu weer had gelezen. Op reis kan ik helemaal in mijn element zijn met een boek en erg vaak, lang en snel lezen. Ik neem me elke keer voor om veel te blijven lezen als ik weer thuis ben, maar dat is me nog nooit gelukt. Sinds maart kreeg ik met moeite onderstaande vijf boeken uit. En dat lag niet aan de boeken!

De Snowden Files – Ed Snowden
Oké, ik smokkel, want dit boek las ik nog tijdens mijn Big Trip. In Sydney zag ik De Snowden Files liggen. Nee, niet de gelekte documenten, maar het boek 😉 In het Nederlands nog wel! Dat leest echt als een trein als ik daarvoor een Engels boek heb gelezen. Door het Sydney-leven kwam ik in Australië echter nog niet ver met het boek. Eenmaal op Bali maakte ik een inhaalslag. Ik zat de eerste drie dagen alleen in een yoga resort en had het boek uit toen ik weer vertrok. Het boek vertelt het verhaal achter klokkenluider Ed Snowden en zijn leven rondom het bekend maken van de Snowden Files. Erg interessant om eens te lezen. Ik heb later ook de documentaire gekeken en vond het stoer dat ik al heel wat wist 😉


De Suikeroogst van La Amada – Cristina Garcia
Dit boek vond ik in een oude boekenkast in een restaurantje in Ubud, Bali. Het boek gaat over een Chinese jongeman die heel wat jaartjes geleden emigreerde naar Cuba in de hoop flink wat geld te kunnen verdienen. Eenmaal op de boot blijkt de Chino als slaaf te moeten werken op een suikerplantage in Cuba. Daar weet hij uiteindelijk te ontsnappen en trouwt uiteindelijk met een Afrikaanse vrouw, die ook slaaf is geweest. Het boek vertelt niet alleen het verhaal van de Chino, maar ook dat van de latere generaties na hem. Zo leer je een hoop over Chinese immigranten in Cuba, maar ook over het ouderwetse leven in China en het moderne leven van een allochtoon. Interessant voor iedereen die van andere culturen en historie houdt!Ik overleefde voor mijn kind – Clara Rojas

Ook dit boek las ik nog op Bali. Nadat ik De Suikeroogst van La Amada in één dag had uitgelezen, las ik ook Ik overleefde voor mijn kind vrij rap uit. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Clara Rojas, een Colombiaanse advocate die werd ontvoerd door de FARC en daarna jarenlang gevangen is gehouden in het oerwoud van Colombia. Tijdens haar gevangenschap krijgt Clara zelfs een kind, die later door de FARC bij haar wordt weggehaald. Pas na haar bevrijding kan ze haar zoontje eindelijk weer in de armen sluiten. Vreemd aan dit boek vond ik dat Clara helemaal niet vertelt over hoe ze zwanger raakte in gevangenschap. Terwijl haar kind zelfs in de titel van het boek genoemd wordt… Ik las de laatste pagina van dit boek in het vliegtuig terug naar huis.

On Top – Anna Nooshin
Nadat ik al veel bloggers over dit boek had gehoord, kreeg ik On Top voor mijn verjaardag cadeau van mijn collega’s, en kon ik er niet veel later eindelijk zelf over oordelen. Wat is dit boek leuk! Na een aantal lees-vrije maanden, las ik On Top in één weekend uit. Ik moest mezelf hier wel twee avondjes voor vrij geven (en mijn vriend was de hort op), maar het lukte me wel weer eens helemaal in een boek te verdwijnen. Ik heb nu het gevoel dat ik Anna Nooshin ken, en uiteraard herken ik veel van haar verhaal in mezelf terug, of zou ik willen dat dat zo was 😉 Kortom, zo’n boek dat je doet denken dat je er een nieuwe bff bij hebt, al heeft Anna Nooshin nooit op mijn tweets of Insta’s gereageerd. En dat terwijl ze in haar boek toch nadrukkelijk om meningen vraagt… Anyways, een dikke aanrader voor iedereen die meer wilt weten over Anna Nooshin of het online mediawereldje.

The 4 Hour Workweek – Timothy Ferris
Oké, ik moet wat dingen opbiechten omtrent dit boek. Ten eerste begon ik eerder aan dit boek dan ik aan On Top begon. En ten tweede heb ik het boek stiekem nog niet helemaal uit… Maar er is mij verteld dat The 4 Hour Workweek een handboek is voor digital nomads en digital nomads in de dop. Dus ik denk dat je het boek niet helemaal uit hoeft te lezen om het verhaal te snappen, zoals bij een roman. The 4 Hour Workweek is geschreven door online ondernemer Timothy Ferris en geeft je handvaten over hoe je jouw saaie bestaan als werknemer kunt omzetten in een bruisend leven vol vrijheid. Oke, sommige dingen zijn niet voor iedereen weggelegd, en vier uur werken per week lijkt mij toch iets te weinig om rijk(er) te worden, maar in veel opmerkingen van Timothy zit zeker een kern van waarheid. Het boek laat je even met een andere blik naar je leven en je werk kijken, en zet je zeker aan het denken. Interessant voor iedereen die het anders wil doen!


Welke boeken heb jij recent gelezen en kun je echt aanraden? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Boeken voor wereldburgers