10x Den Haag voor insiders 4


dsc_5627

Het kan heerlijk zijn je soms even toerist in eigen land te voelen. Vakantiegevoel = fijn! Maar ‘feel like a local’ is juist ook leuk. Ik deel dé plekjes in Den Haag om je even echt reiziger én insider te voelen!

In september was ik voor de derde keer in nog geen anderhalf jaar in Den Haag. Toch kende ik de stad nog niet bepaald goed. Wat móet je echt doen als je in Den Haag bent? En wat doen de locals graag? Ik ontdekte het tijdens het event van Heroes of The Hague (HOTH) annex fietstour van Cycle & The City, speciaal georganiseerd voor een groep bloggers, waaronder jullie eigen SuusjeQ natuurlijk!

 

Voor het echte vakantiegevoel

Wil jij je even echt toerist in eigen land voelen en het gevoel hebben dat je even helemaal ‘eruit’ bent? Dan kan ik je de volgende hotspots aanraden:

1. Slapen in een hostel: Kingkool

Wil jij het echte reizigersgevoel ervaren zonder in het vliegtuig te hoeven stappen? Overnacht dan in een hostel in eigen land! Backpackerssfeertje gegarandeerd 🙂 Ik sliep tijdens de bloggerstrip in het Kingkool Hostel aan de Prinsegracht. Dit hostel ligt in het centrum, op loopafstand van het uitgaans- en winkelgebied van Den Haag. Het hostel is in 2014 opgericht door Jan de Koning (snap je ‘m?), voor wie dit al een tijdje een jongensdroom was. Kingkool heeft verschillende (bijzondere!) kamers, zoals ‘The Male Room met allemaal naakte vrouwen aan de muur… Maar er is bijvoorbeeld ook een Asian Room, een Art Room of een Urban Camping Suite. Ik sliep met de andere bloggers in de Hamptons Suite, een privékamer met een beach-thema.

De bar met zelfgemaakte barkrukken

De bar met zelfgemaakte barkrukken

Onze Hamptons Suite

Onze Hamptons Suite

2. Strandtent Hartbeach

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar op het strand voel ik me altijd meteen op vakantie. Misschien omdat ik zelf nog nooit dicht bij het strand heb gewoond? Beachvibe = vakantievibe! En bij strandtent Hartbeach zit je dan zeker goed. Deze strandtent is een begrip in Scheveningen (en heel Den Haag en daar buiten), mede dankzij de gelijknamige surfwinkel nabij de haven van Scheveningen. De Hartbeach-winkel werd opgericht in 1972 geopend en was daarmee de eerste surfwinkel van Nederland. In 1984 volgde de eerste surfschool van Nederland aan het strand bij Scheveningen. Bij Hartbeach kun je nog steeds terecht voor al je surfspullen, surflessen en verhuur of om gewoon heerlijk te relaxen (of werken) in de strandtent.

Hartbeach in Scheveningen

Hartbeach in Scheveningen

Ideale werkplek toch?

Ideale werkplek toch?

3. De Pier van Scheveningen

Een bezoekje aan de Pier van Scheveningen is een typisch toerist in eigen land-uitje. Al wordt de vernieuwde pier volgens mij ook steeds populairder onder de locals. Voor mij voelt het in ieder geval als vakantie, omdat het me doet denken aan de Santa Monica Pier in Los Angeles, de pier in San Francisco en Coney Island (thank Mr. Robot!). Lekker eten halen, wandelen over de promenade of een rondje in het reuzenrad: what’s not to like? Lees hier mijn uitgebreide post over de vernieuwde Pier van Scheveningen.

Het reuzenrad op de pier

Het reuzenrad op de pier

De pier

De pier

4. Vis van Simonis

Menig Nederlander komt naar Den Haag voor de vis van Simonis. Dat wist ik niet, want ik ben geen grote visliefhebber. Ik wist niet eens van het bestaan van Simonis af, dus toen ik laatst in Den Haag was vond ik het toch best leuk er even te gaan kijken. De zaak van Simonis zit in de Scheveningse haven en is een combinatie van viswinkel en viscafé. Je kunt er dan ook vis afhalen of een visje gaan eten in het restaurant. Verwacht geen chique boel, juist het feit dat je in de winkel zit te eten is de charme van Simonis.

Simonis

Simonis

Simonis

Simonis

5. IJs van Florencia

In de categorie De Haag-klassiekers valt ook Florencia, de ijssalon van de Italiaans-Haagse familie Talamini. Talamini verkoopt al ijs in Den Haag sinds de jaren ’30! Jong en oud, rijk en arm, het maakt bij Florencia niet uit. Iedereen – ook van buiten Den Haag – komt er graag. Tijdens een weekend in de Hofstad kan een ijsje bij Florencia dan ook niet ontbreken.

Een ijsje op het terras van Florencia hoort erbij

Een ijsje op het terras van Florencia hoort erbij

 

Feel like a local

Dompel jij je liever onder in het ‘echte’ Den Haag tussen de locals? Dan heb ik ook vijf hotspots voor jou!

6. Bakkerij Hessing

Nog zo’n klassieker, al zie ik toeristen niet heel snel naar een bakkerij gaan buiten het centrum. Meer iets voor buurtbewoners en andere (wannabe-)locals dus! Bakkerij Hessing bakt al drie generaties lang brood in Den Haag, maar ook taart en bekend gebak in hun specialiteit. Echte Hagenaren zweren bij de Haagsche Kakkers, Ooievaartjes, Den Haagelslag en Haagsche Jantjes van Hessing! Vor de echte ervaring moet je gewoon even gaan proeven (of bestellen), maar simpel gezegd gaat het hier om krentenbrood met  spijs, kaneelkoekjes, hagelslag en pralines.

Ooijevaartjes

Ooijevaartjes

De derde generatie Hessing in de bakkerij

De derde generatie Hessing in de bakkerij

7. Love & Peas

Superbijzonder restaurantje! Love & Peas werd vorig jaar zomer (2015) geopend door een Israeliër en een Palestijn. Hun specialiteit? Hoemoes (gemaakt van chickpeas) natuurlijk! Maar eigenlijk is alles wat we voorgeschoteld krijgen heerlijk. Van de olijfolie tot de ijsthee en van de verse pita’s tot de bloemkool (ja, echt!). Zelfs als hoemoes niet je favoriete gerecht is, is Love & Peas toch een bezoekje waard. Dit restaurant heeft de gunfactor en verdient jouw komst dubbel en dwars!

Gemarineerde bloemkool

Gemarineerde bloemkool

Shared dining met de bloggers!

Shared dining met de bloggers!

8. Kompaan

Na een lange en warme dag fietsen door Den Haag was er niets zo welkom als de koude speciaalbiertjes van Kompaan, een brouwerij waar je misschien al wel eens een biertje van hebt gedronken! Kompaan is een echte hipster-plek op een industrieterrein buiten het centrum van Den Haag, waar je sinds 2015 van donderdag tot en met zondag terecht kunt voor een zelfgebrouwen biertje en wat goede happen. Leuk leuk!

Het terras van Kompaan

Het terras van Kompaan

De bar van Kompaan

De bar van Kompaan

9. Milú

Nog zo’n chille plek voor een lekker koud biertje is het terras van Milú, een net geopende hotspot in hartje Den Haag. Ook voor wijn, cocktails en lekker eten schijn je hier aa het goede adres te zijn. Ik kwam er alleen voor een drankje op de woensdagavond, maar moest vechten om een plekje!

Het terras van Milú

Het terras van Milú

10. IJs & Vis

En dan nu dé test of je deze blog goed hebt gelezen: waar denkt een Hagenaar aan bij ijs en vis? Juist, Simonis en Florencia! Dat leek Firma MES en het Nationaal Theater het ultieme uitgangspunt voor een bijzonder toneelstuk. IJs & Vis is een interactieve voorstelling over de twee bekendste families van Den Haag. En meer verklap ik niet, want anders weet je al teveel. Ik had in ieder geval nog nooit zoiets meegemaakt!

N.B. Op het moment van schrijven draait de voorstelling nog tot en met oktober 2016. Wellicht dat de voorstelling bij succes wordt verlengd. Ik houd jullie op de hoogte!

IJs & Vis aan de Binckhorstlaan

IJs & Vis aan de Binckhorstlaan

 

Meer hotspots in Den Haag?

 

Dankjewel Cycle and the City!

Dankjewel Cycle and the City!

N.B. Ik was in Den Haag op uitnodiging van Heroes of The Hague (HOTH). Dit artikel is 100% gebaseerd op mijn eigen mening. Dankjewel, Heroes!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “10x Den Haag voor insiders