Waarom ik schijt heb aan een work-life balance 3


Selfie Suppen Friesland

Van het woord work-life balance krijg ik echt de kriebels. Want waarom moet je balanceren tussen ‘werk’ en ‘leven’? Ik wil 24 uur per dag leven!

Werken moeten we allemaal. Nou ja, bijna allemaal misschien. Word je geboren met een paar miljoen op je bankrekening, dan is de noodzaak wellicht wat minder groot. Maar ik zou me doodvervelen als ik niet werkte, dus ik ga er even vanuit dat iedereen toch wel een baan ‘moet’ hebben van minimaal een paar dagen per week.

 

Het leven is te kort voor een zeven

Ervan uitgaande dat iedereen dus een groot deel van zijn leven besteed aan werken, vind ik het onbegrijpelijk als mensen – en dan heb ik het over ‘wij westerlingen’ – genoegen nemen met een so so baan. Een ’tja, werken moeten we toch’-mentaliteit. Een ‘nog vijf dagen en het is weer weekend’-mentaliteit. Een ‘nog zeven maanden tot de vakantie’-mentaliteit. Een ‘NEEEEE, het is morgen weer maandag’-mentaliteit. Alsjeblieft!!? Want het leven is toch veel te kort en de kansen zijn toch veel te mooi om genoegen we nemen een een mager zeventje in het leven?

Als je ook een negen kan worden…

Verandering is altijd mogelijk. Het leven kan altijd beter. Ik – laat ik voor mezelf spreken – mag zeker niet klagen. Ik leid mijn hele leven al een goed bestaan, ben geboren met 1000 kansen, leef in een veilig land en heb ook nog eens een beetje hersens en een gezond lijf. Daar ben ik allemaal ontzettend dankbaar voor en klagen over mijn leven probeer ik daarom zelden te doen (ik heb alleen first world problems). Maar juist door al deze mogelijkheden berust ik níet in een zeven-leven. Ik ben het mezelf en de wereld verschuldigd er het beste uit te halen. Om iedere dag – dus ook op werk – gelukkig te zijn. En er minimaal toch zeker een negen van te maken!

Haal alles eruit wat erin zit!

En als gelukkig(er) zijn op werk betekent dat ik een andere baan moet nemen? Geen probleem. Als het mij gelukkiger maakt om minder te werken (en ook minder te verdienen – mits dat kan), waardoor ik meer vrije tijd heb? Geen probleem. Ik vind mezelf niet minder ambitieus dan vroeger. Ik heb alleen andere ambities nu. Gelukkig zijn en blijven is mijn grootste ambitie. Elke dag (of bijna elke dag) het gevoel hebben dat ik leef en er alles uithaal wat erin zit, dat is mijn streven. Happiness is my highest level of success!

Hard werken gaat over kwaliteit, niet kwantiteit

Zelden werk ik ‘over’. Nooit gedaan ook. Niet omdat ik de kantjes ervan af wil lopen, maar omdat ik volgens mij prima werk lever binnen de ‘gewone’ acht uur. Ik werk hard en efficiënt én vind mijn vrije tijd bovendien veels te belangrijk. Laatst las ik een interessant artikel over de Deense bevolking, die bekend staat om korte werkweken en efficiëntie.

“Danes don’t do presenteeism and staying late is more likely to earn you a lecture on inefficiency and time management than a pat on the back.”

Dat dus! Op school was alles toch ook niet cool om altijd als laatste met je toets klaar te zijn, of deze zelfs niet af te krijgen binnen de les? Waarom zouden die rollen in het werkende leven dan omgedraaid zijn?

Gelukkig zijn maakt effectief

Overwerken is ook helemaal niet gezond. Meer dan acht uur per dag werken verhoogt het stressniveau. Bovendien zijn gelukkige werknemers twaalf procent effectiever, zo blijkt ook uit het Deense onderzoek. Misschien omdat mensen met een leuk leven harder werken om hun werk op tijd af te hebben? Denemarken is één van de gelukkigste landen ter wereld én het op één na meest productieve land van de Europese Unie. Petje af voor dit stoere volkje!

Een fantastische werk-privé balans ajb

Druk zijn is voor sukkels, zo las ik laatst. Toch lijken we allemaal druk te zijn (maar kunnen wel allemaal een seizoen OITNB bingen). Waarom willen we zo druk zijn? Waarom hebben we vaak zo’n slechte work-life balance? Mensen met een slechte ‘work life-balance, dát zijn allemaal sukkels. En mensen die überhaupt een work-life balance hanteren ook. Hanteer een FANTASTISCHE werk-privé balans en je hoort mij niet meer! 😉

Enjoy life! Hoe ga jij om met jouw werk-privé balans? En vind jij het stiekem stoer om druk te zijn? 

N.B. Dat het leven altijd beter kan, zegt niet dat je niet gelukkig moet zijn met wat je hebt. Integendeel. Live in the moment en focus niet altijd alleen maar op het volgende doel. Maar wél als je niet gelukkig bent met de huidige situatie.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Waarom ik schijt heb aan een work-life balance

 • Marloes | Budgetproof.nl

  Wat een heerlijke blog. Dit heb ik even nodig. Ik vind het moeilijk om werk ‘los te laten’ en ben dan met een baan in loondienst én zat freelancewerkzaamheden altijd aan het werk. En dat wil ik helemaal niet. Maar ik durf geen keuzes te maken. Ik vond het heel mooi wat je zegt over andere ambities hebben! Die ga ik onthouden <3.

  • Suzanne Bericht auteur

   Thanks voor deze mooie reactie! Zolang je genoeg geld verdient om rond te komen, zou ik lekker focussen op je welzijn. En daar hoort zeker ook goed werk afleveren bij, maar niet ten koste van jezelf! 🙂

   xx