Winters weekendje weg: Maastricht


Maastricht is de ultieme winter-escape

Koffie drinken in een boekwinkel, borrelen bij gezellige cafés en films kijken in een knusse hotelkamer: een weekend naar Maastricht in januari is geen slecht plan!

Citytrips zijn geweldig als het lekker weer is. Door oude straatjes slenteren, terrasjes pakken: je bent veel buiten! Maar een stad bezoeken in de winter heeft ook zo z’n voordelen. Gezellig opwarmen in de kroeg bijvoorbeeld, of vroeg naar bed zonder schuldgevoel! Afgelopen weekend bezocht ik Maastricht en dat was minstens zo leuk als in de zomer! Sterker nog: als het warm weer was geweest, had ik deze dingen waarschijnlijk niet gedaan…

Maastricht is always a good idea

In 2014 kwam ik twee keer in Maastricht. Begin zomer bezocht ik Kaboom Hotel om een nachtje te ‘proefslapen‘, terwijl ik er eind zomer genoot van een warm weekendje weg met vriendinnen. Toch twijfelde ik geen moment toen ik door het nieuwe hotelletje BE41 werd uitgenodigd om weer naar Maastricht te komen. Maastricht is geweldig, dus waarom niet? Bovendien was ik er nog nooit in de winter geweest, dus laat die romantische citytrip maar komen!

Fris maar helder: I love this winter weather!
Maastricht is prachtig <3

 

Hotelkamer met huiskamergevoel

BE41 opende eind 2015 haar deuren, maar het hotel is alles behalve een groentje. Eigenaar Marcel werkte jarenlang in diverse horeca-zaken en leerde hier veel van, zowel de dingen die hij graag in zijn eigen zaak zou gaan doen als hoe dingen absoluut níet moeten. Al het goede heeft hij meegenomen en gecombineerd in zijn eigen BE41, een ‘hip hotelletje’ dat nog het meeste lijkt op een Bed & Breakfast. Niet dat Marcel er zelf woont, maar de sfeer in het hotel is kleinschalig, gezellig en heel persoonlijk.

Het pand stamt uit de zeventiende eeuw en telt zeven kamers (beginnend vanaf 75 euro per nacht). Elke kamer is anders, maar toch in dezelfde stijl ingericht door een bevriende interieurstylist. Industrieel meets huiselijk, dat is BE41. Oude ‘fabrieksmeubels’ en een openhaard bijvoorbeeld, of een stellingkast op een gezellig kleed. Bestel je ontbijt? Dan wordt dat op de kamer geserveerd, op een tijdstip dat het jou uitkomt. Mét Nespresso-koffie die je zelf kunt zetten! BE41 ligt op circa 50 meter afstand van het Vrijthof, dus ook de locatie is een goede reden om voor dit hotel te kiezen. Een tegenargument zou de gehorigheid van het hotel kunnen zijn, maar wat wil je met een oud pand in het centrum van de stad..?

 

Welkom in BE41! (Kamer 3)
Op links: BE41. Rechtdoor: Vrijthof!

 

All you need is…

Je begrijpt dat mijn vriend en ik erg blij waren met ons stekkie. Weer eens wat anders dan een standaard, soms onpersoonlijke hotelkamer. Dus waar ik normaal gesproken roep dat ik ’toch alleen maar op mijn hotelkamer kom om te slapen’, brachten we er nu heel wat (extra) uurtjes door. Vrijdagavond ging we na het eten naar onze kamer om lekker een filmpje te kijken. Zaterdagochtend ontbeten we op bed en schreef ik daarna nog lekker een blogje. En ook na het diner keerden we weer terug naar het hotel: dit keer om All You Need Is Love te kijken 😉 Overigens hebben we geen last gehad van geluidsoverlast. Ja, het is gehorig, maar ik heb geslapen als een roos. Als ik dan toch mag klagen, doe ik dat liever over het bed. Dat bestond uit twee losse, tegen elkaar aangeschoven bedden, inclusief losse matrassen en dekens. Vind ik toch altijd minder gezellig als ik met mijn vriend ben. Maar dat kan natuurlijk juist weer een voordeel zijn als je níet met je vriend komt. Het is kortom net wat je wensen zijn dus!

