Challenge: zen in vijf weken 7Begin november ging ik de uitdaging aan: ik zou vijf weken lang twee keer per week naar yoga gaan. Hoe dat me afging, en welke resultaten me dat heeft opgeleverd, lees je vandaag op de blog!


Sinds ik terug ben uit Australië, probeer ik mijn oude sportritme weer op te pakken. Minimaal twee keer in de week bewegen zou fijn zijn. En bovendien niet heel hoog gegrepen. Toch heb ik er moeite mee dit te redden. Druk, druk, druk, is altijd weer mijn excuus, en met mij vele anderen volgens mij. Maar wie zijn workout eenmaal achter de rug heeft, heeft daar nooit spijt van. Je voelt je fit, trots, en hebt geen tijd en energie verloren, maar juist gewonnen. Een happy lichaam én happy geest, daar pluk je de vruchten van. Daarom moest het roer om! Just do it 😉

Ga er even gemakkelijk voor zitten, want dit wordt een lange blog. Adem in, en adem uit 😉

Pinterest knows best

The challenge

Dit jaar pakte ik al best wat yogalesjes mee, bij Yoga Barn, Bikram Yoga Utrecht, met Yogavida bij SOIA, en op het strand in Scheveningen. Maar dat waren elke keer losse lesjes, met tussenposes van een paar weken. Pas toen ik in oktober vier weken achter elkaar een lesje yoga bij Koffiecoöp LEF meepakte, begon ik te beseffen dat yoga niet alleen een lekker verwenmoment is voor af en toe, maar echt een state of mind kan worden. Ik besloot er eens voor te gaan en mezelf uit te dagen vijf weken achter elkaar twee yoga lessen per week te volgen.  Niet alleen een uitdaging om eindelijk eens voldoende te sporten naast het kantoorleven, maar ook om te ervaren welke effecten yoga nu eigenlijk kan hebben, voor zowel lichaam als geest. Ik vond een partner in yogaschool Yogaya om mij bij deze challenge te helpen.

Over Yogaya

Yogaya is iets meer dan een jaar geleden gestart door Gilleske en Jitske aan de hippe Westerkade in Utrecht. Tien minuutjes fietsen vanaf mijn huis. Ik weet dat ik toch niet ga als het langer is, dus cruciaal! Bij Yogaya zijn verschillende soorten lessen te volgen op verschillende tijden, zoals hatha yoga, hatha krachtig, chakra yoga, en zelfs een speciale les voor mannen! Kijk hier voor alle stijlen. Hoewel je zou denken dat dat bij elke yogaschool het geval is, focust Yogaya zich echt op het ‘overbrengen van de yoga’. De mind staat centraal dus, en het lichaam is middel. Dit komt terug in het knusse pand: je komt binnen in een soort huiskamertje. Er is één grote yogazaal en die is vrij kaal, maar er staan wel kaarsjes. Een losse les kost trouwens 14 euro. Neem je een maandabonnement van vijf lessen per maand, dan betaal je 45 euro per maand. Bekijk hier de prijzen.

Yogaya vanaf de Westerkade
De huiskamer van Yogaya

Week 1, les 1: Houd dit vast

Maandag begin ik maar meteen. Waar ik normaal gesproken om 19:30 uur thuiskom van werk, ga koken en eten, eet ik nu een snelle salade en spring ik om 20:05 uur op de fiets voor mijn eerste yogales: Hatha. Ik ben veel te vroeg (het fietsritje naar Westerkade duurde net als altijd gewoon tien minuutjes, haha), maar dat stelt me in de gelegenheid vast even een kiekje te maken voor de les om 20:30 uur begint. Ik heb besloten eerst even te ‘aarden’ voor ik mijn echte fotocamera meeneem. Ik wil mensen natuurlijk niet afschrikken. Bovendien is het donker nu.

Mijn eerste indruk van de school is meer dan goed. Yogaya zit aan de Westerkade, waar je vanaf het zitgedeelte uitzicht hebt op de gracht. In het zitgedeelte kun je wachten tot de les begint, en na de les geniet je er nog even na met een kop thee (zo zal ik na de les merken). Als we om 20:30 uur met z’n allen (totaal tien vrouwen en één man, plus docent) naar de zaal lopen, ben ik ook hier blij verrast. De zaal is ruim opgezet, heeft een strakke, moderne look, maar is tegelijkertijd warm en authentiek. Dit wordt geen hipster-challenge. Ik ben (denk ik) de jongste en ben de enige met een kekke yogabroek. Maar dat is prima, we zijn hier om zen te worden!

Ik heb nog nooit eerder Hatha yoga gedaan. Dit blijkt een rustige soort yoga. Na de les hoor ik dat Hatha ook heel krachtig kan zijn, maar dat het meer gaat over contact maken met je lichaam, en je lichaam voelen ‘van binnen uit’. Jitske is van mening dat je dit laatste het beste kunt bereiken door rustige yoga. En inderdaad, na de les kan ik concluderen dat dit de meest rustige yogales was die ik ooit had. Niet súper rustig en traag, maar zonder enige haast en bewust van elke beweging. Ik zat er lekker in. Misschien ook omdat ik nét terug ben van Terschelling en pas weer één werkdag achter de rug is. Wat dat betreft komt deze challenge precies op tijd. Niet zen worden, maar zen blijven 😉


Week 1, les 2: Concentreer

De woensdag daarop ga ik naar mijn tweede les. En zo komt het dat ik nog niet eens op de helft van de week mijn eerste yoga-‘verplichtingen’ al achter de rug heb. Dat voelt goed! Behalve dat deze yoga-challenge een fysieke en mentale uitdaging is, is het ook en vooral een uitdaging om twee keer per week te sporten naast mijn werk. Ja ja, iedereen is druk, ik weet het, maar soms vind ik het echt lastig te sporten naast mijn baan. Ik geef mijn lange dagen maar de schuld…

Wederom heb ik een Hatha yogales. Dit keer van Gilleske, de andere eigenaar van Yogaya. Leuk is dat elke Hatha-les blijkbaar anders is. De docenten van Yogaya kiezen op dat moment gewoon de poses die goed voelen, wordt mij verteld. Zweverig! Maar ook lekker afwisselend!

Ik merk tijdens mij tweede les dat mijn gedachten vaak afglijden. Druk in mijn hoofd met nadenken over andere dingen, dromen, etc. Maar juist als je hoofd vol zit, is yoga de oplossing, niet waar? Gewoon doorgaan met de challenge dus! Overigens vraagt een ander meisje aan mij wat de uitdaging van mijn challenge is. Nou eh… überhaupt al twee keer per week gaan. Maar ook wil ik dus testen wat twee keer per week yoga doet met lijf én geest. Zou ik mijn gedachten beter de baas zijn straks?

Pinterest-quote

Week 2, les 3: “Yoga is niet een sport”

Als ik maandagvond weer bij Yogaya binnenloop voor mijn derde yogales, is er net een eerdere les afgelopen. Jitske vraagt een meisje hoe ze het vond. “Wennen”, antwoordt ze. Ze weet niet of het echt haar sport is. “Yoga is geen vervanging voor sport”, zegt Jitske. En dat zet mij ook het denken. Als ik geen zin had me in het zweet te werken, nam ik vroeger wel eens een yogalesje. Als vervanging dus. Terwijl yoga focust op de geest, terwijl ‘sport’ focust op het lichaam. Al is sport ook een vaag begrip. Denksport, vissport, zijn dat dan wel sporten? Anyway, je begrijpt wat ik bedoel hoop ik.

Nu ik me (nogmaals) besef dat yoga ‘sport voor de geest’ is, realiseer ik me dat ik me dan ook volkomen op die geest moet focussen voor een geslaagde yogales: ontspanning, concentratie. Ik was voorheen vaak gefocust op mijn lichaam tijdens een yogales, en als mijn pose dan niet lukte dan baalde ik. Maar waarschijnlijk was niet er met mijn geest dan niet bij. Of een pose lukte wel, en daarmee dacht ik dat de yoga geslaagd was. Maar concentreer je je niet op de geest, dan is de yoga niet geslaagd, ondanks een eventuele juiste lichaamspose. Leningheid is niet het middel of doel van yoga. En sinds kort geloof ik dat ook echt. Het gaat niet om lenig zijn of worden. Het maakt niet uit als je niet verder kunt buigen dan vorige week.

Overigens zat ik er bij deze derde (hatha) yogales best lekker in. Misschien door dit besefmomentje vooraf? Ik ging met nekpijn naar de les, kwam zonder nekpijn en ontspannen thuis (maar de nekpijn sloeg weer toe zodra ik mijn laptop opende om dit stukje te typen).

Week 2, les 4: Dagboek van een yogagroentje

Mijn eerste Hatha Krachtig-les van de challenge. Ook hier ligt uiteraard de focus op de geest, door middel van het lichaam. Focus op de ademhaling om niet aan andere dingen te denken, dat lijkt het advies. De houdingen zijn iets sneller en krachtiger dan een ‘normale’ hatha-les. Maar ook vandaag dwalen mijn gedachten weer af. Dat gaat ongeveer zo:

Docent: Focus op het nu, adem in… *ademt in*, adem uit… *ademt uit*
Ik: *ademt in* (…) *ademt uit*
Ik: Hé, waar heb ik dit eerder gehoord? Oja, Bali! God wat was dat een mooie week. Ik heb zin om weer te gaan volgend jaar! Maar eerst natuurlijk naar Thailand en Nieuw-Zeeland. Niet vergeten die tour naar Milford Sound te boeken straks…
Docent: Misschien dwalen je gedachten af…
Ik: Shit, inderdaad! Kan ze gedachten lezen?
Docent: Misschien denk je aan het verleden…
Ik: Uh-huh
Docent: Of aan wat nog komen gaat
Ik: Jep
Docent: Dat is niet erg. Dat is normaal. De geest is erg goed in het afleiden van de concentratie. Dat gebeurt soms wel drie keer…
Ik: Drie keer? Bij mij wel duizend keer…
Docent: Per seconde
Ik: Gelukkig, dan klopt het
Docent: Veroordeel die gedachten niet maar laat het gaan en focus weer op de ademhaling
Ik: Ik droom liever verder van Bali…
(…)

Ik moet zeggen dat de yoga mij goed doet, dat ik me goed voel dat ik zo goed voor mijn lichaam en geest zorg en dat ik tijd vrijmaak om te gaan en dat ook doe. Ook leer ik veel over wat yoga nu eigenlijk is en wat het zou moeten doen. Maar werkt het al bij mij? Ik lijk de les nog niet met vlag en wimpel door te komen. Maar is dat het doel? Of is de ‘poging tot’ al het doel van yoga? En word je er steeds beter in? Is de weg naar ultieme concentratie de sport van het yoga? En wat zegt het over mij dat mijn gedachten continu afdwalen? Naar de andere kant van de wereld? 😉 Yoga is een reis en daar doe ik graag aan mee! Benieuwd wat deze challenge mij verder nog gaat brengen. Nog zes lessen te gaan!


De yogazaal


Week 3, les 5: Zen zijn is een keuze

Just another Monday night: hatha yoga van Jitske! Alweer mijn vijfde yogales bij Yogaya. Hoeveel lessen ik in mijn leven al heb gedaan, weet ik niet eens meer. Naast me zit een echt yogagroentje. Het is haar tweede les ever. “Ik vind het erg leuk, maar wel moeilijk”, zegt ze als Jitske vraagt hoe haar eerste les ging. “Het moeilijkste van yoga is niet de poses, maar het hoofd”, besluit Jitske. Dat heb ik inmiddels ondervonden.

Ook deze les glijden mijn gedachten weer geregeld af. Maar het is niet erg als er gedachten komen, zo hoor ik weer. Observeer ze en laat ze gaan. Het is aan jou de keuze of je je door die gedachten laat meenemen. En hoewel ik dat soms graag wil (hallo Nieuw-Zeeland!), probeer ik af en toe echt mijn gedachten weer terug te zetten en me te focussen op mijn ademhaling.

Maar als yoga dan alleen om de focus op de geest gaat, waarom dan eigenlijk al die moeilijke poses? Ik besluit het Jitske te vragen na de les. Ze vindt het leuk dat ik er zo mee bezig ben, en heeft uiteraard een goed antwoord. Niet alleen is het door de bewegingen makkelijker om je gedachten niet te laten afdwalen (in een zonnegroet kan ik me veel beter concentreren bijvoorbeeld), maar ook zijn bepaalde poses bedacht om je beter te kunnen laten ontspannen, beter te laten ademen, en – nu gaan we naar een nog diepere laag – de energie in je lijf beter te laten stromen. Doe ik het dus toch niet voor niets 😉 Enfin, de poses vind ik zeker niet het moeilijkste (bij de hatha van Yogaya in ieder geval), dus ik ga me nog meer focussen op het spirituele doel: ultiem zen worden. Kan ik daarvoor kiezen? 


Week 3, les 6: Namaste bitches!

Ondanks dat ik woensdag lekker mijn ‘vrije freelance/thuiswerk-dag heb, en dus alle vrijheid om overdag lekker naar yoga te gaan, doe ik dat pas ’s avonds. Dit omdat ik eens wat anders wil proberen dan de (krachtige) hatha yoga. Vanavond volg ik een lesje chakra yoga! Ik heb afgelopen maandag gehoord dat het bij chakra yoga nog moeilijker is op de geest te focussen en het nog meer op de geest draait, dus ik ben erg benieuwd (en bang).

Maar vanaf dat Jitske de les begint ben ik goed geconcentreerd. Jitske praat luid en duidelijk, een beetje streng bijna. Dat houdt me alert en dwingt me mijn geest bij de les te houden. Af en toe dwaal ik af (hallo werk!), maar ik weet me te herpakken en me weer te focussen op het hier en nu, de ademhaling, het lichaam.

Ik weet niet precies wat de les nu anders maakt dan normaal, maar ik ben dus alerter. De poses voelen krachtig en ik kan de wereld aan. Achteraf hoor ik dat dit er helemaal bij hoort. Dit is namelijk de derde chakra. Eh, wat? Chakra’s zijn energiecentra in ons lichaam. Totaal zijn er zeven hoofdchakra’s. Zonder al te spiritueel te worden: de zeven chakra’s liggen langs de ruggengraat en zijn ieder gekoppeld aan een eigen kleur, lichaamsgebied en kwaliteiten. Chakra’s kunnen blokkeren of juist te ver openstaan, waardoor de energiestromen in je lijf verstoord kunnen worden. Door chakra yoga komt de energie in jouw lichaam weer in balans. Klinkt vrij zweverig, maar ik moet zeggen dat ik me dus vitaal en sterk voel, zowel tijdens als na de les. Ik was er goed bij met mijn hoofd en voel me energiek als ik weer naar huis fiets. Namaste bitches!

Een totaal niet geposeerde pose 😉

Week 4, les 7: I’m a believer

Voor het eerst in mijn challenge sla ik de maandagavond over. Daardoor is het dinsdag alweer bijna een week geleden dat ik yoga deed. Ik begin het te missen! Een goed teken, want dat betekent dat ik echt in het ritme ben gekomen. Ik heb gekozen voor dinsdagavond, omdat dan Yin Yang Yoga wordt gegeven. Ik moet alles toch een keer proberen, niet waar?!

Yin Yang Yoga is een vorm van actieve yoga, waarbij we overigens voor de eerste keer allemaal dezelfde kant op zitten. Bij de eerdere lessen zaten we allemaal aan een van de twee lange zijden van de zaal, tegenover elkaar dus. Na de gebruikelijke meditatie beginnen we eerst aan het Yang-gedeelte: beweging. Daarna volgt het Yin-gedeelte, waarbij niet de spieren maar de diepere onderdelen van het lichaam, zoals de gewrichten en de pezen worden opgerekt. We blijven soms wel vier tot vijf minuten in een houding. Ook het einde van deze les is anders dan mijn eerdere lessen: voor het eerst krijgen we geen thee. Maar dat is ze vergeven: terwijl ik al twee dagen stijf was van mijn rechterknie tot mijn rechterbil (waarvoor ik dus bij de fysio loop), heb ik woensdag nergens meer last van. I love yoga! Ik begin er echt in te geloven. 🙂


Week 4, les 8: Een feestje voor het lichaam

Op woensdagavond ga ik weer naar chakra yoga. Mijn tweede chakra-les in mijn leven, dus ik ben erg benieuwd wat Jitske nu weer voor mij en de anderen in petto heeft.

Al vanaf de eerste minuut is duidelijk dat het een totaal andere les wordt dan vorige week. In plaats van de krachtige, strenge poses van het derde chakra, is alles nu gemoedelijk en mogen we ‘doen wat goed voelt’. Er wordt vrijwel niet gefocust op het leegmaken van de geest, maar dat gaat inmiddels gelukkig (bijna) vanzelf. Of misschien ben ik me minder bewust van het afglijden van mijn gedachten omdat ik er niet op word betrapt? Tegen het einde van de les mogen we zelfs ‘vrij bewegen’, afhankelijk van hoe ons lichaam dat wil. Ik begin meteen bepaalde rondjes te draaien, en moet me inhouden om niet tussen mijn wimpers door te spieken om te zien hoe (belachelijk) de anderen er nu (ook) bij zullen staan.

Zoals dat hoort bij chakra yoga (zo weet ik inmiddels), sluiten we de les af met een kopje thee en evaluatie. Welke chakra was dit? Het blijkt nummer twee te zijn. Dit is het emotionele, seksuele chakra. Daarom staat voelen hier zo centraal: wat wil je? Doe dat! Prima lesje!

Leuk detail: op een gegeven moment moesten we ons voorstellen dat we confetti van de grond opschepten, onze handen in een kommetje omhoog brengen, en de confetti over ons heen laten vallen. Vervolgens eer buigen en de oefening herhalen. Ik kreeg er echt een lach van op mijn gezicht!


Het begin van de yogales

Week 5, les 9: Just another Hatha yoga class

Just another Hatha-lesje! Het begint normaal te worden om maandag weer naar Yogaya te fietsen en mijn matje uit te slaan. Althans, een van de matjes van Yogaya, want die liggen daar gewoon klaar. Ook afgelopen weekend begon ik yoga weer een beetje te missen. Mijn laatste les was immers alweer een paar dagen geleden (woensdag). Ik ben inmiddels overtuigd van yoga en van Yogaya en ga het zeker vaker blijven doen dan ik voor deze challenge deed. Ik heb er zin in als ik ga en heb uiteraard nooit spijt als ik ben geweest. Het kan nooit kwaad. Sterker nog, ik voel me vaak beter. Niet alleen lichamelijk, zoals ik laatst ervoer na mijn hardloopspierpijn, maar ook geestelijk. Voor mijn gevoel heeft het nog niet echt lange termijn-effect, maar een yogales zelf is echt een uurtje ontspannen. Zoals de docenten zo mooi zeggen: concentreer je op het nu. Het maakt niet uit wat er is gebeurd of komen gaat, want op dit moment kan je toch niets doen. Je bent in de yogales, dus geniet er maar van en geef je geest even rust. Lekker zen kom ik maandagavond weer thuis. Nog één les te gaan!


Week 5, les 10: Ashtanga yoga, I made it! 

Mijn tiende les stel ik uit tot de zaterdag, want dat is het enige moment dat Ashtanga yoga wordt gegeven, en die les heb ik nog niet gedaan. Van vriendin L. en mede-yogi heb ik gehoord dat Ashtanga yoga een heftige les is. Inspannend, lastige poses, dat werk. Ik ben benieuwd. Save the best for last?

Ik heb eindelijk mijn fotocamera mee, want dit is mijn laatste kans op foto’s én het is vandaag licht (want overdag). Voor de les maak ik snel wat foto’s van de nog lege yogaschool, en begin daarna gewoon aan de les. Gelukkig meldt de docent even dat ik af en toe foto’s zal maken tijdens de les, anders schrikken ze zich opeens rot natuurlijk. Dat geeft mij een vrijbrief af en toe mijn camera te pakken en een foto te maken van de anderen. Al doe ik dit niet vaak. Ik wil mensen niet storen, maar wil ook zelf geconcentreerd mijn laatste les afmaken. En die geest is niet volledig erbij als je met je gedachten bij je blog zit (al komt dat vaker voor, haha).

Ashtanga is inderdaad de zwaarste les tot nu toe. De poses wisselen elkaar sneller af, en ook zitten er wat lastige houdingen tussen. De docent is echter zo lenig en licht dat het er bij haar uitziet of het niets is. Bij mij dus wel… Dit doet me beseffen dat ik er nog lang niet ben. Mijn challenge mag er hierna dan we opzitten, ultiem yoga heb ik nog (lang) niet onder de knie.

Na mijn laatste yogales nog even foto’s maken 😉

Eindoordeel:

Samenvattend kan ik zeggen dat deze challenge mij zeer goed is bevallen. Ik was het meest bang voor deze challenge omdat ik dacht dat twee lessen per week bijna niet te combineren waren met mijn baan. Ik heb echt niet de drukste baan van Nederland, maar ben van half acht tot half acht van huis iedere dag. Maargoed, er bestaat ook weekend en mijn vrije woensdag, dus het moest te doen zijn. En uiteindelijk heb ik ook heel veel lessen op maandagavond gevolgd. Kwestie van tijd vrij maken/prioriteiten stellen. Dat is dus les één die ik van deze challenge heb geleerd: wil je (meer) sporten? Plan. Het. In. Zet het in je agenda en wijk er niet van af!

Verder heb ik veel geleerd over yoga. Ik volg al jaren af en toe een yogalesje, maar had bij sommige dingen nog nooit goed stil gestaan. Bij Yogaya wordt echt gefocust op het concept yoga en de geest, dus dat speelt ook mee. Maar ik denk dat ik ook zelf meer over yoga en de reacties van mijn geest (en lichaam) ben gaan nadenken doordat ik het opeens twee keer per week deed. Erg leuk er meer over te weten nu!

En dat brengt me bij het derde punt: welk effect heeft de challenge gehad op mijn geest? Doordat ik veel heb geleerd over yoga, begrijp ik het nu beter en heeft het dus al effect op mijn mindset gehad. Ik ga de les met andere gedachten en doelen in, en weet dat de geest het belangrijkste is. Dwalen mijn gedachten af, dan weet ik dat ik me moet herpakken. Het heeft geen zin me nu druk te maken over het verleden of de toekomst, want ik ben nu bij deze yogales, en mijn gedachten gaan niets aan het verleden of de toekomst veranderen. Jaja 😉

Merk ik ook effect op mijn lichaam? Ik denk niet dat ik in vijf weken veel leniger of fitter ben geworden. Wel heb ik dus met hardlopen en fysio gemerkt dat yoga daar een positieve invloed op heeft. Of dat idee heb ik in ieder geval, het kan ook toeval zijn 😉 Tja, yoga blijft toch een vorm van stretchen, dus als je spieren vast zitten is yoga een goed idee!

Conclusie

Van yoga word je zen. Niet per se in vijf weken trouwens. Van één lesje kan je soms al ‘zen’ zijn geworden. Al is dat effect bij mij dan van korte duur. De dag daarna zit ik gewoon weer te stressen in de trein of op kantoor. Maar misschien houd je het zen-zijn elke keer net iets langer vast, naarmate je langer (consequent) aan yoga doet. Ik ben zelf redelijk tevreden met mijn leven en probeer in het hier en nu te leven, ook als ik het liefste de hele dag uitkijk naar Nieuw-Zeeland. Maar ik kies niet voor niets voor het zelfstandig ondernemerschap. Ik wil niet uitkijken naar het weekend, naar de zomer of naar die mooie vakantie. Ik wil leven in het nu en genieten van elke dag. Yoga sluit daar goed bij aan: de ideale manier om af en toe te ontsnappen aan de werk-stress of wilde reisplannen.

Namaste bitches! 😉

Doen jullie aan yoga? Waarom wel of niet?

N.B. Yogaya heeft deze tien lessen gesponsord in ruil voor deze publiciteit. Heel erg bedankt Yogaya en tot snel!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Challenge: zen in vijf weken

  • Lisette van Beek

    Ziet er heerlijk uit! Blijf je het doen? Westerkade is bij mij om de hoek, anders ga ik een keertje mee! Heb 2 keer een week intensief yoga gedaan op een zeilboot. Daarvoor nog nooit gedaan en daarna ook nooit meer begonnen. Maar ik merkte toen wel dat ik helemaal zen werd. Zo lekker!

  • Suzanne

    Ik heb nu even een week pauze, maar wil in 2016 zeker vaker yoga blijven doen. Ik denk 1x per week een mooie richtlijn? Zo houd ik het vol, is het betaalbaar en blijf ik toch in het yoga-sfeertje. Die zeilbootreizen lijken me nog steeds ook top!

  • Sheelagh A.

    Leuk stuk is het geworden. Moest erg lachen om het gesprekje in je hoofd tegen de docent, herkenbaar wel. Ik doe vaak thuis yoga met een dvd, poses die me de ene keer makkelijk afgaan lukken de volgende keer niet. En andersom. Vraag me altijd af of dat nou een lichamelijk iets is of niet, maar eigenlijk weet ik het antwoord wel. Kan in je lichaam èn in je geest zitten. Ik krijg helemaal zin om yoga te gaan doen nu!