Lake Nakuru National Park: Kenia’s Home of Rhino’s 2


Op safari naar Lake Nakuru National Park in Kenia

Begin juni ging ik op safari naar Lake Nakuru National Park in Kenia. Mijn missie? Neushoorns spotten in de ‘Home of Rhino’s’. En flamingo’s, want Lake Nakuru staat ook bekend om zijn roze vogels! 

Na mijn bezoek aan Amboseli National Park (lees mijn eerdere Kenia-blog) reis ik verder naar Lake Nakuru National Park. In tegenstelling tot Amboseli heeft Lake Nakuru National Park juist wél veel water. Niet alleen draait Lake Nakuru National Park – zoals de naam al doet vermoeden – om een meer, maar ook wordt het park juist steeds vochtiger. Het meer – Lake Nakuru – is de laatste jaren zelfs groter geworden, waardoor bomen en enkele wegen nu onder water staan.

Lake Nakuru National Park staat bekend als ‘Home of Rhino’s’, oftewel neushoorns. En flamingo’s! Die hoop ik allebei dan ook te gaan spotten tijdens mijn gamedrive (safari). Ik blijf één nachtje in Lake Nakuru National Park (in de Lion Hill Game Lodge) en heb één gamedrive, dus duimen!

Rift Valley

De rit van Amboseli naar Lake Nakuru duurt ongeveer zes uur. Kenia is groter dan je denkt! En de wegen zijn niet altijd super. Onderweg komen we langs een prachtig uitkijkpunt met uitzicht op Rift Valley. Deze riftvallei loopt helemaal van Syrië tot Mozambique en is volgens mijn gids Anthony één van de zeven wereldwonderen. De vallei is meer dan 6.000 kilometer lang en 30 tot 100 kilometer breed. Het breedste punt ligt… in Kenia! Bijzonder is dat de vallei (‘slenk’) nog steeds gevormd wordt. Wetenschappers voorspellen dat het gebied ten oosten van Rift Valley zich over tien miljoen jaar daardoor zal hebben afgescheden van het Afrikaanse contintent. Met Madagaskar en India is 100 miljoen jaar geleden hetzelfde gebeurd. Onvoorstelbaar hè?

Rift Valley
Op zoek naar de Big Five in Rift Valley!

Lion Hill Game Lodge

Lake Nakuru National Park ligt middenin Rift Valley. Het park is door Unesco aangemerkt als werelderfgoed in 2011. Lake Nakuru National Park is niet erg groot (188 vierkante kilometer), en een behoorlijk deel van het park bestaat uit het meer. Ten oosten van het meer ligt Lion Hill. Hier zal ik een nachtje verblijven, in de Sarova Lion Hill Game Lodge.

Mijn lodge is minstens zo luxe als de lodge in Amboseli National Park. Ik word weer verwelkomd met een fris, vochtig handdoekje en vers sapje, het restaurant is gigantisch en het zwembad is groot. Maar bovenal heb ik mijn eigen schattige huisje, met uitzicht op Lake Nakuru (als het niet zo mistig was althans). Middenin mijn kamer staat een enorm tweepersoonsbed, en ik heb mijn eigen luxe badkamer. Na een heerlijke lunch en duikje in het zwembad, is het tijd voor mijn eerste en enige gamedrive in Lake Nakuru National Park.

Het zwembad
Mijn huisje

Gamedrive Lake Nakuru

Het is een warme dag en als we eind van de middag richting het meer rijden is er nog geen beest te bekennen. Wel wat apen hier en daar, maar niet het ‘echte’ werk. Als we bij Lake Nakuru arriveren, blijkt er zelfs geen flamingo te bekennen! De moed zakt me een beetje in de schoenen. Als die iconische flamingo’s er niet zijn, zal ik dan wel een neushoorn kunnen spotten? 
Ik heb geluk. We zien weinig dieren tijdens de gamedrive, maar wél een neushoorn! En later nog twee! Ik ben heel blij, want dit is de eerste keer dat ik een neushoorn in het wild spot. En dat terwijl ik al eerder in Kenia geweest ben. Als bonus zien we de volgende ochtend ook nog een paar leeuwen als we al bijna het park weer uitrijden. Omdat we niet naar dieren op zoek waren, en ik deze week nog geen leeuwen gezien heb, is dat een dubbel cadeautje. Ik ‘moet’ nu nog één dier van de bekende Big Five: het luipaard. De olifant, de leeuw, de buffalo en de neushoorn heb ik al kunnen spotten. Dus Maasai Mara, I’m coming for ya! 
Lake Nakuru: bomen staan zelfs onder water
Op gamedrive in Lake Nakuru NP
Neushoorn gespot!

The Big Five

Vroeg jij je trouwens af waarom bovengenoemde dieren samen de Big Five zijn? Niet omdat het de vijf grootste dieren zijn, dat moge duidelijk zijn. De leeuw, de olifant, de neushoorn, de buffalo en het luipaard zijn samen de Big Five omdat dit voorheen de meest gewilde dieren waren tijdens de jacht. Er werd vroeger volop op deze vijf beesten gejaagd, ieder om zijn eigen reden.
  1. De leeuw omdat dit de koning van de jungle is. Een leeuw doden maakt de jager de beste.
  2. De olifant voor de kostbare, ivoren slagtanden.
  3. De neushoorn voor de hoorn, omdat gedacht werd dat die geneeskundige krachten bezat.
  4. De buffalo om zijn keiharde schedel.
  5. De luipaard voor zijn vachtje, als cadeautje voor de vrouw als de jager weer thuis kwam.

Al sinds de jaren ’50 is het in Kenia gelukkig verboden om op beesten te jagen.
Zo. En dan nu op naar Maasai Mara! Binnenkort meer op de blog.
Een leeuw!
Leeuwen in Lake Nakuru NP

Ben jij wel eens op safari geweest? En heb je toen de Big Five gespot? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Lake Nakuru National Park: Kenia’s Home of Rhino’s