Hoe maak je de mooiste reisvideo’s? 4


Met mijn Sony actioncam in Kenia

Oefenen, oefenen, oefenen? Of gewoon uitbesteden? Hoe zorg jij voor mooie reisvideo’s? 

In april won ik op het event van Getaway Travel een reis naar Kenia. De reis vond plaats in juni en ik deed achteraf verslag om mijn blog via verhalen, foto’s én video. Maar dat laatste is nog een beetje een dingetje… Dat heb ik dus nog niet helemaal onder de knie! Daarom volgde ik een workshop travelvideo / video-editen bij de Getaway Academy. Daarmee is mijn ‘probleem’ echter nog niet opgelost. Want alleen met heel veel oefenen word je uiteindelijk beter. Toch maar uitbesteden..?

BeemFlights

De workshop travelvideo / video-editen wordt gegeven door de broertjes Mutsaards van BeemFlights: de (lange!) Nederlanders Bas en Sander.  Bas en Sander wonen in Amsterdam en runnen samen een succesvol videobedrijf. Het ondernemersduo maakt de mooiste video’s voor diverse klanten – veelal uit de reisbranche. Hun specialiteit is dronevideo. Dit bracht ze recent al naar Australië, Zuid-Afrika, Ibiza en Turkije. Om het begrijpen kun je het best even één (of twee) van hun video’s bekijken!

Pas op: dit werkt verslavend!

Maar hoe maak jij nou ook zo’n mooie reisvideo?

Hoewel je natuurlijk ook een beetje talent moet hebben en héél veel moet oefenen, hebben Bas en Sander wel wat algemene tips om je op weg te helpen:

 • Wissel verschillende camera’s af voor een gevarieerd beeld (bijvoorbeeld ‘echt’ goede videocamera en GoPro).
 • Wissel af qua close-up, ver weg, etc. 
 • Doe eens gek qua perspectief: film bijvoorbeeld vanaf onderen of juist vanuit de lucht (met een drone).
 • Kies voor leuke overgangen, zoas van onder naar boven water. Monteer alsof het nét na elkaar gebeurt! 
 • Bedenk voor je gaat filmen watvoor video je wilt gaan maken. Wat wil je gaan vertellen en wat móet je dus gaan schieten?
 • Selecteer uiteindelijk alleen de allermooiste beelden. Kill your darlings!
 • Maak heel kleine bewegingen en houd de camera zo stabiel mogelijk.
 • Voeg soundeffects toe voor extra sfeerbeleving.
 • Kies een steengoed ‘in- en out-shot’: het eerste en laatste beeld van je video.
 • Voeg een titel toe.
 • Laat an het begin van de video direct weten ‘waar je bent’ en waar de video over zal gaan.
 • Investeer in de juiste tools en gadgets, zoals een tripod.
 • Voeg een lekker muziekje toe aan je video (pas op voor auteursrechtclaims en straf van YouTube).
 • Kijk veel tutorials.
 • Koop een goed editing-programma (MovieMaker, Final Cut Pro of Adobe Premiere).
 • Maak je video zelden langer dan twee à tweeënhalve minuut. 
 • Trek twee dagen uit voor het maken van je video. Het kost tijd, dus neem die tijd. Verwacht niet dat je meteen en snel een perfecte video kan maken.
 • Kijk veel andere video’s voor inspiratie.

To vlog or not to vlog…

Hoe logisch al die tips ook mogen klinken, het geeft nog geen garantie voor een professionele reisvideo. En daarom zien jullie nog steeds amper video’s op Artikel 2.55 voorbij komen… Ik ben niet cameraschuw, maar ik vind dat ik nog lang niet goed genoeg kan filmen en editen om ‘professioneel’ video’s te plaatsen. Moet ik vaker oefenen? Of moet ik accepteren dat ik niet alles kan, focussen op wat ik wel kan en iemand inhuren om af en toe video’s voor mij te maken?

Mijn eerste vlog

Mijn eerste vlog, gefilmd en gemonteerd door mij.

En nog meer

 

Video van mijn Lissabon-trip, gemonteerd door mezelf.

Wordt het al beter..? 

 

Mijn Kenia-beelden, gemonteerd door mezelf…

Zoek de verschillen 😉 


Mijn Kenia-beelden gemonteerd door Daisy Scholte van Getaway Travel.

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Vind jij video tegenwoordig een must? En ben je het zelf aan het leren of kies je ervoor om dat uit te besteden? Any tips? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Hoe maak je de mooiste reisvideo’s?

 • Janneke

  Oh, I feel your pain! Ik ben zelf ook zo slecht in het bewerken van filmpjes. Moest dit tijdens mijn stage wel eens doen, maar heb toen zelfs iemand geld gegeven om mijn filmpje voor m'n afstuderen in elkaar te zetten. Ik vind vlogs vaak te lang duren en niet handig om 'even snel' tussendoor te kijken. Ook die mensen die elke dag vloggen.. ik begrijp dat niet helemaal. Ik denk dus dat je moet doen wat voor jou goed voelt. Als het niet bij je past, waarom zou je het dan doen? Ik denk dat jij andere goede kwaliteiten bezit 😉 PS: mooie vlogs vind ik die van Aline van paperboats. Moet je maar eens op kijken!

 • Suzanne

  Fijn dat veel mensen het zo voelen, haha 🙂 Omdat ik het praten voor de camera en concept video wel leuk vind, ga ik denk ook eens iemand inhuren om het voor mij te monteren en eventueel ook te filmen!