De tien meest gestelde vragen over mijn nieuwe carrière


Vanaf februari dit jaar ben ik fulltime freelancer/ondernemer/digital nomad in de dop. Ik krijg vaak vragen over deze stap, en beantwoord die maar al te graag. Dit willen mensen zoal weten.

Toen ik bekend maakte dat ik mijn baan (weer) had opgezegd en helemaal voor mezelf verder zou gaan, kreeg ik uiteenlopende reacties. Niet zelden waren mensen best kritisch. Eenmaal zelfstandige krijg ik veel vragen over de uiteindelijke overstap. In deze blog geef ik openbaar antwoord op wat ik zoal te horen krijg.

1. Loopt het een beetje? 

Het is nog lastig te zeggen of het echt ‘loopt’. Ik ben namelijk net bezig, en aan de andere kant ook al weer even. Ik begon eind 2013 al voorzichtig te freelancen naast mijn vaste baan, werkte in januari 2016 nog maar twee dagen per week in loondienst, en ging per 1 februari 2016 helemaal over naar zelfstandige. Gelukkig had ik al een aantal vaste opdrachtgevers, waardoor ik al best wat werk had om mijn dagen te vullen. Het loopt dus best al. Omdat ik van 13 februari tot en met 27 maart op reis ben, besloot ik die tijd te gebruiken om te kijken hoe het allemaal zou lopen. Eenmaal thuis zal ik – indien nodig – actief meer opdrachten gaan zoeken (en mijn site lanceren).

2. Hoe bevalt het? 

Tot nu toe heerlijk, maar wat ik al zei: ik ben net bezig, dus kan nog niet hard oordelen. Op dit moment geniet ik ervan dat ik alle tijd heb voor mijn opdrachten en die niet naast een vaste baan te moeten doen, ik geniet van de vrijheid die ik heb om te bepalen waar en wanneer ik mijn werk doe, ik geniet van de zelfstandigheid en het hebben van échte eigen klanten. Tuurlijk blijft het een relatief onzeker bestaan, maar misschien houd ik daar stiekem wel een beetje van? Spanning en sensatie!

3. Dus dat betaalt toch wel, dat bloggen?

Natuurlijk betaalt bloggen. Mensen betalen andere mensen al eeuwen om stukjes te schrijven. Maar ik verdien niet (of nauwelijks) geld met Artikel 2.55, als je dat bedoelt. Naast mijn eigen blog werk ik ook als freelance blogger voor opdrachtgevers, zoals Rondreis.nl. Daar krijg ik wél voor betaald. Daarnaast heb ik ook andere klussen als communicatie- en pr-adviseur. En zo nu en dan ook nog als jurist. Daar verdien ik dus ook mijn geld mee.

4. Waarom heb je gekozen voor digital nomad-bestaan?

Omdat het voor mij een lange termijn-oplossing is om een carrière te combineren met een reisverslaving. Ik vind mijn werk leuk, maar kijk toch altijd uit naar een mooie reis. Helaas kan ik door de beperkte vakantiedagen van een vaste baan niet zo vaak weg als ik zou willen. En ik wil niet ieder jaar mijn baan opzeggen. Als digital nomad (of locatieonafhankelijke zelfstandige) kan ik werken waar ik wil, dus ook in Thailand of Nieuw-Zeeland. Waarom werken vanuit huis als je ook kan werken in het paradijs? 😉

5. Vind je het niet jammer dat je op vakantie moet werken?

Tja, als je het vakantie noemt wel ja. Als je eens in het jaar drie weken weg bent, en dan alsnog moet werken, zou ik wel balen. Maar ik zie mijn leven meer als een lifestyle. Of ik nu in Nederland of in Thailand ben: ik bepaal zelf waar ik ben en waar ik mijn werk doe. En ik kan natuurlijk ook af en toe besluiten om niet werken (wat ik heus doe) en ‘gewoon’ vakantie te houden. Het gaat allemaal om balans; en de balans tussen werken en reizen is voor mij nu perfect.

6. Wat betekent het voor jou om digital nomad te zijn?

Voor mij betekent digital nomad zijn locatie-onafhankelijk kunnen werken (en dat ook doen). Digital nomad zijn betekent heus niet dat je altijd maar op reis moet (of wilt) zijn. Het is een keuze. En dat ik de vrijheid heb om dus te gaan en staan waar ik wel, ook al zou ik voorlopig grotendeels gewoon in Nederland werken, is mij al heel wat waard. Genoeg om mijn vaste baan op te zeggen in ieder geval!

7. Hoe verdien je je geld als je van plek naar plek reist?

Zoals ik dat ook zou doen als ik alleen maar vanuit huis werkte! Ik heb dus verschillende klussen als blogger, communicatie- en pr-adviseur en jurist, en voer mijn werk uit vanaf de plek waar ik op dat moment ben. Of ik dus nu een blog schrijf, een bedrijf adviseer over social media-teksten, een communicatie-strategie bedenk, een contentkalender opstel, een publicatie probeer te regelen in een krant of website, of een juridisch advies opstel over beeldgebruik.

8. Wat is een goed budget om te starten?

Theoretisch gezien zou je met nul euro kunnen starten, maar als je nog geen opdrachtgevers hebt is dat natuurlijk niet handig. Ook zou ik adviseren altijd wat geld achter de hand te hebben, want een zelfstandige heeft natuurlijk weinig zekerheid, en wordt als-ie ziek is niet doorbetaald. Zelf had ik wel wat geld gespaard toen ik de sprong waagde, ook omdat ik al eerder wist dat ik naar Nieuw-Zeeland zou gaan dan dat ik voor mezelf verder zou beginnen. Geld om twee maanden te kunnen overleven zonder inkomsten is zeker een mooie buffer voor startende zelfstandigen.

9. Waar kan een digital nomad niet zonder?

Uiteraard een computer en wifi! Mijn laptop (en smartphone) heb ik dus altijd bij me. De plekken waar ik verblijf zoek ik uit op (o.a.) wifi, en anders regel ik mobiel internet. Qua tools/gadgets heb ik verder een fotocamera en sinds kort ook een action camera die ik meeneem. Maar dit komt natuurlijk door de aard van mijn werkzaamheden (blogger!). Ook Evernote en MoneyBird vind ik erg handig nu ik remotely werk. Daarmee kan je respectievelijk op afstand chatten en documenten delen en bewerken, en facturen aanmaken en sturen.

10. Tips om op een klein budget een digital nomad-leven te starten?

Behalve dan de financiele buffer waar ik het net al over had, zou ik adviseren om in goedkope landen te verblijven als je met weinig geld toch als digital nomad wilt gaan leven. In Thailand is het natuurlijk goedkoper leven dan in Nederland; voor 1.000 euro per maand zou je je al prima kunnen vermaken in Zuidoost-Azië én er is overal wifi. Dat is toch een stuk goedkoper (en relaxed!) leven dan in Nederland. Maar ook Portugal, Spanje en Oost-Europa zijn populaire, goedkope digital nomad-walhalla’s. Verder geldt uiteraard dat het handig is zo weinig mogelijk kosten thuis te hebben als je op reis bent. Onderverhuren dus dat huis als je in het buitenland bent. Oh, en slow travel is natuurlijk goedkoper dan elke week naar een ander land vliegen. Zie het digital nomad-bestaan echt als lifestyle, niet als luxe vakantie. Het moet wel vol te houden zijn 😉

Heb jij nog vragen? Of tips voor mij en mijn lezers? 🙂

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *