Zeven keer doen op Terschelling in de herfst 1


Hoe mooi is wakker worden op Terschelling met deze hersftmist?

Begin november had ik mijn eerste week vakantie sinds Bali. Samen met mijn familie verbleef ik op Terschelling. Iets kouder dan Bali, maar zeker leuk én genoeg te doen. Ook in de herfst! 

Als kind kwam ik bijna elk jaar wel op Terschelling. Mijn ouders zijn dol op de Wadden, en dat hebben ze mij en mijn broers al van jongs af aan overgedragen. Toch kwam ik de afgelopen dertien(?) jaar niet op Terschelling (wel op Ameland trouwens). Hoogste tijd eens terug te keren. Mét mijn familie! Dit zijn de leukste dingen die we op het eiland deden.

1. In een huisje verblijven

Als je het mij vraagt, kun je op Terschelling het beste in een huisje verblijven. Zo voel je je echt ‘local’, heb je alle ruimte en kun je (af en toe) zelf eten klaarmaken. Al sinds ik mij (niet meer) kan herinneren, verblijven wij in Huisje Noordzee. Dit vakantiehuis ligt in Mitsland aan Zee, een minidorpje van typische Wadden-huisjes aan de rand van de duinen. Binnen een paar minuten sta je op het strand. Met de fiets ben je in vijf à tien minuten bij wat leuke restaurantjes in Mitsland.

De woonkamer
Net als vroeger!

2. Een (elektrische) fiets huren

Dit klinkt lui, maar wat was het fijn! Een e-bike is een fiets met een batterij, die je als ’t ware een duwtje in de rug geeft tijdens het fietsen. Zo kun je rustiger trappen, en nog steeds 15 kilometer per uur fietsen, of net zo hard trappen als normaal, en met gemak 20-25 kilometer per uur fietsen. De ‘normale’ fietsers konden ons tempo niet erg waarden (‘zo kan ik het ook’ en ‘dat is niet eerlijk’), maar als je veel fietst en het waait ook nog eens, kan ik daar niet van wakker liggen! We huurden de e-bikes bij Van Zeelen.

Net Nieuw-Zeeland 😉
Zo mooi groen en paars!

3. De Berenloop rennen

Als je dan toch in de herfst op het eiland bent, mag je de Berenloop niet overslaan. Kan ook eigenlijk niet, want het hele eiland staat in het teken van deze (halve) marathon. Zondag 6 november vond-ie dit jaar plaats. Het was de bedoeling dat ik ‘m zou lopen, maar helaas heb ik sinds de Strong Sister Run niet meer (zonder pijn) kunnen rennen. Ik loop momenteel bij de fysio, en het gaat de goede kant op, maar dat ter zijde. Met een vlaggetje in de hand heb ik dus maar mijn broers aangemoedigd, die wél liepen (en wat een mooie tijden). We konden ze (met onze e-bike) amper bijhouden!

Respect voor de snelle mannen!
Zwaar stuk over het strand…


4. Met een Landrover over het strand rijden

Toen ik hoorde dat we anderhalf uur met een Landrover op het strand gingen rijden, dacht ik: is dat niet te lang? Maar het uitzicht op zee verveelt nooit, zo bleek. Bovendien stopte de chick van MooiWeer ook nog even bij één van de hoogste duinen van het eiland, het drenkelingenhuisje, en het einde van het eiland, waar je de vuurtoren van Ameland kunt zien. Ook spotten we zeehonden(!), dronken we een juttersbittertje en koffie (in die volgorde, haha), kregen we leuke Terschelling-verhalen te horen, en maakte ik ondertussen deze video. Kijk en oordeel zelf <3Aan het einde van de wereld, eh… Terschelling


5. West-Terschelling en omgeving ontdekken

De Brandaris is hét symbool van Terschelling, en dus kan een bezoekje aan West-Terschelling, waar de Brandaris staat, niet ontbreken in dit lijstje. Je komt met de veerpont aan in West-Terschelling, dus je kunt direct even een kijkje nemen, óf er later in de week nog eens heen fietsen. Geen straf kan ik je vertellen! Tip: een de kant van het groene strand is een heuvel vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op West, inclusief Brandaris. Een lunch of borrel bij De Walvis hoort er ook echt bij.De Walvis, icoon in West

6. Leer meer over kaasboerderij Pieter Peit’s Hoeve

De bekendste kaasboerderij van Terschelling is de Pieter Peit’s Hoeve in Lies, tussen Mitsland en Oosterend. Je kunt hier voor 3,50 euro (inclusief consumptie) een rondleiding krijgen. Van ruim twee uur! Normaal gesproken is de rondleiding wat meer gehaast, maar in de herfst hebben de kaasmaker en de boer alle tijd voor je! Zeker de moeite waar voor iedereen die meer wilt weten over kaas, hoe (boeren- en fabrieks)kaas gemaakt wordt, het boerenleven én de koeien. Voor altijd verpest zullen we maar zeggen…

SuusjeQ the cow whisperer

7. Vis-workshop

Wie mij een beetje kent, weet dat ik geen grote visliefhebber ben. Een gebakken zalmpje of zeewolf gaat er wel in, net als calamaris, gamba’s en sushi, maar haring, makreel, paling? Ik moet er niet aan denken! Mijn moeder en broers zijn net zo. Dat maakt het ook zo frappant dat we ons de laatste dag op Terschelling in een visrokerij bevonden. Er stond een visworkshop bij Het Olde Ambaecht op het programma! Wederom langer dan gepland, hebben we garnaaltjes gepeld (en opgegeten), gerookte paling klaargemaakt (en opgegeten), gerookte zalm gesneden (en opgegeten), en gerookte makreel klaargemaakt (en opgegeten). Dit alles onder het genot van een Sauvignon Blanc uit Marlborough, en diverse enthousiaste verhalen van zeeman Hans Ditzel. En zelfs ik moet toegeven: de meeste dingen vond ik best lekker. Vooral paling viel mij heel erg mee. Maar dan eet je ook wel de crème de la crème… verser dan dit wordt het niet!

Gek doen met garnalen

Aandachtig luisteren

Heb jij nog Terschelling-tips? Ben jij wel eens op andere Waddeneilanden geweest?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Zeven keer doen op Terschelling in de herfst