Toerist in eigen land: Giethoorn 8


Toeristje spelen in Giethoorn

Van Alaska en Kenia tot Nieuw-Zeeland en Hongkong… We reizen heel wat af, maar hoeveel weten we over ons eigen land? Dit jaar verken ik Nederland! Vorige week bezocht ik Giethoorn.

In Australië ben ik veel Australiërs tegengekomen die minder van Australië hadden gezien dan ik. Alice Springs, Darwin, Perth; de meeste Aussies komen er nooit. Dat vond ik eerst maar gek, maar het zette me ook aan het denken. Hoeveel had ik nou echt van Nederland gezien? Op dat moment was een plan geboren: ik zou meer van Nederland gaan verkennen als ik weer terug was! 

 

Drenthe & Giethoorn

Inmiddels heb ik de daad bij het woord gevoegd. Het afgelopen halfjaar zag ik trekpleisters als de Zaanse Schans, de Kaasmarkt en Keukenhof, maar speelde ook iets minder de toerist in de Amsterdamse Zeeheldenbuurt, Rotterdam, Maastricht, Scheveningen, Noordwijk, Almelo, Utrecht, en wellicht nog een plaats die ik nu vergeet (of niet over hebt geblogd!). Vorig weekend was Drenthe aan de beurt. Vriendin L. komt uit Drenthe, en met Team #YOLO besloten we er daarom eens heen te gaan. Ideaal om Giethoorn eens te bezoeken!
‘Drenthe? Je ging toch naar Giethoorn?’ Hoor ik je denken… Giethoorn ligt inderdaad (net) niet in Drenthe, maar is wel goed te bereiken vanuit Hoogeveen, waar L.’s ouders wonen, en waar wij verbleven. Met de auto rijd je ongeveer in een half uurtje naar Giethoorn. 
 
Welkom in Drenthe! Eh… Overijssel?
Giethoorn

Wereldstad Giethoorn

Grote kans dat je een paar maanden geleden nog nooit van Giethoorn gehoord had. Ik was er zelf tot voor kort in ieder geval nog nooit geweest. Giethoorn werd begin dit jaar wereldnieuws, toen bekend werd dat het kleine Overijsselse plaatsje een plek zou krijgen op het spelbord van de Monopoly Wereld Editie. Sindsdien komen nog meer toeristen naar het ‘Venetië van het Noorden’ kijken dan voorheen. Jaarlijks verwelkomde Giethoorn al circa 200.000 Chinezen, die gek zijn op de schattige grachtjes, bruggetjes, huisjes en bootjes. In 2015 zal de teller nog eens flink wat hoger uitkomen. Door het Monopoly-effect nam het toerisme dit jaar al flink toe. Een slimme zet van Giethoorn, die zijn inwoners opriep om massaal te stemmen voor het dorp. 
 
Enfin, zaterdag 19 september kom ik met Team #YOLO aan in Giethoorn, waar we – zoals het heurt – een bootje zullen huren en op die manier het dorp gaan ontdekken. Via een toerismebureau voor Giethoorn ben ik in contact gekomen met Punterwerf Wildeboer, waar ze handgemaakte eikenhouten punters verhuren. Dit zijn bootjes die op de echte traditionele Giethoornse manier gemaakt worden, en wel bij Punterwerf Wildeboer zelf. Het familiebedrijf is één van de oudste werven van Giethoorn, en begon al in de negentiende eeuw. Tegenwoordig wordt de werf gerund door Henk Wildeboer en zijn vrouw Yvonne. Naast het bouwen van de punters, verkoopt het echtpaar ook bouwhout en een hele hoop andere producten. Daarnaast houdt Yvonne zich bezig met het ontvangen van de gasten, en dat doet zij opperbest.
 
Toeristen in Giethoorn
Venetië van het Noorden 😉

Barista-koffie en de mooiste boot

We worden hartelijk ontvangen en krijgen een kopje koffie aangeboden. Je zou het in een toeristisch Nederlands dorp niet verwachten, maar Yvonne serveert ons vervolgens echte barista-made cappuccino’s. Bij de koffie kunnen we kiezen uit drie soorten zelfgebakken taart. Ja, ook op een rustige dag buiten het hoogseizoen. Ik ga voor de kwarktaart, met lokale blauwe bessen. De andere Team #YOLO-leden bestellen een punt monchou-taart. Smullen! Yvonne vertelt ons ondertussen over Giethoorn en het familiebedrijf Wildeboer, en vraagt geïnteresseerd naar ons tripje en mijn blog. 
 
Na de taart worden we naar onze boot gebracht, die is voorzien van kussentjes en dekentjes tegen eventuele kou. Volgens Yvonne zullen we vandaag de mooiste boot van Giethoorn hebben, maar dat zegt iedere verhuurder natuurlijk over haar punters. We passen er in ieder geval makkelijk op. De Wilderboer-punters zijn voor acht personen, terwijl wij maar met z’n drietjes zijn. De zoon van Yvonne legt ons uit hoe de fluistermotor werkt en vaart een klein stukje met ons mee tot de gracht/sloot achter de werf. Volgens de kaart die we hebben meegekregen, moet we gewoon het water volgen en daarna de bordjes in de gaten houden. L. neemt het roer, andere L. de kaart, en ik pak mijn fotocamera. Team #YOLO is er klaar voor!
 
Barista-koffie en huisgemaakte taart!
Onze boot
Daar gaan we!

Rust & drukte

Het eerste stuk is al prachtig. En wat is het er rustig! We zijn vaak de enige op het water en varen op ons gemak door het natuurgebied. Soms passeren we wat vissers, en later zien we schapen en koeien in het weiland naast het water staan. Het zonnetje schijnt volop. Beter (en Nederlandser) dan dit wordt het niet! Na een tijdje komen we bij het meer aan, waar een aantal prachtige vakantiehuizen aan liggen. We hebben even wat motorpech (er zit riet tussen de fluistermotor), maar niet veel later varen we alweer het meer over. Hier is het al iets drukker, en we besluiten even een drankje te gaan drinken bij het paviljoen. Vanaf daar hebben we een mooi uitzicht op het meer en de talloze boten die langs varen. Van een groep Aziaten tot een vrijgezellen, familie- of bedrijfsuitje: onze boot is inderdaad verreweg de mooiste! De meeste mensen varen met grote groepen in kleine blauwe bootjes, met houten planken als bankjes in de breedte van de boot. Vergelijk dat maar eens met onze punter! Ook zien we de traditionele manier van varen: met een stok à la gondels in Venetië. 
 

De vergelijking met Venetië wordt nog duidelijk als we het dorp binnenvaren. Overal grachtjes en bruggetjes (en toeristen!). De omgeving is prachtig, maar zelfs nu (september) is het nog best druk. We moeten oppassen waar we varen en moeten niet zelden op de rem trappen (die een boot niet heeft natuurlijk). Tientallen foto’s later hebben we alle schattige huisjes, selfie-makende Chinezen en onszelf op het bootje onder een bruggetje er wel op en varen we het dorp weer uit, terug naar Punterwerf Wildeboer. Vooraf had ik vooral uitgekeken naar de grachtjes in het dorp (hallo Pinterest!), maar achteraf vonden we alle drie de natuur het mooiste. Ik zou daarom iedereen aanraden méér te zien van Giethoorn dan alleen het dorp. En een punter bij Wildeboer te huren natuurlijk, want voor 25 euro per uur lijkt me dat zeker waar voor je geld. Wij zijn overigens drie uur onderweg geweest, en dat was voor nu voldoende. Wil je langer stoppen, genieten van een lunch en zwemmen in het meertje? Dan zou ik langer gaan. Tip: Wildeboer biedt ook rijkelijk gevulde picknickmanden aan!

 
I <3 Holland!
Het meer op!
En hoe komen we dat meer weer af?
Mocht de motor het begeven…

Hoteltip: Geertien

Bij Geertien in Blokzijl slaap (en eet) je goed! En met de auto ben je in 10 minuten in Giethoorn. Je kan ook met de boot gaan natuurlijk 😉 Liever een hotel in Giethoorn zelf? Check hier alle hotels en beschikbaarheid.

Geertien

Dankjewel Punterwerf Wildeboer voor de heerlijke dag! Enne… als ik nog eens wat stemmen voor Vrije Meid nodig heb, weet ik Giethoorn te vinden 😉
 
Ben jij wel eens in Giethoorn geweest? Lijkt het je wat? 

N.B. Dit artikel is later verschenen in het WaterReijk Regiomagazine 2016.

 
Bonus: de hunebedden liggen vlakbij!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Toerist in eigen land: Giethoorn

 • Linda M.

  Wat een lekker weer hadden we erbij he! Ik lust nog wel zo'n stukje taart hoor, het was heerlijk! En inderdaad, we hadden zeker het mooiste bootje van Giethoorn! Volgende keer kayakken (en zwemmen)?

 • Sandra Boer

  Wat een heerlijke dag hebben jullie genoten in m'n dorp – zo leuk om te lezen & idd … ik denk ook de mooie huurpunter van Giethoorn. Wees welkom om nog meer moois te ontdekken in ons dorp en directe omgeving … #365dagengastvrij … groet vanaf Binnenpad100 waar de zon alweer heerlijk schijnt (sandra.boer@thetravelclub.nl)

 • Leoni - Justtravelme

  Grappig om een stukje over Giethoorn te lezen. Voor mij een plek die niet heel bijzonder meer is omdat ik er al van jongs af aan kom (woon er 20 km vandaan). Ook heb ik er de afgelopen twee zomers in de horeca gewerkt. Het ligt er wel aan wanneer je er bent om echt een leuke dag te hebben. Op een zondag in de bouwvak is het er echt niet leuk namelijk. Dan is het file varen, maar ook file lopen.
  Wij hebben een eigen boot en in het voor en najaar is het wel super om even een rondje Giethoorn te doen. Ga vooral ook naar het eiland dan. Kan je lekker relaxen. Wel zelf spullen meenemen, want er is helemaal niks.

 • Suzanne

  Leuk te horen, Leoni! Ik vind het ook altijd verfrissend om met een toerist door mijn eigen stad te lopen. Dan ga je er toch met andere ogen naar kijken. Ik was dus in september naar Giethoorn en vond dat al druk zat ja! 🙂