Wijk aan Zee: op surfvakantie in eigen land


Surfen in Wijk aan Zee doe je bij Ozlines

Waarom zou je helemaal naar Zuid-Frankrijk of Australië moeten om te leren surfen? Ook ons eigen land heeft prima surfspots. Ik ontdekte Wijk aan Zee en boekte het surfarrangement van hotel Sonnevanck en surfschool Ozlines.

Al jaren roep ik het: ik wil leren surfen! Ik volgde ooit één les in Australië, maar besloot het daar niet bij te laten. En zeker niet te wachten tot een volgende trip Down Under. Want ook in Nederland kan je heerlijk surfen (zo heb ik mij laten vertellen). En laat ik nou net bezig zijn met een ontdekkingsreis door eigen land! Ik legde contact met hotel Sonnevanck en surfschool Ozlines en meldde me aan voor hun gezamenlijke Surf & Sleep-arrangement. Oftewel, surfen met Ozlines en slapen bij Sonnevanck. Zou ik dan eindelijk die coole surfchick worden?

Op wereldreis naar Wijk aan Zee

Maandag 20 juni bevind ik me in de trein naar Amsterdam Centraal. Daar stap ik over richting Beverwijk. Een bus brengt me het laatste stukje naar Wijk aan Zee. Het weer krijgt een 2 vandaag, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ga surfen en nat word ik toch! En de foto’s maak ik morgen wel… Na bijna twee uur reizen kom ik aan bij hotel Sonnevanck. Voor zo’n mierenstukje draaien Aussies hun hand niet om! De komende dagen is dit mijn nieuwe thuis 🙂

Wijk aan Zee is oké!
‘Cause life is better at the beach <3
Hotel Sonnevanck: op de rand van stad en strand

 

Sonnevanck: huiskamerhotel en buurthuis

Dat Sonnevanck een begrip is in heel Wijk aan Zee en daar buiten, is eigenlijk al duidelijk vóór ik in het hotel aankom. Zowel vriendin R. als vriendin S. (beide uit Amsterdam) blijken Sonnevanck al te kennen. En als ik maandagochtend half twaalf het restaurant inloop, zit er opvallend veel volk.

Sonnevanck is – al jaar en dag – een hotel, restaurant en café aan de rand van het dorp Wijk aan Zee, op steenworpafstand van het strand. Van ‘locals’ tot buitenlanders en van ‘toeristen in eigen land’ tot zakenreizigers: iedereen is welkom bij Sonnevanck en er komt dan ook van alles over de vloer. De koffie is uitstekend (Top 100!), er is ruimte voor (al dan niet zakelijke) feesten en vergaderingen, de keuken is van 9:00 tot 21:00 uur open, er is een speelhoek voor de kids, drie avonden per week klinkt er live muziek en dan is er natuurlijk ook nog het hotel zelf.

Het restaurant-café
Latte’s & laptops 😉

Elf kamers telt het kleinschalige, gezellige ‘huiskamerhotel’, dat een uitstraling heeft van strandtent meets Villa Kakelbont. Vier van de elf kamers (waaronder die van mij) hebben een eigen douche. Wc’s zitten op de gang. Gratis wifi is gelukkig aanwezig voor alle gasten, zowel die van het hotel als die van het restaurant en café (al doet de wifi het niet bijstergoed vanaf kamer vier). Ontbijt wordt geserveerd vanaf 9:00 uur ’s morgens. Voor een ieder die daarin geïnteresseerd is, bestaat dat uit een ‘standaard’ ontbijt van vers brood, kaas en ham, zoet beleg, een eitje, jus d’orange, een koffie of thee naar keuze en een appel. Het ontbijt kost 9,95 euro.

Over de lunch kan ik me helaas niet uitspreken, maar als diner at ik de eerste avond een geitenkaassalade en die was heerlijk (en vooral: royaal). Top, want als ik ergens van houd is het mijn geitenkaasalade, en als ik ergens niet van houd, is het als er zo’n lullig miezerig plakje kaas bij zit. Speciaalbiertjes hebben ze bij Sonnevanck ook genoeg, dus daarvoor eveneens pluspunten!

Mijn kamer (kamer vier)
Uitzicht vanaf mijn kamer

 

Ozlines: surfen moet je durven

Goed, genoeg gegeten en gedronken. Over naar het sportieve gedeelte! Maandagmiddag heb ik mijn eerste surfles. In Wijk aan Zee althans, want ik heb dus al eens een surfles in Australië gehad. Van mijn eerdere avontuur is helaas weinig meer te merken. Ik moet weer vanaf nul beginnen (eigenlijk was ik daar ook gebleven, haha): eerst droog oefenen op het strand, en daarna het water in om wat gevoel met het board te krijgen. Even later mag ik van mijn instructeur Anne proberen te gaan staan, met de nadruk op ‘proberen’. Dat gaat natuurlijk niet meteen goed! Gelukkig behaal ik aan het eind van mijn les mijn doel van voor die dag: in balans, gecontroleerd op het board staan. Opeens lijkt surfen zoveel makkelijker! Wat heb ik die twee uur gedaan? Ik verheug me op mijn tweede les! Van de regen heb ik overigens weinig gemerkt. Nu kan het überhaupt alleen nog maar meevallen 😉

Het strand van (herfstachtig) Wijk aan Zee
Surfchick (in the making…)

Dinsdag heb ik mijn tweede en (voorlopig) laatste surfles in Wijk aan Zee. Ik hoop van harte dat ik kan beginnen waar ik gebleven ben, en dat is gelukkig ook zo. Ik kan al vrij snel weer staan en voel iets meer controle dan maandag. Daar is Anne het mee eens. Het weer is ook stukken beter, wat het al met al weer een heerlijke middag maakt. Ondanks de bewolking heb ik zeker het beachgevoel te pakken. Helemaal als ik hoor dat de eigenaar, Chris, een echte Aussie is! Hij kwam jaren geleden in Nederland wonen en is met zijn vrouw Ingrid surfschool Ozlines gestart. Cheers, mate!

Overige hotspots in ‘Wijk’

Mocht je naast surfen en slapen nog meer willen doen in Wijk aan Zee, dan heb ik hier wat tips voor je.

Bruut Bikes

Gloednieuwe fietsenverhuur (website 1 juli 2016 online) in het centrum van Wijk aan Zee. Verhuurt ‘brute’ bikes met van die dikke wielen waarmee je gewoon over het strand kan fietsen!

Het strand van Wijk aan Zee ligt naast de haven van IJmuiden

 

Aloha

De favoriet van surfschool Ozlines én menig Amsterdammer op een warme weekenddag. Aloha is hip, heeft een heerlijk Hawaiiaans interieur en een relaxed sfeertje. De koffie en het eten is er goed, maar het allerbelangrijkste: het is een standtent! <3

Aloha

Timboektoe

De nuchtere buurman van Aloha. Maar eigenlijk lijken beide strandtenten gewoon best wel op elkaar. Veel hout, veel knipoogjes naar de surfer’s lifestyle, een warme haard, etc. Prima toeven!

Timboektoe

 

Sunseabar

Op kruipafstand van Sonnevanck en de leukste strandtent van het ‘echte’ Wijk aan Zee. Aloha en Timboektoe zitten namelijk iets verderop, waar het technisch gezien Velsen-Noord is (en waar ook Ozlines zit).

Sunseabar

 

Ook surfen en slapen in Wijk aan Zee?

Ik volgde een verkort Surf & Sleep-arrangement. Het normale arrangement duurt van zondag tot en met donderdag, dus vier nachten slapen en drie dagen lang twee uur surfles. Dit kost totaal 199 euro, inclusief ontbijt. Kortom, nog geen 50 euro per nacht inclusief het surfen! Goede prijs toch?

Je kunt uiteraard ook ‘gewoon’ overnachten in Hotel Sonnevanck zonder surfarrangement.

Sonnevanck x Ozlines x Artikel 2.55
Bye bye Wijk aan Zee!

In ruil voor publiciteit op mijn blog en social media-accounts mocht ik twee nachten kosteloos bij Sonnevanck verblijven én surfen. Dankjewel Rick en Ingrid! 

Lees ook:

• Toch liever naar Australië? Lees al mijn Australië-blogs via deze link
• Meer een SUP’per? Ik volgde eerder een SUP-les in Utrecht

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *