Maastricht: oude, nieuwe en toekomstige hotspots 4


Witloof? Café Sjiek? De Brandweerkantine? Die kennen we nu wel! Daarom ontdekte ik begin juni hidden gems én nieuwe hotspots van Maastricht. En de toekomstige… 

In januari riep ik het al: Maastricht is always a good idea! En daarom zei ik dan ook wederom volmondig ‘ja’ toen ik vorige maand werd uitgenodigd voor een bloggerstour in Maastricht. Althans, onder één voorwaarde: dat ik ook nieuwe hotspots ging ontdekken. Nou, dat zou wel goed komen, aldus Maastricht Lab. De bloggerstour zou worden gehouden in het kader van de Week van Nieuw Maastricht 2016, een week waarin Maastricht volledig in het teken staat van stedelijke ontwikkelingen, creatieve ideeën, leegstand én herbestemming. Kortom, welke panden staan leeg en wat gaat er komen? ? En welke hotspots doen het – soms al deccenia – juist enorm goed?

Welkom (terug) in Maastricht!
Het Vrijthof

Met de trein naar Maastricht voor #WNM16

Op 1 juni bevind ik me in de trein naar het zuiden. Ik heb geen hekel aan de trein naar Maastricht, want het is een rechtstreekse verbinding vanuit Utrecht en ik kan lekker wat werk doen. Ik ben expres te vroeg, zodat ik voor de start van de tour om 17:00 uur nog even op mijn gemak kan inchecken in mijn hotel (en foto’s kan maken voor de blog). Ik slaap in The Dutch, een splinternieuw hotel in Maastricht. The Dutch ligt op kruipafstand van het station, dus dat is fijn als je een zware rugzak bij je hebt. Lees meer over The Dutch onder het kopje ‘Nieuwe hotspots’!

Townhouse 

Na het inchecken begeef ik me naar hotel Townhouse, één van de hotels van La Bergère Group (je weet wel, van Kaboom en Qbic). In Townhouse ben ik nog nooit geweest, maar ik heb er al vaak over gelezen op andere travelblogs. Leuk om nu eindelijk eens zelf – alsnog – in dit hotel te komen. Ik bestel de gin tonic van het huis en ga socializen met oude en nieuwe bloggersvrienden. Er blijken niet alleen travelbloggers te zijn, maar ook mode- en lifestylebloggers, en zelfs erfgoed- en ‘herontwikkelingsbloggers’. Ieder zijn vak zal ik maar zeggen!

De hele groep in het Sphinx-kwartier
Fietsend langs de oude en nieuwe hotspots van Maastricht

Erfgoed & ambacht

De grote groep van zo’n 30 bloggers wordt gesplitst in een ‘kunst, retail en design-groep’ en een ‘erfgoed en ambacht-groep’. Ik ben ingedeeld in de erfgoed en ambacht-groep. Dat vind ik wel prima, want erfgoed en ambacht blijven – hopelijk – nog wel even bestaan, terwijl dat met hedendaagse retailers vaak minder het geval is. Ik ben benieuwd naar de geheimen van de oude hotspots die ik ga ontdekken! En de aantrekkingskracht van de nieuwe natuurlijk 😉

Oude hotspots

Deze zaken zitten al sinds jaar en dag in Maastricht en zijn onverminderd populair. 

Shopping: Maison Blanche Dael

Eén van onze eerste stops is Maison Blanche Dael in het centrum van Maastricht. Bij mij al bekend! Ik heb er al vaak langsgelopen en heb er zelfs eens thee gekocht, op aanraden van een vriendin. Dit keer krijg ik echter een uitgebreide uitleg over Maison Blanche Deal. De zaak blijk al sinds 1878((!) in de Wolfstraat te zitten, en mag zich dus met succes een geslaagde hotspot van Maastricht noemen. Al vraag ik me wel af of zo’n ‘ouderwetse’ zaak niet – vroeg of laat – wordt weggeconcurreerd door hippe koffietentjes. Maar ook daar heeft Blanche Dael de oplossing voor. Blanche Dael is namelijk eigenaar van Coffeelovers, dé hippe koffieketen van Maastricht en omstreken. Slim!

Maison Blanche Dael

Museum: Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is ook een blijvertje. Het museum opende in 1884, toen nog op een andere locatie. Momenteel staat het Bonnefantenmuseum – sinds 1995 – aan de Avenue Ceramique. Het museum is een museum voor beeldende kunst en staat bekend om de collecties middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst. Tot 5 juni 2016 was de tentoonstelling van de Britse kunstenaar Grayson Perry in het Bonnefantenmuseum te zien. Daar bracht ik een bezoekje aan tijdens de bloggerstour. Een aanrader!

Het door Grayson Perry ontworpen huis in de UK (en het is te huur!)

Kroeg: In Den Ouden Vogelstruys

Aan het Vrijthof vind je de oudste kroeg van Maastricht: In Den Ouden Vogelstruys. De Hoeskamer van Mestreech is een gezellige bruine kroeg met een mooi terras aan het Vrijthof. Het is een kroeg zoals veel andere kroegen: klein, lekkere biertjes, dat werk. In Den Ouden Vogelstruys is echter één van de populairste kroegen met Carnaval én de (veelal overleden) vaste klanten van de Struys hebben er een eervolle vermelding aan de muur. Leuk om eens te bezoeken.

De oudste en bekendste kroeg van Maastricht

Nieuwe hotspots

Deze hotspots openden niet lang geleden hun deuren in Maastricht en zijn direct een hit.

Hotel: The Dutch

Hotel The Dutch opende pas één maand geleden, in mei 2016. Het hotel ligt vlakbij het Centraal Station in de wijk Wyck, een gezellig buurtje vol leuke winkeltjes, bars en restaurantjes. The Dutch kenmerkt zich door een retro-stijltje en compleet ingerichtte kamers. Denk: badjassen, hotelsslofjes, (gezond) ontbijt op de kamer, fijne badkamerproducten (inclusief conditioner!), een bad, flatscreen, veel stopcontacten, gratis wifi en een check-out om 12:00 uur. Prijzen beginnen vanaf circa 100 euro voor een tweepersoonskamer.

Mijn kamer in The Dutch

Shopping: Temporama 

V&D heeft het niet gehaald. Hadden ze – eerder – moeten vernieuwen met jonge, opkomende labels? Niemand zal het weten. Maar wat Maastricht wel weet is dat Temporama wél bezoekers trekt. Temporama is een pop-up warehouse met verschillende nieuwe, jonge merken in het oude V&D-pand in Maastricht. Temporama is maar een maand open, wat het warenhuis extra aantrekkingskracht geeft. Alleen deze maand! Zelf kan ik het initiatief – als voormalig redacteur e-fashion – alleen maaer toejuichen. De twee modemerken Soolzter en Wearable Stories vond ik het allerleukste. Die jumpsuit! <3

Temporama in het oude V&D-pand

Restaurant: Tapijn

Nog zo’n hotspot die – juist door de tijdelijkheid van het concept(?) – een enorme hit is. Restaurant Tapijn opende in april 2015 en is bekend bij iedere Maastrichtenaar. Van student tot toerist en van zakenlui tot gezin of ouder echtpaat: iedereen is welkom bij Tapijn en doet dat ook. Het leuke aan Tapijn is dat het restaurant op het voormalig kazerneterrein van Defensie staat. Tapijn heeft hier slim op in gespeeld en heeft het ‘oorlogsfeertje’ in het restaurant verwerkt. Denk: oude details van de kazerne, oude officierenjassen aan de kapstok, ouderwetse radio’s aan de wand, een legerparachute aan het plafond, etc. Tapijn is in ieder geval geopend tot 1 april 2019, dus je hebt nog even de tijd om het restaurant – van ontbijt tot diner – te bezoeken. Daarna komt er naar alle waarschijnlijkheid een universtiteitscampus op het terrein. Of Tapijn zich elders voort zal zetten is nog maar de vraag.

Leuke tip: naast Tapijn, op het oude kazerneterrein, zit het Werkgebouw. Het Werkgebouw is een verzameling van ambachtslieden, zoals een lasser en een glas in lood-vakman. Leuk om te kijken en eventueel te bestellen!

Restaurant Tapijn
Op rechts: het Werkgebouw van de ambachtslieden

Toekomstige hotspots

Deze hotspots zijn nu nog geen hotspots, maar worden dat vast en zeker de komende jaren. 

Sphinx-gebouw: The Student Hotel, rooftop, etc. 

Eén van de bekendste panden in Maastricht is het oude Sphinx-gebouw, vlakbij de Markt. Menig wc-pot in Nederland is hier gemaakt, maar inmiddels staat het pand alweer een tijd leeg. Het doet regelmatig dienst als decor voor Flikken Maastricht, en zal ook niet mistaan in een angstaanjagende horrorfilm. Maar niet lang meer, want het pand gaat flink op de schop. Bovenop het gebouw komt een rooftopbar met briljant – en uniek – uitzicht over Maastricht, en in het pand komt een nieuwe vestiging van The Student Hotel! Je weet wel, waar ik in Rotterdam heb gelogeerd 😉 Rondom het Spinx-gebouw, in het zogeheten Sphinx-kwartier, zijn al diverse nieuwe hotspots geopend, zoals een Pathe-bioscoop en de Muziekgieterij. En er komt nog veel meer aan, dus houdt dat Sphinx-kwartier in de gaten!

Het oude Sphinx-gebouw
On top of the Sphinx

Kortom, er zit niets anders op dan nog een keer terug te gaan naar Maastricht! 😉

* N.B. Ik was op uitnodiging van Maastricht Lab in Maastricht en heb al deze activiteiten en overnachting gesponsord gekregen. Dank jullie wel! 

Op zoek naar meer Maastricht-tips? Ik heb nog een hele waslijst! 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Maastricht: oude, nieuwe en toekomstige hotspots