8 Must-do’s op Nieuw-Zeeland’s Zuidereiland 2


Zoals jullie misschien wel weten, ben ik momenteel voor de tweede keer in Nieuw-Zeeland. Inmiddels heb ik aardig wat van het land mogen zien. Vandaag deel ik de leukste en mooiste must-do’s van het Zuidereiland! 

Het mooiste en leukste om te doen op Nieuw-Zeeland’s Zuidereiland? De weg ernaar toe met de ferry vanaf het Noordereiland, en de vele roadtrips met de auto als je er eenmaal bent! Maar oke, als je toch iets meer wilt doen-doen, zijn deze acht must-do’s ideaal!

1. Walvissen spotten in Kaikoura

Eind februari 2016 komen mijn vriend en ik – weer – aan op het Zuidereiland. Onze eerste stop? Kaikoura! Kaikoura is een typisch reizigers-plaatsje, waar menig toerist een of twee dagen verblijft voor de zeeleeuwen, dolfijnen en walvissen. Er staat dan ook een walvissentour op ons programma! Helaas is het slecht weer en wordt onze tour afgelast. Maar gelukkig kunnen we de dag erna terecht voor een back-uptour. Het zonnetje schijnt ook nu niet, maar we zien wel één walvis, een sperm whale. Let op: als je weinig geld te besteden hebt, zou ik een walvissentour wellicht overslaan. Het kost zo’n 200 dollar per persoon, en je ziet meestal niet meer dan één walvis. Ik heb letterlijk één ‘staart-foto’ kunnen maken, en weg was-ie… maar het blijft vet natuurlijk! Afwegen dus (of ga zwemmen met dolfijnen of gratis(!) zeeleeuwen spotten aan de kust).

Can-do: kreeft eten bij Nin’s Bin
De foto die je wist dat zou komen

2. Roy’s peak track in Wanaka

Onze tweede stop is Wanaka. En ik moet bekennen dat ik deze plaats puur in ons reisschema heb gepropt door prachtige foto’s die ik op Pinterest en Instagram had gezien. Zoek maar eens op ‘Roy’s Peak Wanaka’… Je begrijpt dat wij na onze eerste en enige nachtje in Wanaka direct naar Mount Roy rijden om te beginnen aan Roy’s Peak Track, een ruim vijf uur durende wandeling van 16 kilometer met prachtige uitzichten. Aanrader! Al hadden wij ook wel heul erg mazzel met het weer…

Om top of Roy’s Mountain
En weer naar beneden <3

3. Ziptrek in Queenstown

Na Wanaka rijden we door naar Queenstown, adrenaline-capitol of New Zealand! Queenstown is eigenlijk de grote broer van Wanaka: ooit was Queenstown waarschijnlijk ook een rustig dorp omringd met indrukwekkende berglandschappen en meren. Maar nu is Queenstown uitgegroeid tot een druk en toeritisch oord. Je kunt hier bungeejumpen, paragliden, mountainbiken, hiken, vissen, met een speedboat door de rivieren scheuren, en nog veel meer. Wij kozen voor een ziptrek: aan een kabelbaan van boom naar boom roetsjen. Heel leuk eens te doen, totaal niet eng en een prachtig uitzicht bij de laatste lijn. Let op: ziptrek is niet duur, maar om er te komen ‘moet’ je de gondola nemen en dit kost nog eens 32 dollar per persoon.

Uitzicht vanaf de laatste lijn
Foto vanaf de ziptrek 😉


4. Boottocht Milford Sound

Eén van de bekendste en mooiste plekken op het Zuidereiland: Milford Sound. Milford Sound is een inkeping van zestien kilometer vanaf de Tasman Sea in het Nieuw-Zeelandse landschap. Wij stappen op één van de vele boten die je in twee uur meenemen langs de indrukwekkende fjorden. Als je geluk hebt, spot je zeehonden of dolfijnen. Wij zien zeehonden! De rit naar Milford Sound is overigens misschien wel net zo indrukwekkend als de boottocht. Vanaf Queenstown rijden we in ruim twee uur naar Te Anau, de laatste plaats voor de middle of nowhere. Hier kun je nog even tanken en eten en drinken inslaan, want dat kan daarna niet meer. Vanaf Te Anau rijd je dan nog eens ruim twee uur over kronkelende weggetjes en langs enorme rotspartijen en uitgestrekte landschappen naar Milford, Sound althans, de plek waar de boten vertrekken.

De weg erna toe is al prachtig!
Milford Sound

5. Wijntour in Marlborough

Toen mijn vriend en ik in 2014 in Nieuw-Zeeland waren, maakten we ook al een roadtrip op het Zuidereiland. Destijds kozen we voor andere dingen, zoals een wijntour in de Marlborough, de bekendste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Kijk voortaan maar even op het etiket van je Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland (bij de Albert Heijn verkopen ze een lekkere: Flaxbourne). Enfin, Wij boekten een wijntour via Naclachan, een aanrader! Totaal proefden we zo’n 30 wijnen, werden opgehaald en weer thuisgebracht.

Wijntour in Marlborough, bij Blenheim

6. Kayakken in Abel Tasman of Golden Bay 

Ook eentje van de plaatjes: kayakken in Abel Tasman National Park. Of Golden Bay, de enorme baai naast het national park. En dus huurden wij een kayak en maakten een mooie tocht door de baai.

Golden Bay


7. Pancake Rocks aan ruige westkust

Een tip van vriend D., en niet voor niets: verblijf één of twee nachtjes in het Te Nikau Retreat, een ‘resort’ middenin de jungle, met schattige hutjes en vlakbij de bekende Pancake Rocks.

Pancake Rocks

8. Gletsjers bekijken vanuit een helikopter

De kers op de taart: één van de laatste activiteiten tijdens onze eerste Nieuw-Zeeland-trip, was een helikoptervlucht over de Fox Gletsjer, aan de westkust van het Zuidereiland. Ik was – dacht ik – wel eens op een gletsjer geweest, en had ook al eens in een helikopter gezeten, maar dit was ZO VET! Als er een andere helikopter passeert, en je beseft hoe klein je bent, realiseer je pas hoe enorm groot de gletsjer zijn. En sowieso is een helikoptervlucht een toffe ervaring. Doen! En dat voor 99 dollar per persoon!

Vlakbij de Fox Gletsjer

Tip: bekijk ook deze vier hotspots op het ZuidereilandOh, en dit was mijn totale route in 2014 door Nieuw-Zeeland.

N.B. Op de eerste en derde activiteit heb ik als blogger/journalist een mooie korting gekregnen. Dank New Zealand

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “8 Must-do’s op Nieuw-Zeeland’s Zuidereiland