De voordelen en nadelen van een 36-urige werkweek 8


SuusjeHQ

Waarom je (niet) vier dagen moet gaan werken. Want 32 uur of 36 uur werken (verspreid over vier dagen) heeft zo zijn voordelen en nadelen!

De meeste van ons zullen in hun eerste baan waarschijnlijk beginnen met een 40-urige werkweek. In de praktijk misschien zelfs wel 45 of 50 uur per week, of nog meer! Werk blijkt al snel een groot deel van je leven te beslaan. Wanneer moet je nog sporten? Je vrienden zien? Leuke dingen doen? Schoonmaken? Of gewoon eens bingen met je vriend op de bank?

Minder werken klinkt misschien een beetje lui of eng. Maar zet je daarover heen en kies voor een chiller leven. Because you can! Of niet?

Parttime ervaringsdeskundige

Ik ging na een jaar fulltime werken terug naar 36 uur (om de week een dag vrij). Mijn volgende baan bood maar 32 uur. En mijn laatste dienstverband was 36 uur over vier dagen.

Inmiddels heb ik dus wel wat ervaring op het gebied van ‘parttime werken’. Mijn eerste tip voor wie uit de fulltime sneltrein wilt stappen: ga 36 uur over vier dagen werken. Zo heb je nog de meest complete baan met de meeste voordelen.

Ik zet de voordelen en nadelen van 4×9 voor je op een rij:

Doen als…

 • Je hebt niet erg vindt om lange dagen te maken (of dat toch al deed – maar slechts acht uur betaald kreeg)
 • Je één dag in de week voor jezelf wilt hebben
 • Je 20% meer vrijheid wilt tegen 10% minder loon
 • Je niet alleen een kortere werkweek wilt, maar ook langer weekend
 • Je naast je baan wilt gaan freelancen, solliciteren of gewoon veel hobby’s hebt

Niet doen als…

 • Je niet 10% van je loon kunt missen
 • Je je functie niet kunt behouden of niet kunt doorgroeien met minder uren (al denk ik niet dat die paar uur echt verschil gaan maken…)
 • Je negen uur per dag werken echt te lang vindt
 • Je je teveel van anderen aantrekt (lees: gezeik over parttimers) 😉
 • Je je geestelijk welzijn niet zo belangrijk vindt

Wat vind jij de belangrijkste redenen om wel of niet minder te gaan werken? Waarom werk jij jouw huidige uren? 

Lees ook:

Meer vrijheid in je leven en werken waar je wilt? Lees hier alles over locatie-onafhankelijk werken!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel nu mijn boek ‘Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “De voordelen en nadelen van een 36-urige werkweek

 • Irene

  Ik vind het zo gek dat 36u parttime is! Bij ons is een ‘normale’ fulltime werkweek 38u. Dit is mijn eerste job en ik werk 30u gespreid over vijf dagen en ik zou het niet anders meer willen! Ik werk wel in een winkel dus die uren zijn volgens mij heel anders dan een kantoorbaan. Mijn dag begint pas om half tien als ik in de ochtend start. Als ik een volledige dag werk, is dat van half tien tot zeven. Ik werk echter ook drie uur op zondag (dubbel betaald! Hoera :D) en heb elke maandag en dinsdag vrij. En zondagnamiddag dus ook. Eens je gewend bent aan die vrijheid is het moeilijk om de stap te maken om meer uren te werken (behalve als je het op financieel vlak echt nodig hebt natuurlijk!). Heb er wel al eens over nagedacht omdat een beetje meer loon toch mooi meegenomen is, maar nee. Ik blijf voorlopig bij mijn dertig uurtjes!

 • Marloes

  Hoi! Ik lees dat jij eerst 4 om 5 werkte, hoe voelde dat voor jou? Ik twijfel namelijk erover om 4 om 5 of gewoon 4 dagen te gaan werken! Misschien heb jij tips voor dit dilemma!

  • Suzanne Bericht auteur

   Hmm, dus of 32 uur over 4 dagen óf 36 uur over 4 om 5 daagsewerkweek… Qua geld zou ik kiezen voor 4 om 5. Zo is het echt een feestje als je een vrije dag hebt om de week en je merkt er qua inkomen weinig van. Maar als je minder wilt gaan werken omdat je bijvoorbeeld een bedrijf aan het opbouwen bent, zou ik zeker kiezen voor vier dagen werken. Het is het waard! Succes 🙂