Zes nadelen van het freelancers-bestaan


‘Altijd vakantie!?’ Dat lijken mensen wel eens te denken over een bestaan als digital nomad. Of dat van een reis- (en business)blogger. Of ieder andere ZZP’er. Maar het is heus niet alleen maar Happy Thoughts!

Hoewel het op Artikel 2.55 vaak alleen maar Happy Thoughts all over the place lijkt, is ook mijn leven – net als dat van ieder ander – heus niet perfect. Elk huisje heeft zijn kruisje, including SuusjeHQ. Een travel- en businessblogger is echt niet alleen maar op vakantie (en ook dat is heus niet altijd feest). Er moet ook ‘echt’ gewerkt worden. En aan een bestaan als freelancer kleven heus nadelen. Ik noem er zes.

1. Niemand weet wat je doet

Ik verklapte het eigenlijk al: veel mensen hebben geen flauw idee van wat je eigenlijk doet voor de kost. ‘Digital no-hoe? Dus je bent altijd op vakantie en hebt een laptop mee? Suzanne? Oh, die is blogger! Wil ze misschien iets schrijven over wimperverlenging/mijn zieke buurvrouw/die keer dat we gingen koffie drinken samen? ZZP’er? Aha, je bent freelancer, nu weet ik wat je bedoelt!’ Maar goed, hoeveel weet ik nu eigenlijk van ieder anders baan?

2. Iedereen heeft er een mening over

‘Pff, altijd maar op vakantie. Dat willen we allemaal wel! Ga eens het echte leven leiden…’ Sommigen lijken een (tijdelijk) bestaan als (parttime) digital nomad nog niet helemaal op prijs te stellen. Is het jaloezie? Dat een ander ‘elke dag vakantie kan vieren en geld kan verdienen tegelijkertijd’, terwijl zij gewoon op kantoor ‘moeten’ zitten? Onmacht? Onwetendheid? Maar ook over bloggers en ZZP’ers in het algemeen hoor ik wel eens negatieve geluiden. Pff, weer zo’n blogger. Weer zo’n ZZP’er. Daar zijn er al zo veel van… Kan je daarmee je geld verdienen?!

3. Wanted: discipline

Ik schreef er laatst al over: het is soms moeilijk om je tot werk te zetten als je op een Thais strand zit/met vrienden in Nieuw-Zeeland bent/etc. En ook als je gewoon thuis bent, kan het lastig zijn vroeg op te staan, je te douchen en fatsoenlijk aan te kleden, en fris en fruitig achter je bureau te kruipen en aan de slag te gaan. Niemand die zich afvraagt waar je blijft als je het niet doet namelijk… Behalve dan die opdrachtgever die uiteindelijk zijn opdracht niet geleverd krijgt! Kortom, je moet zelfstandig kunnen werken!

4. Altijd aan ’t werk/altijd vrij

Bijna net zo erg als altijd vakantie: altijd aan ’t werk. Waar sommige mensen denken dat je altijd maar op vakantie bent, en een bestaan als zelfstandige niets anders is dan lanterfanten, is er ook een groep mensen die denkt dat je juist altijd aan ’t werk bent als zzp’er. En feite is het allebei waar. Ja, je hebt altijd de vrijheid om te doen wat je wilt en veel op reis te zijn. Zeker als digital nomad en/of reisblogger. Maar tegelijkertijd gaat werk altijd door en ben je ‘eigen baas’. Het werk en de verantwoordelijkheid stopt niet als je om 17:00 uur je laptop dichtslaat. Wees hiervoor dus op je hoede en focus óf op die opdracht, óf op die vrije tijd.

5. Niet doorbetaald, geen vakantiegeld, geen pensioen

Werkgeversvoordeeltjes zijn het: vakantiedagen opnemen en gewoon drie weken niet aan kantoor denken. En ook nog doorbetaald krijgen. En een zak vakantiegeld meenemen. En pensioen opbouwen. En doorbetaald krijgen als je ziek bent (of blijft)… Just to name a few! Maar ik ben heus niet zielig. Ik koos er zelf voor! Houd er alleen wel rekening mee bij het boeken van vakantie, sparen, etc.

6. Eigen administratie

Vraag een zelfstandige wat hij of zij het meest irritant vindt aan het ondernemerschap, en je krijgt negen van de tien keer ‘administratie’ te horen. En het ís ook best een gedoe. Je moet alles zelf bijhouden, invoeren, en alle regels zelf uitzoeken. Of een boekhouder inhuren natuurlijk. Maar eigenlijk is het ook weer geen rocket science. Vraag eens wat hulp, kijk goed mee, en huur alleen iemand in voor de dingen die je echt niet zelf kunt (en waarmee je geld kunt besparen: een goede fiscalist voor de Aangifte IB?). Uiteindelijk is het best leuk als je weet hoe het zit, en nog handig ook: heb je meteen wat inzicht in je financieën!

Tja, als dit het ergste is? Ik vind het zeker niet opwegen tegen de voordelen van het bestaan als zelfstandige!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *