3x Doen rondom Tavernes (Provence) 1


De prachtige Gorges du Verdon

Van Tavernes heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Het is een minidorpje in de Provence in Zuid-Frankrijk. Maar de omgeving van Tavernes is er zeker één om te onthouden! Kijk maar 🙂 

Eind mei werkte ik een weekje vanuit het prachtige Zuid-Frankrijk. Maar natuurlijk zat ik niet alleen maar achter de laptop. Er is teveel moois te zien om de hele tijd binnen te zitten! Dit zijn mijn drie must-see’s en -do’s in en rondom Tavernes.

De markten in de onbekende dorpjes zijn ook zeker een aanrader!

1. Wijnproeven in de Provence

Zeg je Frankrijk, dan zeg je wijnen! En dat is iets dat ik wel kan waarderen. Daarom besloten R. en ik tijdens ons verblijf in Tavernes een wijnhuis in de buurt te bezoeken. Van mijn opa en oma hadden we al een tip gekregen: Château La Curnière. Dit wijnhuis zou niet alleen prima wijnen hebben, maar ligt ook nog eens in Tavernes. En dat is knap, want het dorp is niet meer dan een stip op de kaart (circa 1.000 inwoners) en zelfs voor een supermarkt ben je gedwongen naar een groter dorp te gaan. Château La Curnière it is dus. We like local!

Rosé bébé!

De rosé is heilig in de Provence. Daarna komt rode wijn, en pas op de derde plaats staat witte wijn. Gelukkig mogen we bij La Curnière alles proeven. Hoewel we buiten het seizoen zijn en het wijnhuis momenteel wordt verbouwd, neemt de (Poolse) bedrijfsleider alle tijd voor ons. Zelfs vrouw en kind komen nog even kijken en ook zij knopen vol interesse een gesprekje met ons aan. Leuk detail: vriendin R. en ik gingen in 2010 samen een paar dagen naar Polen. Het wijnhuis staat hier al wat langer: sinds de achttiende eeuw zelfs! De regio is ideaal voor wijnen in verband met de optimale zonneschijn, en het contrast tussen de hete dagen en de koele nachten.

Omdat we ruim inkopen hoeven we voor de proeverij (negen wijnen!) niet te betalen. Kijk, daar houd ik van! Ik koop twee flessen wit en een fles rood. Vriendin R. neemt een doosje van zes mee en nog drie losse flessen. Zonder souvenirs kunnen we niet naar huis, toch? Bovendien is de wijn ook lekker 😉 Een aanrader voor vakantiegangers in deze regio!

Meer lezen over wijn? Ik proefde wijn in het Nieuw-Zeelandse Marlborough en Hawke’s Bay.

Frans straatbeeld, vlakbij Tavernes
Ik test een rode wijn
De wijngaard
Flesjes van La Curnière

2. Rondstruinen in Moustiers-Sainte-Marie

Omdat ik hier al van kleins af aan kom, was ik even vergeten hoe ontzettend mooi Moustiers-Sainte-Marie is! Dit is dus echt het schattigste en gezelligste dorpje uit de regio!

Moustiers telt circa 700 inwoners, maar kent een lange geschiedenis. Waarschijnlijk werd het gebied al tienduizenden jaren geleden bewoond, maar in de vijfde eeuw na Christus begon Moustiers echt ‘druk’ te worden. Toen trokken de monniken van de Lérins-abdij (vlakbij Cannes) naar de grotten van Moustiers en stichtten daar een klooster. Moustiers werd door de eeuwen heen een belangrijk beveraatsoord.

Terrasjes en wandelen

Vandaag de dag wemelt het in Moustiers van de toeristen. Het is zeker geen filelopen, maar vergeleken een dorp als Tavernes of Barjols, waar we geen toerist zijn tegengekomen (in mei), was het in Moustiers gezellig druk. De restaurants zijn gewend aan toeristen en er zijn dan ook een hoop gezellige terrasjes met een heerlijke menukaart! Kom dus vooral naar Moustiers om lekker te struinen door de prachtige straatjes, te genieten van lekker eten en drinken en om een wandeling te maken naar het oude klooster.

Leuk detail: In Moustiers hangt een ster aan een ketting tussen twee rotsen. Volgens een legende had een ridder, die tijdens zijn kruistocht gevangen was genomen, gezworen dat hij een zilveren ster boven Moustiers zou ophangen als hij naar het dorp zou terugkeren. Maar er zijn ook andere legendes die bijvoorbeeld gaan over liefdesverhalen. Geen enkel verhaal is tot op heden bevestigd. De oorsprong en betekenis is dan ook nog steeds onbekend.

Een mooi dorpje in Nederland ontdekken? Ik zeg Giethoorn

Ultiem Frans
Bon appetit!
Moustiers <3
Tussen die rots en de lantaarn hangt de (mini)ster.
Uitzicht vanaf de bergkant. 

3. Waterfietsen in de Gorges du Verdon

Tavernes zal je waarschijnlijk niets zeggen, maar misschien heb je dit wél eens gezien!? De Gorges du Verdon – of Grand Canyon du Verdon – is een prachtige kloof in Zuid-Frankrijk (vlakbij Moustiers-Sainte-Marie). De Gorges is de op één na grootste kloof van Europa en is uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 kilometer. De kloof loopt van het stuwmeer Sainte Croix du Verdon naar de plaats Castellane. Bij dit meer kun je overigens een waterfiets huren en daarmee de Gorges in gaan. Maar ook een hiken, kayakken of klimmen kan uitstekend in de Gorges du Verdon!

Prachtig turkoois water

Ook hier kom ik al van kleins af aan. Met mijn familie ging ik tijdens een vakantie in Frankrijk altijd wel een keer waterfietsen in het prachtige water van de Gorges. En een paar jaar geleden liepen we samen het Martelpad, één van de bekendste wandelingen langs de Gorges du Verdon. Deze wandeling is vijftien kilometer lang en is niet vernoemd naar het niveau van de wandeling (haha), maar naar Édouard-Alfred Martel. Deze man maakte in 1905 als eerste de tocht over de bodem van de kloof.

Interessant detail: de rotswanden van de Gorges zijn tot wel 700 meter hoog. De Gorges du Verdon wordt ook wel de ‘meest Amerikaanse kloof van alle Franse ravijnen’ genoemd.

Een andere prachtige kloof zag ik in Australië.

Gorges du Verdon
Het begin van de Gorges vanaf het meer
Lac de Sainte Croix

Zijn jullie wel eens in de Provcence geweest? Iemand meer tips? 🙂

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “3x Doen rondom Tavernes (Provence)

  • Marcella

    Ik heb nog veels te weinig gezien in Frankrijk. De provcence staat dan ook zeker op mijn wishlist! Dat blauwe water in de Gorges du Verdon vind ik echt te gek! Ik zou het martelaren pad graag willen wandelen!