De voordelen en nadelen van een 36-urige werkweek 11


werken
Aan het werk

Waarom je (niet) vier dagen moet gaan werken. Want 32 uur of 36 uur werken (verspreid over vier dagen) heeft zo zijn voordelen en nadelen!

De meeste van ons zullen in hun eerste baan waarschijnlijk beginnen met een 40-urige werkweek. In de praktijk misschien zelfs wel 45 of 50 uur per week, of nog meer! Werk blijkt al snel een groot deel van je leven te beslaan. Wanneer moet je nog sporten? Je vrienden zien? Leuke dingen doen? Schoonmaken? Of gewoon eens chillen met je vriend op de bank?

Minder werken klinkt misschien een beetje lui of eng. Maar zet je daarover heen en kies voor een chiller leven. Because you can! Of niet?

Parttime ervaringsdeskundige

Ik ging na een jaar fulltime werken terug naar 36 uur (om de week een dag vrij). Mijn volgende baan bood maar 32 uur. En mijn laatste dienstverband was 36 uur over vier dagen.

Inmiddels heb ik dus wel wat ervaring op het gebied van ‘parttime werken’. Mijn eerste tip voor wie uit de fulltime sneltrein wilt stappen: ga 36 uur over vier dagen werken. Zo heb je nog de meest complete baan met de meeste voordelen.

Ik zet de voordelen en nadelen van 4×9 voor je op een rij:

Doen als…

 • Je hebt niet erg vindt om lange dagen te maken (of dat toch al deed – maar slechts acht uur betaald kreeg)
 • Je één dag in de week voor jezelf wilt hebben
 • Je 20% meer vrijheid wilt tegen 10% minder loon
 • Je niet alleen een kortere werkweek wilt, maar ook langer weekend
 • Je naast je baan wilt gaan freelancen, solliciteren of gewoon veel hobby’s hebt

Niet doen als…

 • Je niet 10% van je loon kunt missen
 • Je je functie niet kunt behouden of niet kunt doorgroeien met minder uren (al denk ik niet dat die paar uur echt verschil gaan maken…)
 • Je negen uur per dag werken echt te lang vindt
 • Je je teveel van anderen aantrekt (lees: gezeik over parttimers) 😉
 • Je je geestelijk welzijn niet zo belangrijk vindt

Weten hoe jij vrijheid kan ervaren?

Met mijn e-course ‘Ontdek jouw missie’ ontdek je wat jij kan gaan doen. Hoe kun je meer vrijheid ervaren en geld verdienen met wat je leuk vindt? Wat kan jij dan gaan doen..? In deze e-course help ik je om te ontdekken waar jouw hart nu echt sneller van gaat kloppen en hoe je dat vertaalt naar een lucratief businessmodel. 

36-urige werkweek
Do what you love and you will never have to work again!

Wat vind jij de belangrijkste redenen om wel of niet minder te gaan werken? Waarom werk jij jouw huidige uren? 

Lees ook:

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 gedachten over “De voordelen en nadelen van een 36-urige werkweek

  • Sam

   Ik zit dit te lezen omdat ik 36 uur werk en dit over 5 dagen, 4 keer 8 uur en een halve dag van 4 uurtjes. Misschien toch maar proberen om terug te gaan naar 4 x 9 uur. Ik ga nu het artikel lezen over welke vrije dag 1 keer per week. Vrijdag is leuk lang weekend maar woensdag kan ook handig zijn om als pauze doordeweeks.

   Hoe denk je er nu over na het hele pandemie gebeuren en het thuiswerken?

 • Irene

  Ik vind het zo gek dat 36u parttime is! Bij ons is een ‘normale’ fulltime werkweek 38u. Dit is mijn eerste job en ik werk 30u gespreid over vijf dagen en ik zou het niet anders meer willen! Ik werk wel in een winkel dus die uren zijn volgens mij heel anders dan een kantoorbaan. Mijn dag begint pas om half tien als ik in de ochtend start. Als ik een volledige dag werk, is dat van half tien tot zeven. Ik werk echter ook drie uur op zondag (dubbel betaald! Hoera :D) en heb elke maandag en dinsdag vrij. En zondagnamiddag dus ook. Eens je gewend bent aan die vrijheid is het moeilijk om de stap te maken om meer uren te werken (behalve als je het op financieel vlak echt nodig hebt natuurlijk!). Heb er wel al eens over nagedacht omdat een beetje meer loon toch mooi meegenomen is, maar nee. Ik blijf voorlopig bij mijn dertig uurtjes!

 • Marloes

  Hoi! Ik lees dat jij eerst 4 om 5 werkte, hoe voelde dat voor jou? Ik twijfel namelijk erover om 4 om 5 of gewoon 4 dagen te gaan werken! Misschien heb jij tips voor dit dilemma!

  • Suzanne Bericht auteur

   Hmm, dus of 32 uur over 4 dagen óf 36 uur over 4 om 5 daagsewerkweek… Qua geld zou ik kiezen voor 4 om 5. Zo is het echt een feestje als je een vrije dag hebt om de week en je merkt er qua inkomen weinig van. Maar als je minder wilt gaan werken omdat je bijvoorbeeld een bedrijf aan het opbouwen bent, zou ik zeker kiezen voor vier dagen werken. Het is het waard! Succes 🙂

 • MuTe

  Als je van 40 uur werken naar 32 uur gaat dan gaat je Bruto salaris er misschien wel met 20% op achteruit. Netto is dat minder dan 15%.

  Bijvoorbeeld bij een salaris van € 3000,- Bruto per maand voor 40 uur is het Netto salaris ongeveer € 2350,- per maand.
  Ga je bij dezelfde werkgever terug naar 32 uur dan is het Bruto salaris € 2400,- en dat is Netto ongeveer € 2000,- euro.
  Het verschil is dus € 350,- euro Netto.

  € 350,- is ongeveer 15% van € 2350,-.

  Dus voor die € 350,- en 8 uurtjes extra werk je voor een groter deel vooral voor de belastingdienst. Dit voorbeeld verschilt natuurlijk per situatie als je Bruto salaris hoger of lager ligt. Feit blijft echter wel, als je minder Bruto salaris verdient hoef je ook minder loonheffing te betalen.

  En daar krijg je nog meer vrijheid voor terug ook! Ik werk nu sinds een jaar 32 uur en ik wil nooit meer terug naar 40 uur.

  • Tom

   Wow ik ben wel een beetje geschrokken van je reactie,
   Ik werk een 40uren week/5dagen en 1 op 2 zaterdagen (4uur) in het weekend, mijn brutto komt overeen met zo een 2800 – 2900/ maand, waarvan ik amper 1900 – 2000euro netto overhoud. (1kind ten laste en eigen huis)