Hoe bereid een digital nomad zich voor op vakantie?


Thailand Digital Nomad

Vijf tips voor online ondernemers om zich voor te bereiden op een reisje.

Nog twee dagen en ik vertrek weer richting Azië. Dat deed ik in het verleden al (veel) vaker, maar nu ben ik natuurlijk zelfstandig ondernemer. Ik word niet doorbetaald als ik vakantie heb, en elke dag blijven werken op vakantie zie ik ook niet zitten. Toch zal er af en toe wel iets moeten gebeuren, want mijn klanten hebben geen vakantie. Hoe hanteer ik de juiste werk-privé-balans op reis? En hoe bereid ik me voor op zo’n semi-digital nomad-trip?

 

1. Stel het doel van je reis vast

Stel, je bent zelfstandig (online) ondernemer en je gaat op vakantie. Bedenk dan van te voren wat je op reis wilt gaan doen qua werk. Wil je totaal niet werken en écht even helemaal bijkomen? Of wil je juist werken vanaf een mooie locatie en ‘echt’ digital nomad zijn? Of wil je gewoon genieten en af en toe wat werken als het nodig is? Baken het af, anders heb je straks niet écht ontspannen en ook niet écht efficiënt gewerkt.

Zelf ga ik twee weken op vakantie, waarvan ik de eerste week vrijwel helemaal off-duty zal zijn en in de tweede week ben ik bereikbaar voor dringende zaken en beantwoord ik wel mijn mail, etc.

Lees hier meer tips over werken als digital nomad.

 

2. Pak slim in

Sommige mensen raken al gestresst van inpakken voor een ‘normale’ vakantie, maar ben je (parttime) digital nomad, dan moet je aan nog meer dingen denken. Neem je een laptop mee of een ipad? Hoeveel ga je werken en wat is het dus waard om met een groot device rond te lopen? Heb je al je opladers mee voor laptops, camera’s, telefoons, etc? Tip: neem een stekkerblok mee op reis! Zo heb je maar één wereldstekker nodig en kan je al je apparaten dan tegelijk opladen.

Lees hier over dé tools en gadgets voor digital nomads.

 

3. Informeer je klanten en opdrachtgevers

In principe zou het bij online werk niet uit moeten maken waar je dat werk verricht. Als het maar af is voor de deadline, toch? Maar je hebt van die situaties die je niet kunt voorspellen. Noodgevallen waarbij er gebeld of ge-meet moet worden, plots geen WiFi, etc. Dan is het toch handig als je klanten en opdrachtgevers weten waar je uitspookt. En dat zij ervan op de hoogte zijn dat je niet even langs kunt komen, niet altijd je telefoon opneemt (hallo tijdsverschil) of moet zoeken naar goede WiFi. Maak het niet hun probleem dat je in het buitenland zit, maar doe er ook niet geheimzinig over. Je hebt niets te verbergen!

 

4. Check de WiFi

Hoe geschikt is jouw vakantieland als digital nomad-bestemming? Het ene land staat beter bekend voor online ondernemers dan het andere land. Thailand is top, maar Nieuw-Zeeland of West-Australië is wat lastiger (en vooral: duurder). Check van te voren even of je hotel wel WiFi heeft. Anders beter een ander hotel boeken! Ook handig: kijk in het land van bestemming wat een internetbundeltje kost. Wie weet valt het mee!

Dit zijn de ultieme bestemmingen voor digital nomads.

 

5. Rond af en werk vooruit

Of je nu juist veel of zo min mogelijk wilt gaan werken op reis: het allerfijnste is natuurlijk om niet 24/7 achter de laptop te moeten zitten in dat prachtige land. Dat wil je zelfs thuis niet, toch? Rond daarom (goh) zoveel mogelijk werk en projecten af vóór je trip. En om te voorkomen dat je straks inkomen mist, kun je ook vast wat vooruitwerken. En choose your battles. Sommige klussen zijn makkelijker te doen op reis dan andere klussen. Bewaar die dus voor tijdens de reis!

 

Wat is jouw ultieme tip voor reizende ondernemers? Kun jij je werk helemaal loslaten op reis of vind je het juist leuk op reis door te werken (en dus vaker weg te kunnen)? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *