Vijf jaar afgestudeerd: vijf carrièrelessen die ik sindsdien leerde 3


Anno 2016 toch echt wel student-af

Wie mijn blog al jaren volgt, weet dat ik sinds mijn afstuderen in 2011 een turbulente loopbaan achter de rug heb. Maar no rainbows without rain, right? Deze vijf carrièrelessen leerde ik de afgelopen vijf jaar.

Het is vijf jaar geleden dat ik op vakantie was in Frankrijk en daar het verlossende mailtje opende: ‘je hebt een zeven voor je scriptie, Suzanne’. En daarmee was ik afgestudeerd! Sindsdien ging ik van meester in de rechten naar redacteur en van redacteur naar pr-adviseur. Ondertussen bleef ik al die jaren bloggen en is ook daar een hoop veranderd. Door alle stappen die ik zette ben ik een heel stuk wijzer geworden. Ik leerde een hoop over mezelf en wat ik wil, maar ook over ‘carrièremaken’ in het algemeen. Vandaag deel ik de belangrijkste lessen met jullie.

1. Na je afstuderen val je in een zwart gat (maar doe het toch!)

Het jaar dat ik afstudeerde was een topjaar. Ik had hard gewerkt, had al mijn tentamens in één keer gehaald, was op studiereis geweest naar Hong Kong, had mijn scriptie snel geschreven, liep stage bij een advocatenkantoor en ging daarna op soloreis naar Zuidoost-Azië. Geen wonder dat ik in een zwart gat viel toen ik terug kwam. Opeens was ik blut en werkloos in een koud land. Het solliciteren viel tegen: ik werd niet eens uitgenodigd voor een gesprek als ik op droomvacatures reageerde.

Toch ben ik zo blij dat ik mijn laatste jaar als student zo geknald heb. Wat had rustiger aan doen voor voordelen gehad? Een grotere studieschuld opbouwen? Het is denk ik altijd moeilijk om na je afstuderen een leven op te bouwen. En een baan te vinden. En fulltime te gaan werken… Je scriptie maar blijven uitstellen heeft geen enkele zin!

Met mijn studievrienden in Hong Kong (2011)

2. Solliciteren is moeilijk, maar oefening baart kunst!

Met trots kan ik zeggen dat ik in mijn leven misschien al wel bijna 100 sollicitatiebrieven heb gestuurd. En tientallen sollicitatiegesprekken heb gevoerd. Triest dat ik zoveel brieven en gesprekken nodig had om de juiste baan te vinden? Misschien. Maar ik weet nu wel alles over het schrijven van een goede brief, ben totaal niet zenuwachtig meer tijdens een gesprek en weet dat hard werken uiteindelijk beloond wordt.

Na mijn soloreis vond ik uiteindelijk een baan als jurist, maar op dat wilde ik eigenlijk intellectueel eigendomsrechtadvocaat worden. Na tientallen brieven had ik een jaar later echter nog steeds geen toga aan. Toen zag ik een vacature voor een redacteur e-fashion bij een modevakblad. Iets heel anders, maar zou ik het stiekem toch proberen? Ik deed het en werd aangenomen. Uiteindelijk heb ik hiermee de brug kunnen slaan van de juridische branche naar de communicatiebranche. Het duurde even voor ik de juridische wereld echt achter me kon laten, maar ik ben nu blij dat ik mijn carrièreswtich heb gemaakt. Dat ik geen advocaat ben geworden, zegt niet dat ik geen goede advocaat had kunnen zijn. Een mens kan meerdere passies en talenten hebben!

Met mijn collega’s van mijn eerste baan als jurist (2013)

3. Geen keuze is ook een keuze

Je komt er alleen maar achter wat je wilt, als je dingen probeert. Veel mensen weten niet wat ze willen, maar door dan maar te blijven doen wat je doet, kom je er natuurlijk nooit achter wat je wél leuk vindt! Daarom: maak keuzes! En geen keuze maken is ook een keuze, maar volgens mij niet de goede. Kijk eens rond naar vacatures, stuur eens een brief, ga eens op gesprek. Je hoeft er niet meteen de rest van je leven te werken! Oriënteer je en drink eens een koffie met een interessant figuur.

Na een jaar als redacteur bij Textilia zegde ik mijn baan  – die niet lang daarvoor nog mijn ultieme droombaan leek – toch op. Ik wilde graag lang op reis en vond reizen belangrijker dan bij die baan blijven waarvan ik niet zeker wist of ik die nog jaren wilde doen. Na vijf maanden Australië kwam ik toen – wederom – werkloos en blut terug in en koud land, maar so be it. Ik ging weer solliciteren!

Naar Fashionweek voor Textilia (2014)

4. Be nice to people: de wereld is klein!

Netwerken: de één gruwelt alleen al van het woord, terwijl de ander – like me – het heerlijk vindt om de kennissenkring uit te breiden en connecties te leggen. Door mijn verschillende banen (en sollicitaties, ahum) ken ik a best wat mensen, en bovendien uit allerlei verschillende hoeken (juridisch, mode, journalistiek). ‘Mijn’ baan bij Textilia zag ik op Twitter voorbij komen. En Pride PR heb ik weer leren kennen als redacteur bij Textilia! Dat was natuurlijk een leuke binnenkomer toen ik daar op gesprek ging voor de functie van PR-adviseur. Ook nu ik zelfstandig/freelance pr- en communicatieadviseur ben, kom ik nog zo vaak oude bekenden tegen. Ik heb er zelfs al wat klanten aan over gehouden, dus keep on networking!

Netwerklunch met lezeressen van Marie Claire (2012)

5. Alles gebeurt met een reden

Mits je dicht bij jezelf blijft, zal je uiteindelijk wel op je pootjes terecht komen. Achteraf gezien heb ik alleen maar een heel leuke, leerzame tijd gehad bij mijn eerste baan als jurist. En van mijn jaar bij Textilia heb ik zeker genoten. Ik heb altijd al (even) moderedacteur willen zijn! En uiteindelijk heb ik door die baan (en het bloggen en netwerken) de stap kunnen zetten naar de pr- en communicatie. En daarmee naar mijn huidige bestaan als freelancer én digital nomad. Het heeft zo moeten zijn denk ik, want ik ben erg blij waar ik nu ben. En wie zegt dat ik was geweest waar ik nu ben als ik een ander pad had bewandeld?

Last but not least heb ik geleerd om niet je hele leven vooruit te willen plannen. Dat kan toch niet! Wie had vijf jaar geleden gedacht dat ik al drie keer mijn baan zou hebben opgezegd? En dat die drie banen zo verschillend waren? En dat ik nu – op een doordeweekse dag – dit blogje zit te typen vanuit huis? Geniet van het moment, want je kan niet weten wanneer je welk doel gaat bereiken 🙂

Digital nomad in Nieuw-Zeeland (2016)

Lees ook: 


Hebben jullie nog mooie carrièretips? Wat is jouw wijste les sinds je afstuderen? 
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Vijf jaar afgestudeerd: vijf carrièrelessen die ik sindsdien leerde

 • Michelle

  Wauw, deze blog had ik even nodig. Heel herkenbaar. Vorig jaar november afgestudeerd en vervolgens op reis voor 5 maanden. Sinds juli terug en man man man wat een zwart gat. Ik heb me zo rot gevoeld. Maar tijdens de reis erachter gekomen dat ik schrijven fantastisch vindt. En dus nu bezig een website aan het opbouwen. Tussendoor keihard aan het solliciteren. Maar na 3 maanden nog steeds met weinig resultaat. Waar ik in het begin niet eens werd uitgenodigd voor een gesprek, weet ik inmiddels mijn brief steeds weer te optimaliseren met als resultaat wat gesprekken. Nog niet met een positieve afloop maar wel met een positieve ontwikkeling voor mezelf dat ik inderdaad totaal niet meer eng of spannend vind. Ik geniet juist van het contacten met mensen.
  Of waar ik nu op solliciteer echt is wat ik wil? Geen idee. Maar zoals jij ook zegt (opluchting!): wie zegt dat je er je leven lang moet blijven? Ik vind heel veel dingen leuk om te doen en dat maakt het ook wel weer lastig. Ik moet ergens beginnen en hoop dat het vanaf daar verder rolt. Het plannen van de toekomst probeer ik stapje bij stapje minder te doen.
  Het enige waar ik op dit moment mee zit is het geen eigen huis hebben. Het weer wonen bij mijn (schoon)ouders is iets waar ik binnen korte tijd toch vanaf wil. Hoe heb jij dat gedaan na je reizen?

  Super bedankt voor dit blog. Inspiratiebron, thanks!

  • Suzanne Bericht auteur

   Wauw, dank voor je mooie comment Michelle! Ik heb in 2011 mijn kamer onderverhuurd toen ik ruim twee maanden ging reizen. In 2014/2015 woonde ik al samen(!) toen ik ging reizen, en bleef mijn vriend ‘gewoon’ ins ons huis. Als ik nu weer lange tijd zou gaan reizen (met vriend) zou ik proberen mijn huis onder te verhuren via airbnb of aan kennissen. En is het ergste geval gewoon opzeggen, snel weer een baantje vinden (en doorsolliciteren voor het ‘echie’) en snel simpele woonruimte vinden.

   Succes!!

 • Marie

  Leuk om te lezen over je eigen ervaringen en lessen die je hebt opgedaan na je afstuderen. Ik geloof dat veel mensen die dezelfde richting opgaan hiervan kunnen leren. Tips op juridisch gebied zijn natuurlijk ook altijd welkom!