Zó combineer je die carrière met een reisverslaving 5Zonder werk is het lastig reizen. Dat kost nou eenmaal geld. Maar wie werkt heeft weinig tijd om op reis te gaan. Hoe haal je the best out of both? 

Voor als je het nog niet door had: met Artikel 2.55 ben ik constant op zoek naar de perfecte balans tussen carrière maken en op reis gaan. Carrière maken omdat werk niet het belangrijkste ter wereld is, maar je toch geld moet verdienen en je dat beter op een leuke, uitdagende manier kunt doen. En reizen, tja, moet ik dat uitleggen? Op reis is het altijd leuk, maar bovendien is reizen zo ontzettend leerzaam! Alleen door allebei te combineren, kun je naar mijn mening optimaal gelukkig zijn en het meeste uit het leven halen. Met Artikel 2.55 hoop ik je te inspireren het beste uit je werkdag te halen en (zo efficiënt mogelijk geld te verdienen om) zoveel mogelijk van de wereld te zien. Lukt dat een beetje? 🙂

Met dit artikel laat ik je zien hoe ik de perfecte balans probeer te houden tussen werk en privé. En je leest er hoe je naast je baan af en toe kunt ontspannen om je werk niet je leven te laten beheersen. Als je even niet op reis kunt bijvoorbeeld 😉 Maar je kunt ook op reis terwijl je gewoon je werk doet natuurlijk. Door als digital nomad (online en locatie-onafhankelijke ondernemer) aan de slag te gaan. Of door van reizen je carrière te maken, zoals reisleider, duikinstructeur of – tja – travelblogger. In deze blog wil ik een aantal voorbeelden uitlichten. Een leuke carrière én veel van de wereld zien is echt (allebei) mogelijk!

Waarom zou je hier niet kunnen werken? 

1. Een vaste baan met veel vakantiedagen

Er zijn lucky bastards die een baan hebben met negen of tien weken vakantie per jaar. Hallo, dat is bijna elke maand een week! Of elke vier maanden drie weken weg! Het voordeel voor deze mensen is dat ze elke maand een vast salaris ontvangen en ook nog eens veel op vakantie kunnen. Uit mijn omgeving weet ik dat Ahold, het Openbaar Ministerie, De Nederlandsche Bank en het CBS niet mis zijn. Maar ook NS en ProRail schijnen lief voor hun reislustige werknemers te zijn. Kanttekening: bij sommige werkgever mag je ‘maar’ drie weken achter elkaar opnemen. Een lange reis zit er – ondanks die tien weken vakantie – dan niet in.

Of hier

2. Digital nomad worden

Overal vandaan je werk kunnen doen, met het nomadenbestaan van een online ondernemer als ultiem digital nomad-leven. Wie droomt er niet van? Mij lijkt het wel wat! De diehards hebben niet eens meer een vaste verblijfplaats in Nederland, maar zwerven van Gran Canaria naar Chang Mai, en van Ubud naar Costa Rica. Ondertussen verdienen ze hun geld als copywriter, developer, designer, of een  ander – veelal creatief – digitaal, zelfstandig beroep. Voor de digital nomads in de dop is het wellicht een idee nog een (goedkoop) huisje in Nederland aan te houden, en af en toe op lange werkvakantie te gaan. Vakantiedagen spelen geen rol, en het geld blijft binnen stromen. Althans, dat hopen we dan maar!

Of hier

3. Van reizen je beroep maken

Je kunt natuurlijk ook van het reizen an sich je beroep maken. Bijvoorbeeld door erover te schrijven. Als reisblogger reis je de wereld rond, en plaats je hierover artikelen op je eigen website en/of die van een ander. Helaas moet je wel echt succes hebben wil je voor de reizen betaald worden. Vaak mag je al blij zijn als je de reis gesponsord krijgt, maar daar betaal je je huur natuurlijk niet mee. Veel bloggers werken daarnaast dan ook als freelance copywriter of hebben een andere (bij)baan. Goed te combineren met punt 2. dus! Of punt 1.! Van reizen je beroep maken kan eveneens als duikinstructeur, reisleider, Floortje Dessing, modeblogger, etc.

Of hier

4. Gewoon (tijdelijk) je baan opzeggen

Heb jij geen tien weken per jaar vakantie? Ben je geen locatieonafhankelijke ondernemer? En kun je ook niet schrijven? Maar wil je toch lang op reis? Dan zit er niets anders op dan je baan op te zeggen. Of onbetaald verlof te nemen. Boek dat ticket en maak die Big Trip! Met een Working Holiday visum mag je een jaar in Australië blijven, maar ook Nieuw-Zeeland en Canada bieden soortgelijke visa aan. voordeel is dat je zo ook nog een beetje kunt bijverdienen. Of ga naar Azië, daar krijg je losse visa voor elk land, en kun je – op een goedkope manier – ook lang rondreizen. Na je reis zul je weer aan de bak moeten, maar je kunt altijd nog een keer je baan opzeggen. L. deed het en kon al twee keer weer direct na terugkomst aan de slag.

Schrijfboekje, smartphone en camera mee en ik ben blij!

5. Hoe ik het doe

Helaas heb ik bij Pride maar vijf weken per jaar vakantie. Ben ik geen digital nomad. En een fulltime travelblogger evenmin. Mijn baan opzeggen deed ik vorig jaar nog. Hoe krijg ik het voor elkaar om toch zoveel mogelijk te reizen en daarnaast een baan te hebben, carrière te maken en geld te verdienen? Ik ga zoveel mogelijk weekendjes weg. Ook maak ik volop gebruik van mijn vakantiedagen. Nog nooit nam ik een dag mee naar het nieuwe jaar 😉 En af en toe zeg ik dus gewoon mijn baan op. Mijn voordeel is dat ik vier dagen werk, en dus een redelijk (stabiel) inkomen heb en nog wat vrije tijd overhoud. Die vrije tijd besteed ik nuttig door op reis te gaan of extra geld te verdienen als freelancer. En gelukkig kan ik die twee af en toe al combineren!

Lees hier hoe ik in vijf weken tijd vijf tripjes maakte! 

Hoe ga jij zoveel mogelijk op reis naast je werk? Of: hoe maak jij carrière naast je reisverslaving? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Zó combineer je die carrière met een reisverslaving

  • Mellisa - Grenzeloosreizen

    Lastig dit! Ik ben (gelukkig) nog niet aan het werk, al studeer ik wel gewoon 5 dagen in de week + nog 1 dag in het weekend een bijbaan. Ik heb nu nog 2 maanden zomervakantie, straks met een baan niet meer 🙁 Ik ga op zoek naar een baan met veel vakantiedagen denk ik haha!

  • Suzanne

    Dankje voor je reactie. Leuk dat je meedenkt 😉 Ik realiseerde me dat nooit zo toen ik nog studeerde. Al nam ik het er wel van, haha! Helaas weet je soms niet van tevoren hoeveel vakantiedagen een werkgever biedt, en ga je misschien ook geen baan afslaan om weinig vakantiedagen… Maargoed, genoeg mogelijkheden dus 😉

  • Marcella Molenaar

    Ik ga ook zo vaak mogelijk op reis. Soms een weekendje naar een Nederlandse stad of naar Gent. Maar ook een mini roadtrip of een weekend Oslo behoren tot de mogelijkheden. Ik neem nooit 'zomaar' een dag vrij en als ik doordeweeks wat heb (een dagje sauna) dan werk ik gewoon op de vrijdagen zodat dit gecompenseerd is. Zo kom je heel ver, ondanks de vijf weken vakantie!