Van klagende mensen heeft BE41 trouwens weinig last. Het hotel is op Booking.com beoordeeld met een gemiddelde 9.0. BE41 zit dan ook geregeld volgeboekt. Wees er dus op tijd bij als je een weekendje Maastricht op de planning hebt en graag een gezellig, betaalbaar hotel zoekt op een toplocatie!

Doe of je thuis bent 😉
De badkamer
Ontbijt op bed met verse croissants en warme broodjes! (12,50 euro p.p.)

 

Koffie, vlaai en laptops

Tja, als koffieliefhebber en digital nomad in de dop wil ik natuurlijk weten waar je de lekkerste koffie kunt scoren. Gelukkig deed ik eerder al wat research en kan je dan ook het volgende vertellen:

– De beste koffie van Maastricht drink je bij koffieketen Coffeelovers, waarvan het mooiste filiaal uiteraard die in de Dominicanenkerk is. Koop er een Lonely Planet bij in de boekhandel en je bent zo een paar uur verder!

– Ook uitstekende koffie wordt geserveerd bij Le Marais Deux& Koffie in de Heidenstraat (nummers 6-8). Deze conceptstore heeft de beste flat whites, lekkere boterhammen (pompoen en geitenkaas!) en een leuke winkel achterin/naast de koffietent. Taart zag er ook goed uit!!

– Wil je wat lekkers bij de koffie? Voor de vlaai moet je dan naar Bisschopsmolen, om de hoek van de Koestraat. Ik at er eindelijk rijstenvlaai (want die hebben ze niet in de zomer).

– Nog meer zin in zoet? Dan zit je bij Taart en Piece of Cake ook goed!

Rijstenvlaai bij Bisschopsmolen
Coffeelovers Dominicanenkerk
Le Marais Deux & Koffie

 

Wining & dining 

Dat je bij Witloof heerlijk en gezellig kunt eten, hebben jullie eerder al kunnen lezen. En ook over Café Zondag hoor ik goede borrelverhalen. Maar juist daarom besloot ik eens wat andere restaurantjes te testen.

– Hoewel je over Café Sjiek ook al flink wat blogs kunt lezen, wilde ik er toch ook zelf even een kijkje nemen. En een wijntje proeven. En een vorkje meeprikken. Café Sfiek is echt what you see is what you get. Het is letterlijk een ‘sjiek’ café: een soort bruine kroeg waar je bovengemiddeld goed kunt eten. Het is geen eetcafé; je wordt keurig bediend en de entrecote en het carameltaartje waren smullen!

– Wil je meer café? Dan moet je naar Café ’t Forum! En slechts een paar passen lopen vanaf Café Sjiek. Bij ’t Forum heb je (dure) biertjes en bitterballen, en er is af en toe live muziek. Ideaal voor een winterse avond!

– De credits voor deze tip moet ik aan vriendin C. geven. In augustus probeerden we al bij Gio’s te eten, maar het was vol, voller, volst. Geukkig waren mijn vriend en ik er dit keer op tijd bij: een uur of half zes kwamen we het restaurant binnen en was er nog plek. Net op tijd trouwens, want niet veel later zat het al stampvol! Gio’s is echt een romantisch klasserestaurant (zonder volledig blut naar huis te gaan trouwens). Denk witte tafelkleden, opscheppen aan tafel, geen menukaart maar een vast dagmenu, rode rozen all over the place, etc. En dat aan het Vrijthof!

Café Sjiek
’t Vrijthof
Lam bèh bij Gio’s

 

Tot slot

In tegenstelling tot mijn twee bezoekjes vorig jaar, kwamen we dit keer met de auto. En waar kun je dan het beste parkeren? Bij de parkeerplaats achter de Sphinx betaal je ongeveer 12 euro per dag, dus goed te doen (en goedkoper dan de trein!).

Heerlijk om weer een weekend in Maastricht te zijn, niet zoveel meer te ‘moeten’ ontdekken, en gewoon te genieten van de rust, heldere winterdagen en mijn vriend. Een weekendje weg is altijd een goed idee. The harder you work, the harder you may play 😉

Ik durfde mijn laptop er niet bij te pakken in Le Marais Deux 😉

Lees hier meer over andere hotspots in Maastricht.

N.B. BE41 heeft mij één van de twee nachten gesponsord, in ruil voor publiciteit op Artikel 2.55. BE41 heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel. Ik zou nooit positief schrijven over iets als ik daar niet tevreden over was. Dankjewel BE41!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *