Interview: “Hoe meer je reist, des te langer wordt je lijst”


Linda, net aangekomen in Queensland.

Linda M. – beter bekend als vriendin L. uit Team #YOLO – is reiziger in hart en nieren. Het liefst reist ze non-stop de wereld rond. Hoe combineert ze haar passie met een carrière (lees: de financiële drijfveer van haar reizen)?

Linda M. (inmiddels 28) zegde in 2011 haar baan op om te gaan reizen door Zuidoost-Azië. Na haar terugkomst begin 2012 vond ze gelukkig vrij snel weer werk. Het ‘gat in haar cv’ werkte volgens Linda juist in haar voordeel bij het zoeken naar een baan. “Reizen is erg leerzaam en reiservaring is waardevol op de werkvloer”, zo vertelde ze in een interview met Artikel 2.55in 2013. Na twee jaar werken bij haar nieuwe baan, nam Linda in 2014 weer ontslag. Dit keer om een jaar te gaan reizen door Australië. Artikel 2.55 sprak haar nog een keer.
Zeg, werk je alleen nog maar om te reizen?
“Haha moet je horen wie het zegt! 😉 Maar deze vraag krijg ik inderdaad wel vaker. Niet zo raar ook want ik heb nu al twee keer na een periode van zo’n twee jaar werken mijn baan opgezegd om te gaan reizen. Ik werk om te leven (in plaats van leven om te werken) en reizen is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Dat betekent niet dat ik nu weer meteen m’n baan opzeg om te vertrekken, maar wel dat ik van het geld dat ik kan sparen, liever een weekendje weg ga, dan dat ik er nieuwe gordijnen of een auto van koop.”

Overstapje in Singapore 
Geïnstalleerd in het hostel

Waarom besloot je in 2014 weer je baan op te zeggen om te gaan reizen?

“Ik wist bij terugkomst in 2012 eigenlijk al meteen dat ik wel weer wilde reizen. Ik had snel weer werk maar ik vond het er verschrikkelijk. Een half jaar later begon ik bij Stayokay, waar ik het erg naar m’n zin had. Daarnaast verhuisde ik van een gedeeld appartement in een Amsterdamse buitenwijk, naar een eigen studioappartementje in Amsterdam-Westerpark. Allemaal redenen waardoor ik me hier wel vermaakte en niet meteen m’n koffers weer wilde pakken. Maar het bleef kriebelen en ik dacht nog heel vaak terug aan m’n reis door Azië. Dat gevoel werd alleen maar versterkt door foto’s en verhalen op Facebook van m’n ‘nieuwe reisvrienden’, die overal ter wereld leken te zijn. Na twee jaar bij Stayokay vond ik het mooi geweest: ik zegde m’n baan op, regelde een huurder voor m’n huis en vertrok met een enkeltje naar Australië.”
Waar ben je allemaal geweest?
“Ik ging naar Australië met een working holiday-visum, waarmee je één jaar in Australië mag werken en reizen. Ik ben uiteindelijk bijna 11 maanden in Australië gebleven en heb op de terugweg nog even een week Bali meegepakt. Ik ben mijn tijd in Australië begonnen aan het noorden van de oostkust, daarna naar Darwin om samen met Team #YOLO een campervan te kopen en het midden en westen van Australië door te crossen. Heerlijk was het! Ik heb toen een tijdje gewerkt in Perth, nog even rondgereisd rond Melbourne en m’n laatste maanden heb ik in Sydney gewoond en gewerkt. En op de terugweg langs Bali dus.”

Zeilen nabij het Great Barrier Reef
The Outback
Red Center

Wat was er anders dan je eerdere reis door Azië? 

“Azië is heel anders dan Nederland. Dat is in het begin best even wennen. In Australië is het leven veel meer te vergelijken met Nederland of Europa. De taal is Engels dus je kan iedereen makkelijk verstaan (soms wel even wennen aan het Aussie accent) en van een cultuurshock is geen sprake.”
En qua budget?
“In Azië is alles goedkoop, ik leefde daar van zo’n € 25 per dag en kon dan slapen (vaak in een eigen kamer), met de bus, eten en zelfs een paar biertjes drinken. Ik was daar rijker dan de gemiddelde inwoner en leefde dus een luxe leven.  In Australië ben je als reiziger arm. Een overnachting in een gedeelde slaapzaal kost je vaak al bijna € 25 en dan moet je nog eten, drinken en leuke dingen doen. Elke avond op stap of excursies doen zit er dus niet in voor de budgetreiziger en je leeft soms best basic. Maar ik heb daar juist enorm van genoten. Lekker kamperen, goedkope wijn drinken op de camping en ook het werken tussendoor was een leuke ervaring.”

Sinterklaas vieren met een Hollandse maaltijd

Camping life
Biertje in Broome

Waarom boekte je een enkeltje in plaats van een retourvlucht?

“Ik vertrok naar Azië met een retourtje Bangkok. Ik had verder niks gepland, maar toch was ik me altijd bewust van de einddatum, en zo bleef ik bijvoorbeeld niet een maand op één plek hangen, ook al vond ik het er geweldig. In Australië had ik geen haast en deed ik waar ik zin in had. Zo stond het nooit op de planning om in Sydney te werken en wilde ik eigenlijk nog de oostkust afreizen, maar ik had ineens een baan in Sydney en ik vond de stad fantastisch, dus bleef ik plots drie maanden.”
Hoe heb je je reis gefinancierd?
“Eén van de redenen om naar Australië te gaan, was dat ik niet heel veel geld had gespaard en toch lang wilde wegblijven. Australië is een duur land, maar omdat je een working holiday-visum kunt krijgen, kun je ter plaatste nog wat bijverdienen. Ik had tijdens het werken in Nederland geprobeerd zoveel mogelijk te sparen en ook dingen als vakantiegeld en belastingteruggave altijd meteen apart gezet. Tijdens mijn tijd heb ik verschillende baantjes gehad. Zo heb ik tien dagen op een mango farm gewerkt. Het werk was verschrikkelijk, maar we verdienden er samen wel ongeveer evenveel mee als dat we de week ervoor hadden uitgegeven aan de aankoop van onze eigen campervan.
Na een paar maanden reizen was m’n geld echt bijna op en vond ik een baantje voor een paar uur in de week in de bediening bij een restaurant in Perth. Ook heb ik in Perth nog drie weken gratis in een hostel gewoond in ruil voor af en toe werken. Toen ik weer wilde gaan reizen, nam ik contact op met een aantal YHA-hostels voor eventuele korting (YHA is van dezelfde organisatie als Stayokay) en kreeg ik van het grootste YHA-hostel ineens een baan aangeboden! Ik ging zo’n 25 uur per week werken in Sydney, waarvoor ik goed betaald kreeg. Daarnaast kreeg ik korting op m’n accommodatie en kon ik gratis in andere YHA-hostels slapen als ik in het weekend de omgeving van Sydney ging verkennen.
Ook hebben we tijdens het kamperen altijd geprobeerd om een goedkope deal te krijgen, deden we goedkope boodschappen en regelden we zelfs een maand gratis wonen in een huis in Perth in ruil voor oppassen op de hond.”

Dolfijnen bij Monkey Mia

Perth life
Waarom besloot je weer terug te komen naar Nederland?
“Ik had een enkeltje dus kon zo lang wegblijven als het leuk was en terugkomen wanneer ik wilde. Een goede vriendin in Nederland ging in augustus trouwen en omdat mijn visum ook eind augustus zou aflopen, leek het mij een mooi moment om terug te gaan. Ik zat op dat moment in Sydney en vond Sydney een heerlijke stad waar ik het zeker nog even vol had kunnen houden, maar ik heb geen spijt van mijn terugkomst.”
Was het moeilijker of makkelijk weer een baan te vinden vergeleken 2012?
“Haha, super makkelijk! ik heb niet eens gezocht! Ik nam in 2014 ontslag bij Stayokay en werd door mijn Australische plannen natuurlijk vervangen. Maar toevallig kwam mijn functie per 1 september weer beschikbaar en werd ik teruggevraagd. Zo kwam ik op 2 augustus terug in Nederland en had ik nog een maandje om lekker te chillen en met iedereen af te spreken. Per 1 september ben ik weer begonnen in mijn oude functie.”

Jacuzzi-party!
Camping in Victoria

Wat is weer erg wennen in Nederland?

“Ik ben al twee keer eerder een tijd weggeweest en ik weet dus inmiddels hoe het is om terug te komen. Alles plannen,dat is wel weer even wennen. Australië heeft natuurlijk een no worries- en we zien wel-mentaliteit, en daarnaast ging ik vooral om met andere backpackers die al helemáál niets plannen. In Nederland plant iedereen en als je daar niet in meegaat zie je niemand, omdat ze allemaal al volgepland zijn. Daarnaast is het ook wel wennen om weer te hele dag binnen te zitten, achter een computer. Dat buitenleventje beviel me wel!”
Wat mis je het meeste aan het reizen?
“De vrijheid. Doen waar je zin in hebt. Niets doen als je daar zin in hebt. Geen zorgen. Zon, zee en strand. Nieuwe mensen en culturen leren kennen. Opstaan met de zon. Buiten leven.”

Great Ocean Road
Fietstripje in New South Wales

Wanneer zien we jou weer vertrekken?

“Ik ben nu bijna twee maanden terug in Nederland en ik moet eerlijk zeggen dat het alweer begint te kriebelen. Ik zit de hele dag binnen op kantoor, ik heb iedereen weer gezien en de winter komt eraan… Maar aan de andere kant heb ik ook wel zin om Kerst en Oud & Nieuw weer hier te vieren met familie en vrienden, om warme chocolademelk te drinken onder een dekentje of te schaatsen. Ik probeer te genieten van het leven hier (want geef toe, Amsterdam is ook supermooi en leuk) en niet teveel na te denken over wanneer ik weer ga. Anders zou ik alleen maar bezig zijn met aftellen. Maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik nog eens wil gaan!”

En waarheen? Wat staat er hoog op je lijstje?
“Wat niet! De Filipijnen staat al heel lang hoog op m’n lijstje. Azië trekt mij sowieso en de Filijpijnen zijn mooi, je kan er goed duiken, hebt er veelzijdige natuur, aardige mensen en het is er goedkoop. Daarnaast wil ik graag naar Nieuw-Zeeland (met of zonder working holiday-visum). En zo kan ik nog wel even doorgaan… Hoe meer je reist, des te langer wordt je lijst.”

Kangoeroe!
Sydney Sunset
Bali <3
Kun je een carrière volgens jou combineren met een reisverslaving? 
“Ik vind het belangrijk dat ik met plezier naar m’n werk ga en er goede sfeer hangt. Zo ging ik ook met veel plezier naar m’n werk toen in in Sydney voor een hostel werkte als receptioniste/housekeeper. Ik geef minder om carrière maken en (zakelijke) ambitie. Als je dat wel hebt, is het natuurlijk niet ideaal om elke keer weer ontslag te nemen. Maar ja, carrière maken kan altijd nog toch! En daarnaast zijn er natuurlijk banen die heel goed te combineren zijn met een reisverslaving. Bijvoorbeeld: reisblogger, duikleraar, surfleraar, etc.”
Wat is jouw ultieme tip voor een gelukkig leven voor de lezers van Artikel 2.55?
“Maak je dromen waar! Niet denken maar doen! Ik hoor mensen zo vaak zeggen dat ze net als ik ook wel zo’n reis zouden willen maken “maar een baan en een huis hebben…” Tja, dat had en heb ik ook! Verhuur je huis onder, zeg je baan op (of misschien kun je zelfs wel een paar maanden onbetaald verlof krijgen). En ga! Spijt krijg je niet.”

Heb jij vragen aan Linda? Stel ze onder deze blog, dan zorg ik dat Linda jouw vraag beantwoordt! Voor meer informatie kun je ook haar blog lezen. 

N.B. Alle foto’s zijn eigendom van Linda. 
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *