Interview: Samantha (27) woonde en werkte een jaar in Vancouver 2


Bij een Working Holiday Visum denk je misschien meteen aan Australië (of Nieuw-Zeeland), maar ook in Canada kunnen Nederlanders een jaar lang wonen en werken (of reizen). Samantha (27) vertrok voor een jaar naar Vancouver. Ik interviewde haar over haar Working Holiday Canada.

 

Droom jij ervan om een tijdje in het buitenland te wonen en werken? En houd je van steden én natuur? Dan is een Working Holiday Visum in Canada misschien iets voor jou! Samantha uit Huizen ging het avontuur aan en woonde een jaar lang (van eind 2014 tot eind 2015) in het prachtige Vancouver, in West-Canada. Ik sprak haar voor Vrije Meid over haar ‘workation’ en het najagen van je dromen, succes en geluk.

 

Kun je jezelf kort voorstellen?

“Ik ben Samantha, 27 jaar, ik woon inmiddels weer in Huizen en ik geef bootcamps, groeplessen in de sportschool en personal training.”

Vancouver ligt aan het water <3

 

Hoe ben je in Vancouver terecht gekomen?

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik op het verkeerde continent ben geboren. Voor de Hoge Hotelschool – waar ik mijn opleiding volgde – moest je een jaar op stage en ik koos voor Colorado, USA. Eén van mijn mooiste jaren! Het hotel was super leuk, het gebied mega mooi met bergen, vriendelijke mensen, veel actieve sporten en ik kon elke dag snowboarden. Er ging een wereld voor me open en toen ik terug kwam wist ik dat ik echt heel graag weer weg wilde.

Helaas duurde dit door vriendjes, werk, etc. langer dan gehoopt, maar ik moest en zou weer gaan. Ik wilde weer naar een westers land, waar de economie goed is, de mensen vriendelijk, ruige natuur, waar je kan snowboarden, hiken, en dat altijd positief in het nieuws komt. Canada kwam dus al snel langs en toen ik Vancouver ging opzoeken werd ik enthousiaster en enthousiaster. Daar wilde ik heen!”

 

Hoe heb je daar een baan bemachtigd?

Nadat ik afgestudeerd was aan de Hoge Hotelschool heb ik nog tot eind 2014 in de horeca gewerkt (met veel plezier), maar het was niet genoeg. Het gevoel dat ik mijn ‘echte ik’ niet kon laten zien en het gevoel dat ik meer in mij had, zorgden ervoor dat ik verder ging kijken naar wat ik leuk vond. Mijn toenmalige vriendje was groeplesinstructeur en personal trainer en hier ben ik stiekem wel door geinspireerd geraakt. Toen ik naar Vancouver wilde gaan, wilde ik solliciteren voor personal trainer en toevallig kwam ik terecht bij een keten waar je kon beginnen zonder enige opleiding of certificaat! Dus ja, als je iets wilt, dan ga je daar voor! Na vier Skype-gesprekken zou ik worden aangenomen, ik moest alleen nog even op gesprek in Vancouver zelf. Eind 2014 begon ik!”

Vancouver is omringd door prachtige natuur

 

Waar woonde je in Vancouver?

“Vancouver is een GEWELDIGE stad. Het is niet groot, met een ‘downtown’ (waar alleen maar winkels en hoge gebouwen zijn), en daaromheen allemaal buurtjes. Ik woonde als eerste in ‘Kitsilano’, een buurt waar veel jonge mensen, stelletjes en families wonen, dichtbij de zee en downtown. Deze buurt is heel erg gezellig met allemaal leuke tentjes waar je kan lunchen en een hele veilige, gemoedelijke sfeer. Het appartement dat ik samen met een andere meisje huurde, huurden wij weer van een ander die met haar naam op het contract stond (we zaten dus in onderhuur, illegaal), maar het was echt een gewéldige plek, maar acht blokken van het strand!”

 

Is het moeilijk om in Vancouver een huis te vinden?

“Vancouver is echt een mega moeilijke plek om te wonen. Ongeveer 40 procent van de inwoners van Vancouver is Aziatisch en sommige van hen hebben geld, VEEL geld en beheren dus ook de huizen. Het is een van de moeilijkste plekken om een huis te huren/kopen. Voorbeeld: een heel appartementencomplex was binnen 30 minuten verkocht! Daarbij betaal je sowieso veel geld om te huren en daarom leeft de gemiddelde persoon in Vancouver van paycheck to paycheck, dus ook ik!
Maar ik had super veel geluk aan het einde. De laatste twee maanden van mijn tijd in Vancouver moest ik op zoek naar een ander huis, en kwam terecht in het huis van een vriend van een vriendin van mij. Dit was dus gewoon een tweekamerappartement midden in downtown op de 16e verdieping en ik hoefde NIETS te betalen! Het stond gewoon leeg en ik had het hele rijk voor mijzelf!”

Vancouver heeft véél stranden

Leukste aan wonen en werken in Vancouver?

“Het is een stad waarbij ALLES mogelijk is. Je kan in de ochtend gaan paddleboarden, daarna ga je ’s middags hiken en sta je in opeens bovenaan een berg. In de winter ben je in twee uur in één van de meest geweldige wintersportgebieden. Verder is alles en iedereen actief. Als je langs één van de vele stranden loopt, wordt er altijd gevolleybald, mensen zijn er aan het frisbeeen, picknicken, acrobatische oefeningen aan het doen, of iets anders actiefs. Zelf vind ik het heerlijk om buiten te zijn en in Vancouver kon ik elk weekend weer een andere hike doen, de één moeilijker en langer dan de ander

Daarbij zijn de mensen echt super lief in Vancouver. Ze zijn echt veel geduldiger dan de Nederlanders, houden van ‘random’ praatjes, zijn heel erg oprecht naar je en serieus geinteresseerd, heel internationaal, dus altijd overal lekker eten uit allerlei culturen. Mensen daar willen altijd wel iets leuks doen en zijn dus sportief.”

Stomste aan wonen en werken aan Vancouver?

“Het is echt een dure stad. Als ik boodschappen ging doen en ik kocht zeven artikelen dan rekende je al snel $50 af en dan dacht je echt ‘Wat heb ik nou eigenlijk gekocht?’. Maar dit is echt het enige wat ik op kan noemen.”

Een schattig huisje tegenkomen tijdens een hike

 

Grootste voordeel van je ervaring in Canada?

“Dat ik mijzelf weer helemaal terug vond! Toen ik naar Canada ging had ik nog een relatie, maar deze was echt helemaal niet goed en ik was mijzelf echt een beetje kwijt geraakt. Deze is tijdens mijn reis dan ook uit gegaan, maar eerijk gezegd was dit het beste wat had kunnen gebeuren. Hierdoor kon ik doen en laten wat ik wilde en echt focussen op mijn nieuwe carriére. Het was uiteraard niet zo makkelijk als het nu lijkt, maar na verloop van tijd ging ik inzien dat dit eigenlijk echt goed was en kon ik pas echt gaan genieten.”

 

Was het moeilijk om vrienden te maken in Vancouver?

“De eerste vijf dagen sliep ik via Airbnb bij een Duits stelletje van mijn leeftijd en die waren heel actief binnen ‘Couchsurfing’. Zij hebben mij hier alles over verteld en aangeraden om de app te downloaden. Hierop staan heleboel dingen die door locals of toeristen worden georganiseerd, bedoeld voor anderen die mensen willen leren kennen tijdens hun reis, of net nieuw zijn in de stad. Deze activiteiten kunnen van alles zijn, zoals een avondje gezellig wat gaan drinken, karaoke, bbq’en, spelletjesavond, dat soort dingen. Hier heb ik de eerste mensen ontmoet (allemaal reizigers).

Maar vanaf het moment dat ik bij de sportschool werkte ging het vrienden maken redelijk snel. Het was een vrouwensportschool en ik had leuke collega’s dus na twee maanden waren dit mijn besties geworden. Al mijn vrienden waren op de één of andere manier Canadees, terwijl de meeste internationale mensen met ‘eigen landgenoten’ omgingen. Ik had vier vrienden die echt uit Vancouver kwamen, dus échte locals. Dit was super leuk want zo leerde je de stad echt goed kennen én de omgeving. En nu mis ik ze echt verschirkkelijk!”

Sam en haar nieuwe vrienden

 

Tips voor mensen die ook willen wonen en werken in Vancouver?

“Je kan voor een jaar een visum krijgen: een Working Holiday Visum. Maar let op: dit soort visa krijg je maar tot je 30ste! Dus als je zoiets wilt, please go for it en doe het voor die leeftijd. Zo’n ervaring is zo veel waard en is niet te vergelijken met een jaar in Nederland te zijn. Je leert jezelf echt kennen, er gaat een wereld voor je open en je ontwikkelt je enorm.

Oja, in heel Noord-Amerika vindt men referenties echt super belangrijk. Zorg dus dat je er hier twee à drie van kan meenemen. Daarbij is het echt een reizigersstad, dus er zijn altijd super veel mensen die werk zoeken. Een tip is dan ook om niet gelijk voor een hoge functie te solliciteren, maar iets lager te beginnen. Ze zijn er namelijk altijd echt voorstander van om iemand te laten doorgroeien.”

Heb je nog tips voor Vancouver en omgeving? Wat móeten we zien en doen?

“Als je een paar dagen gaat: Kits Beach (waar ik woonde) of één van andere stranden, Stanley Park (een groot en mooi park naast Downtown), Downtown zelf, en doe een hike, bijvoorbeeld ‘The Chief”, of als je echt een moeilijke hike wilt: ’the Grouse Mountain’ (deze is zo zwaar, niet moeilijk of eng, maar echt zwaar).

Als je twee weken gaat kun je ook naar Vancouver Island, daar is zo veel te zien! Maar wat ik echt kan aanraden is een auto huren en een roadtrip te maken naar Whistler. En dan doe je daar Joffre Lakes als hike (zo mooi!). Daarna rij je door de bergen naar Calgary, maar ook Banff National Park is prachtig. Deze routes zijn zo onwijs mooi. Daarbij zijn er rond Vancouver zelf ook veel bergen, dus als je van wandelen houdt dan kan je elke dag weer een nieuwe hike doen. Maar je bent ook met twee uur in Seattle en als je nog verder doorrijdt kan je zelfs naar San Fransisco rijden!”

Samen genieten

 

En nu? What’s next?

“Het was mijn plan om een jaar te gaan, maar ik wilde wel kijken of ik eventueel langer zou kunnen blijven. Dit bleek heel erg moeilijk te zijn helaas. Toen ik terug moest heb ik weken gehuild. Ik ga zeker nog eens terug, maar dan zal het alleen voor vakantie zijn. Het is niet een stad waar veel mensen oud worden; je woont er een aantal jaar, maar op een gegeven moment ga je naar een rustigere en goedkopere plek buiten de stad.

Ik geloof dat dingen gebeuren met een reden. Mijn manager nam ontslag en dit was net een paar weken te laat, anders had ik Fitness Manager kunnen worden (en kunnen blijven). Maar helaas ik moest terug. Toch wilde ik echt niet weer settelen in Nederland en kwam terug met het idee om in juni 2016 weer weg te gaan: een jaar Australië en een jaar Nieuw-Zeeland! Maar ik heb altijd gezegd dat er één reden is voor mij om in Nederland te blijven, en dat is voor mijn droombaan: een Nike Trainer worden! En guess what happened?! Ik ben recent een ‘Elevated Nike Trainer’ geworden! Deze kans laat ik niet schieten en ik wil nu eerst kijken waar dit heen gaat en wat dit jaar mij brengt. Things happen for a reason, maar dromen komen niet zo maar uit. Doe waar jij gelukkig van wordt en haal alles uit het leven, GENIET!”

Heb je nog een laatste shout-out voor de lezers van Vrije Meid?

“Geniet van het leven, wat dit ook voor jou persoonlijk mag betekenen. Doe wat je leuk vindt, zoek het avontuur op, blijf bij jezelf en wees niet bang om te falen, of een keer een verkeerde keuze te maken. Dat maakt het juist zo leuk en het is zo veel beter om te zeggen dat je iets hebt geprobeerd, dan dat je er altijd aan denkt maar het nooit zal weten. Voor mij is de keuze om naar het buitenland te gaan echt één van de beste geweest. Ik kan oprecht zeggen dat ik nooit ZO gelukkig was als daar en dat zie je ook terug op foto’s en video’s van toen.”

Don;t worry, be happy!

Praktisch: visa aanvragen

Op deze website vind je meer informatie over het aanvragen van een Working Holiday Visum. Liever eerst even rondkijken of Canada wel iets voor jou is? Als Nederlander kan je een ‘gewoon’ visum krijgen voor zes maanden. Je moet hiervoor wel een ETA aanvragen, een soort Canadese ESTA. Om een ETA Canada aan te vragen, dien je een ETA Canada formulier in te vullen.

 

En? Wie denkt er nu over een Working Holiday in Canada? 😉 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

 

Met dank aan etacanada-aanvragen.nl
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Interview: Samantha (27) woonde en werkte een jaar in Vancouver

 • renske

  Wat een mooi artikel!
  Heb het stuk met veel interesse gelezen en voelde veel herkenbaarheid.

  Ik ga in augustus alleen naar Vancouver. Ik vroeg mij af hoe die app heet die je moet downloaden. Die app waar een heleboel dingen op staan die door locals of toeristen worden georganiseerd!

  Hoor het heel graag.
  Mijn dank is groot 😀

  Groetjes,
  Renske