Interview: Ebru van mode- en lifestylelabel Ebruze


Foto: Ebru in haar atelier

Ebru Durmaz woont in Rotterdam en heeft haar eigen mode- en lifestylelabel Ebruze. Denk: prachtige zijden sjaals en bedrukte kussens, allen voorzien van een unieke, handgemaakte ebru-print. Meet Ebru, kunstenares én ondernemer! 


Even voorstellen: Ebru Durmaz is 32 jaar (ja echt!) en heeft haar eigen mode- en lifestylelabel Ebruze. Ebru is geboren en getogen in Rotterdam, maar haar roots liggen in Turkije. Al op jonge leeftijd leerde ze van haar moeder hoe ze de traditionele Turkse kunst ebru moest maken. En ja, Ebru is vernoemd naar deze kunstvorm! Hoe toepasselijk, want de ondernemer maakte van ebru nu haar business. Ik sprak Ebru over haar bedrijf Ebruze voor Artikel 2.55.

Campagnebeeld van Ebruze


Wat is ebru precies?

Ebru: “Ebru is een traditionele Turkse kunstvorm. Men weet niet wanneer ebru is ontstaan, maar de geschiedenis gaat eeuwen terug. Het is echt een ambacht: alle materialen (verf, kwasten, etc.) maak je zelf. De verf druppel je in een bak met water. Dit blijft drijven door de samenstelling. Met een kwast (of ‘priem’) kun je de verf vervolgens vormgeven. Althans, een richting geven. Water heeft een eigen wil, maar dat maakt elk werk juist uniek. Ben je tevreden? Dan leg je een vel papier (of lap stof) op het water. De verf trekt dan in. Laten drogen en klaar is je kunstwerk!”

Wanneer ben jij met het maken van ebru begonnen?

“Mijn moeder maakt ebru en leerde het mij al op jonge leeftijd. Ik denk dat ik acht was toen ik voor het eerst meedeed, en veertien toen ik mijn eerste ‘kunstwerk’ maakte. Ebru werd mijn passie, maar puur kunstenares worden zag ik niet zitten. Daarom gebruik ik mijn werk nu voor zijden sjaals en kussens. Uiteindelijk hoop ik veel meer producten aan Ebruze toe te voegen en twee keer per jaar een nieuwe lijn uit te brengen.”

Oude ebru-omslag

Van kunstenares tot businesswoman. Hoe doe je dat?

“Ik wilde bewust niet naar de kunstacademie. Het ambacht kende ik al van huis uit (en wordt ook niet op de kunstacademie onderwezen), maar ik miste nog business. Ik had toen al het idee om iets commercieels te gaan doen met ebru, maar ik wist nog niet wat. Daarom koos ik voor een Engelstalige studie International Business. Na mijn afstuderen ging ik eerst aan de slag bij een financiële instelling, maar ik werd daar zo ongelukkig van. Toen besloot ik vol voor Ebruze te gaan!”

Waarom past dit leven beter bij je?

“Het kantoorleven is  niets voor mij. Ik miste creativiteit, werken met mijn handen. Ook houd ik niet van het negen tot vijf-concept. Ik werk liever de hele dag op mijn eigen tempo. ’s Avonds ben ik vaak creatiever, of doe ik juist een de administratie. Ik wilde vrijheid in wat ik doe en vond het ook gewoon niet leuk genoeg. Als je echt leuk vindt wat je doet, voelt het niet als werk. Het is mijn leven!”
Ebruze-kussens


Ook financieel geen spijt?

“Het is geen vetpot natuurlijk, maar ik kom rond. Naast het verkopen van mijn sjaals en kussens, geef ik ook les bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Daarnaast organiseer ik regelmatig masterclasses ebru in mijn atelier. Maar uiteindelijk draait het om de verkoop van mijn procuten natuurlijk. Ik heb een webshop en verder twee verkooppunten, in Den Haag en in Antwerpen.”

Wat was jouw hoogtepunt van 2015?

“Zonder twijfel mijn samenwerking met Iznik, een bekend internationaal tegel- en keramiekbedrijf. Iznik heeft mij als designer uitgekozen om een tegel te ontwerpen. Het is heel bijzonder om met Ebruze tussen al die andere topdesigners – waaronder de designer van Hermès – te staan!”
Foto: Iznik x Ebruze

En wat zijn de plannen voor 2016?

“Het jaar begint al goed, want ik mag in april mijn mooiste werk showen in Milaan! Van 12 tot 17 april 2016 exposeer ik op Masterly – The Dutch in Milano, een samenstelling van Nederlands beste design en vakmanschap.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Uit de natuur! Dat klinkt misschien best gek als je mijn felgekleurde prints ziet, maar de natuur heeft soms heel vreemde, heftige kleurencombinaties. Denk maar eens aan de tropische vissen in de zee, exotische bloemen, of de dramatische landschappen van Afrika of Australië. Een luchtfoto lijkt soms zelf al ebru art!”
Foto: Namibië vanuit de lucht (via Pinterest)

Wat vind je lastig aan ondernemen?

“Het bepalen van de prijs vind ik moeilijk. Ik de basis ben ik natuurlijk kunstenaar. Elk werk is anders en kost veel tijd. Het is geen kwestie van inkoopprijs, marge en verkoopprijs. Boekhouden vind ik niet leuk, maar het is wel fijn als dat op orde is. Daar heb ik dus een boekhouder voor!”

Wat zou je startende ondernemers willen meegeven?

“Dat je zelf al heel veel weet! Denk logisch na en neem desnoods één coach of mentor. Iedereen is enthousiast en zal je tips willen geven, maar daardoor kun je ook juist in de war raken. Gewoon zelf goed nadenken en doen. Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet en zou niet anders meer kunnen. Ontwerpen maakt mij gelukkig, ik haal energie uit het lesgeven. Ik realiseer me dat ik iets heel bijzonders doe en vind het mooi dat ik dat kan overdragen op anderen. Als je zelf ook zoiets kan bereiken is dat super!”

Wat vind jij van Ebruze? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *