Digital Nomad Destination: Nieuw-Zeeland 2


Nieuw-Zeeland loopt niet bepaald voor qua trends en technologie. Toch werkte ik er een maand lang als digital nomad. Is het land van de kiwi’s geschikt voor een workation?

In februari werkte ik al even vanaf het Thaise eiland Koh Lanta. Over die ervaring hebben jullie deze blog kunnen lezen. Vandaag vertel ik jullie over werken vanuit Nieuw-Zeeland.

Op workation naar Nieuw-Zeeland

Al vanaf het moment dat vriendin L. vertelde dat ze zou gaan emigreren naar Nieuw-Zeeland, wist ik dat ik haar begin 2016 zou gaan bezoeken. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik tegen die tijd zelfstandige zou zijn. Toen dat eenmaal bekend was, besloot ik het er maar meteen van te nemen en niet de oorspronkelijke drie, maar totaal zes weken op vakantie te gaan. Nieuw-Zeeland ligt immers niet om de hoek en er is een hoop te zien. Ik zou bovendien mijn werk kunnen voorzetten vanuit Nieuw-Zeeland, zodat ik niet zonder inkomen zou komen te zitten. Mijn digital nomad-droom kwam opeens heel dichtbij!

Waarom niet hier werken in plaats van in Utrecht?

 

Nieuw-Zeeland voor digital nomads?

Nieuw-Zeeland staat niet bekend als ultiem digital nomad-land. Het is geen kweekvijver voor ondernemers, het internet is er niet fantastisch, en het is er nota bene behoorlijk prijzig. In Christchurch, waar de afgelopen jaren flink wat aardbevingen zijn geweest die de stad hebben verwoest, heerst (daardoor?) wel degelijk een startup-klimaat. Voor 2.150 dollar per maand zou je hier goed moeten kunnen leven, en het internet is er relatief oké. Vergelijk dat maar eens met Auckland, waar je 3.159 dollar per maand nodig hebt en de internetsnelheid nog lager is (25 MBPS). Wellington zit er mooi tussenin. Met een kleine 2.500 dollar per maand zou je moeten kunnen overleven, en het internet is iets sneller dan in Auckland. Dat is mooi, want Wellington (en het nabij gelegen Paekakariki) is waar ik een maand zou gaan vertoeven!

Auckland

 

Werken in Wellington

Hoewel Wellington veel kleiner is dan Auckland (200.000 inwoners versus circa één miljoen), is het wel de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Welly wordt ook wel the cutest little capital of the world’ genoemd. En dat is het zeker! Er hangt een heerlijk relaxed sfeertje, de mensen zijn vriendelijk, je hebt er alles wat je nodig hebt, en het is zeer beloopbaar. Bovendien ligt Welly aan het water en tussen de heuvels, wat prachtige plaatjes kan opleveren! Zeg je Welly, dan zeg je de beste flat whites én het lekkerste craft beer. Het is het culturele centrum van Nieuw-Zeeland vol restaurantjes, foodtruck, musea en festivals. Maar is het er ook goed toeven voor een digital nomad?

Een groot voordeel is dat er in het centrum van Welly gratis wifi beschikbaar is. Wat dat betreft kun je dus overal werken. Althans, als je een fijn café kan vinden waar je rustig en relaxed kunt werken. En dat is nog best een uitdaging. The Hangar, één van de beste koffiezaken van de stad, heeft niet echt zo’n sfeertje. De tafeltjes zijn klein en het is er vaak druk. Havana Coffee Works is een andere populaire koffiezaak, maar daar is geen wifi (ja, echt!). Wél prima werken was het bij Joe’s Garage (één uur gratis wifi). Andere fijne werkplekken (volgens NomadList althans) zijn deze tenten.

Wellington

 

Prima Paekakariki

Waar ik in ieder geval fijn kon werken, was Paekakariki, waar vriendin L. en haar vriend wonen. De internetsnelheid bij L. thuis is er 50 MBPS (alleen uploaden gaat een stuk trager) en ik had er mijn eigen bureau, keuken én uitzicht op zee. Een flat white halen kan binnen vijf minuten bij de Perching Parrot, een lokaal zaakje. Ik heb drie volle weken heerlijk gewerkt!

Werken met dit uitzicht <3

 

On the road

Tijdens onze roadtrip naar het Zuidereiland (en het Noordereiland ook trouwens) was werken weer een stuk moeilijker. Veel (goedkope) hotels hebben geen wifi of alleen betaalde wifi, die het vervolgens dan amper doet. En in onze Airbnb was bleek er helaas ook geen internet te zijn. Wil je echt online zijn, dan is er echter altijd wel iets te vinden. Koffiezaken genoeg in Nieuw-Zeeland, en zeg je koffie, dan zeg je toch wifi? Behalve bij Havana Coffee Works dan 😉

Tijdens roadtrip is werken lastiger…

 

Hoe digital nomad-proof is Nieuw-Zeeland?

Over het algemeen is werken vanuit Nieuw-Zeeland mij goed bevallen. Ik heb al het werk kunnen doen wat ik moest doen, alleen tijdens de roadtrip duurde het soms wat langer voor ik kon reageren op mails van mijn klanten. Ook in Wellington was het even zoeken naar een fijne werkplek, dus zoek even uit waar je kan gaan zitten voor je je accomodatie verlaat (anders is het slenteren met je telefoon in je hand).

De bekende koffietent The Hangar

 

Twaalf uur tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is twaalf uur. Hierdoor zijn de meeste mensen niet meer aan het werk als ik wakker werd en achter mijn laptop kroop, en was ik alweer gestopt met werken op het moment dat ze weer wakker werden. Als je direct antwoord wilt op je mails, kan dit wel irritant zijn. Aan de andere kant werkt het heerlijk rustig. Aan het begin van de dag open je je mailbox en breng je in kaart wat je gaat doen die dag. Die kun je vervolgens in alle rust uitvoeren, zonder dat er klussen of spoedgevallen tussendoor komen, of mensen direct reageren op jouw mails. Je kunt je dus helemaal concentreren op waar je mee bezig bent, zonder afleiding! Behalve dat prachige landschap dan 😉

Als de zon ondergaat, staat Nederland op

 

Landschap en klimaat

Nieuw-Zeeland is ten slotte een beeldschoon land en het is er (in de Nederlandse winter) lekker weer. Dat wil zeggen: 15 tot 25 graden. Niet bloedheet, maar zeker warmer dan in Nederland. Ideaal om na je werk of in het weekend erop uit te gaan!

De Nieuw-Zeelandse zomer is goed toeven!

 

Tips voor digital nomads in Nieuw-Zeeland

 

 • Regel betaalbare accomodatie, anders gaan de kosten (heel) hard!
 • Een eigen keuken is ook slim, want uiteten gaan is duur.
 • Check altijd goed of er wifi is als je naar een nieuwe plek gaat en wilt werken.
 • Licht je opdrachtgevers in over je verblijf in Nieuw-Zeeland. Dit tijdsverschil is niet te missen!
 • Ga naar Nieuw-Zeeland tussen oktober en maart voor het lekkerste weer.
 • Begin op tijd, dan kun je eind van de middag nog van de zon genieten.
 • Upload grote bestanden ’s nachts.
 • En vooral: geniet ervan!


Ken jij een fijne werkplek in Nieuw-Zeeland? Of heb jij andere tips?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Digital Nomad Destination: Nieuw-Zeeland

 • Suzanne

  Nee, NZ loopt wat dat betreft wel achter… was in Australië ook al wel zo! Vooral in het westen geen wifi of heel slecht! In Nederland ben je nooit ver van een goede wifi-spot, dus ik kom toch maar terug 😉 Snel borrel!?