Waarom ik al 27 jaar lang terugkeer naar de Wadden 5


Op weg naar Vlieland

Op weg naar Vlieland

Na zo’n 20 tripjes naar de Wadden, zeg ik nog steeds geen ‘Been there, done that’. De Waddenzee is altijd een goed idee!

Deze zomer zag ik een bloggersreis naar de Wadden voorbij komen op social media. Per boot zouden twaalf bloggers in drie etappes tien dagen lang vier verschillende eilanden aandoen. ‘A ship is safe in harbour, but that’s not what it’s for’, dacht ik direct. Reis- en Wadden-fanaat als ik ben, meldde ik mij direct aan. Met succes! Van 8 tot en met 12 augustus 2016 voer ik mee met de tweede etappe van het bloggersevent, ter promotie van de Wadden. Vaar Kijk je mee?

Even terugspoelen

Met twee Wadden-liefhebbers als ouders kom ik al op de Wadden sinds ik me daar zelfs amper bewust van ben. In mijn fotoboek vond ik foto’s uit 1989, 1990 en 1991 van mij op Texel, Terschelling en Ameland. Op deze laatste twee eilanden kwam ik in de 25 jaar die volgden nog veel vaker. Terschelling was in de jaren ’90 favoriet bij het gezin Van Duijn (what’s in a name). Later kochten mijn opa en oma van de andere kant een appartementje op Ameland. En zo gebeurde het dat ik met mijn 27 jaar jong al bijna 20 keer voet aan wad wal van de Wadden zette. Toch kwam ik nog nooit op Vlieland (en Schiermonikoog), en dus koos ik voor de tweede etappe van de bloggersreis: die van Terschelling naar Vlieland! Maar de Waddenzee en Waddeneilanden gaan sowieso niet vervelen. Ik kan het weten 😉

wadden 1989

Wadden 1989

Wadden 1991

Op de Wadden met mijn grote broer in 1991

Van Terschelling naar Vlieland

Goed, van Terschelling naar Vlieland dus. Een primeur an sich voor mij, want ik zag niet eerder twee Waddeneilanden tijdens één reis! Het is – volgens mij – ook niet heel gebruikelijk van eiland naar eiland te varen. Er gaan in ieder geval geen reguliere veerboot. Wel gaan er andere boten, maar er is geen vast schema. Dit in verband met de dynamiek van de Wadden. Of je wel of niet tussen de eilanden kunt hoppen, is afhankelijk van het getij, stromingen en geulen. Kijk voor meer informatie over Waddeneilandhoppen op deze website. Of je vaart – net als ik – gewoon met Horizontoer mee!

Horizontoer 2016

Horizontoer is een varend muziek- en theaterfestival dat elk jaar plaatsvindt op en om de Waddeneilanden. Tien dagen lang barsten de Wadden – zowel de Waddenzee als de Waddeneilanden – van de getalenteerde artiesten. Niks geen gepingel met een gitaartje, maar bands die zeker niet op een groot festival of in de Top40 zouden misstaan! De Horizontoer startte dit jaar op 5 augustus in Harlingen. Eerste bestemming: Texel. Vanaf daar varen de vijf klippers (traditionele platbodemschepen) naar Terschelling, waar ik en drie andere bloggers – Anita, Mario en Stéphanie – aan boord kwamen. Na twee nachten in West varen we door naar Vlieland. Daarna arriveert helaas alweer de derde groep bloggers en wordt eiland Ameland nog aangedaan. Horizontoer eindigde afgelopen zondag 14 augustus.

Een middagoptreden in de werkhaven bij West-Terschelling

Een middagoptreden in de werkhaven bij West-Terschelling

Horizontoer 2016

Horizontoer 2016

Wakker worden op 'mijn' schip, met uitzicht op de Brandaris

Wakker worden op ‘mijn’ schip, met uitzicht op de Brandaris

Van Terschelling naar Vlieland

Van Terschelling naar Vlieland

Shot by Stéphanie Versteeg for www.expeditieaardbol.nl

Shot by Stéphanie Versteeg for www.expeditieaardbol.nl

Werelderfgoed De Waddenzee

Provincie Friesland heeft twaalf bloggers uitgenodigd om mee te varen met de Horizontoer, zodat zij (en hun lezers) op deze manier de Waddenzee beter leren kennen. Wist jij bijvoorbeeld dat de Waddenzee een uniek stuk natuur is dat is gemerkt als UNESCO Werelderfgoed? Dit omdat de Waddenzee ‘de grootste zand- en moddervlakte is ter wereld die droogvalt tijdens eb’. En wist jij ook de het Waddengebied zich helemaal uitstrekt van Texel tot Duitsland en Denemarken? Voorheen kende de wereld nog meer van dit soort droogvallende ecosystemen, maar vandaag de dag is de Waddenzee het enige gebied in zijn soort dat nog functioneert. Hoogste tij(d) om ons daar wat meer van bewust te zijn en de Waddenzee extra te waarderen! De Wadden konden kortom best wat media-aandacht gebruiken. Daar draag ik maar wad graag een steentje aan bij 😉

P.S. Sorry voor de flauwe woordgrapjes, maar de hashtag van de bloggersreis was #wadmooi16, dus na vier dagen Waddenzee was alles whenever, wad-ever!

Eb bij West-Terschelling

Eb bij West-Terschelling

Nog steeds eb bij West-Terschelling

Nog steeds eb bij West-Terschelling

Sunrise vanuit de werkhaven bij West-Terschelling

Sunrise vanuit de werkhaven bij West-Terschelling

Stéphanie en Anita arriveren bij de boten

Stéphanie en Anita arriveren bij de boten

Nieuwe ervaringen en oude herinneringen

Binnenkort schrijf ik een uitgebreide blog over mijn vijfdaagse trip naar Terschelling en Vlieland. Een tipje van de sluier: ondanks al mijn Wadden-ervaring hebben de eilanden mij toch weer kunnen verrassen. En de ‘vaste prik’, zoals prachtige uitzichten, landschappen, een ontspannen sfeer en gezelligheid, heeft mij er alleen maar weer van overtuigd dat ik nóg heel vaak ga terugkeren naar de Wadden. Hopelijk redden jullie het met onderstaande Wadden-foto’s tot mijn volgende artikel! Dus hierom keer ik al 27 jaar terug naar de Wadden 🙂

Uitzicht op de Brandaris

Het uitzicht op Terschelling-icoon Brandaris

De zee is op de Waddeneilanden nooit ver weg!

De zee en frisse lucht is op de Waddeneilanden nooit ver weg!

Hollandse gezelligheid

Hollandse gezelligheid in de Wadden-dorpjes

Vanaf het uitzichtspunt bij West-Terschelling heb je een prachtig 360 graden-uitzicht

Vanaf het uitzichtspunt bij West-Terschelling heb je een prachtig 360 graden-uitzicht

Een cranberrytaartje én bezoekje aan De Walvis kan op Terschelling niet ontbreken!

Een cranberrytaartje én bezoekje aan De Walvis kan op Terschelling niet ontbreken!

Onderweg naar Vlieland

Onderweg naar Vlieland zie je prachtige plaatjes

De vuurtoren van Vlieland stelt weinig voor, maar het uitzicht is grandioos!

De vuurtoren van Vlieland stelt weinig voor, maar het uitzicht is grandioos!

Dut dit

Dut dit

Typische Wadden-huisjes in de duinen op Vlieland

Typische Wadden-huisjes in de duinen op Vlieland <3

Houd mijn blog in de gaten voor een uitgebreid artikel over mijn trip naar de Wadden!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Waarom ik al 27 jaar lang terugkeer naar de Wadden