Interview: Op pad met Jord, het mobiele surfcamp met een vleugje pura vida 2


Op pad met Jord

Jord Fortmann (30) uit Monster is de ultieme surfgoeroe. Met zijn camper biedt hij geïnteresseerden een persoonlijke ‘surfretraite’ aan. Op dit moment reist Jord door Spanje.

Zijn blonde krullen verraden het al. Jord Fortmann uit Monster is een surfdude. En niet zo maar één. Jord reist momenteel met zijn camper langs de Spaanse en Portugese kust op weg naar het zuiden van Marokko. Onderweg geniet hij van het lokale leven, lekker eten en de natuur. Zijn geld verdient hij door mensen mee te laten genieten met zijn avontuur. Ik sprak Jord over zijn trip, reizen, carrière en gelukkig zijn.

1. Vertel eens, wie is Jord?

“Ik ben Jord, 30 jaar, en opgegroeid in Monster, een plaatsje aan het strand tussen Den Haag en Hoek van Holland. Op jonge leeftijd kwam ik al in aanraking met watersport, zoals waterpolo, catamaran zeilen en bodyboarden. Rond mijn dertiende ontdekte ik het golfsurfen. Sindsdien draait mijn leven daar eigenlijk omheen. School werd minder belangrijk, ik wilde alleen maar surfen. Na de middelbare school begon ik aan de opleiding toerisme, maar dat was niets. Toen ben ik een sportopleiding gaan volgen. Daar kreeg ik de mogelijkheid om seizoenswerk te doen op locatie. Uiteraard betekende dat veel surfles geven!”

2. Waar ben je momenteel mee bezig? Wat is Op pad met Jord?

“Met ‘Op pad met Jord’ laat ik mensen kennismaken met een leven in eenvoud en in verbinding met de natuur. Afgelopen zomer ben ik met mijn camper naar Spanje vertrokken en daar trek ik nu van plaats naar plaats, op zoek naar unieke surfspots. Heb je affiniteit met surfen? Dan haal ik je op van het vliegveld en begeleid ik je bij unieke surftrip met goede begeleiding. Maar het is meer dan surfen. Het gaat ook om ontspanning, aandacht, rust, inspiratie en delen. Grappig genoeg draagt het surfen daar erg aan bij omdat het een mooie spiegel is, een middel tot reflectie. Het grootste deel van de tijd deel ik de camper met mijn gasten. Hierdoor kan je echt wel met je eigen patronen geconfronteerd worden. Daarnaast heerst er een heel gezellig kampgevoel. Er zijn nu al veel geïnteresseerden en ik vind het superleuk dat het aanslaat!

 

Surf-camper trip Basque country 2016 from David Sluiter on Vimeo.

3. Wanneer en waarom besloot je dit te gaan doen?

“Ik kwam vorig jaar zomer (2015) terug van een verblijf van tweeënhalf jaar in Costa Rica. Daar leefde ik in een waar paradijs met prachtige natuur en fantastisch surfen. Maar ik verloor mezelf in mijn rol als host en surfleraar. Je bent continu bezig met anderen en het contact was oppervlakkig. Ik verlangde naar meer diepgang en was een beetje uitgekeken op de recreatieve sector. Daarnaast ging mijn relatie van tien jaar uit wat alles bij elkaar helder aangaf dat het tijd was voor een verandering. Terug in Nederland heb ik dan ook tijd genomen om te voelen wat ik nu echt wilde doen. Ik realiseerde me dat ik intensiever contact wilde met mensen in combinatie met surfen. Het idee van een één op één (of twee) ‘surfretraite’ door middel van een campertrip kwam al snel op. Toch kwam er eerst nog iets anders op mijn weg wat ik erg leuk vond. Het begeleiden van kinderen met een speciale behoefte. Met name kinderen met bijvoorbeeld autisme kunnen na schooltijd een middag actief zijn in de natuur (zoals vissen en skaten) goed gebruiken. Binnen een paar maanden had ik elke dag een kind onder mijn hoede. Fantastisch, maar ik miste ook contact met leeftijdgenoten. En surfen! Het was tijd voor Op pad met Jord.”

4. Hoe bereidde je je voor op dit avontuur?

“Ik realiseerde me dat ik de enige ben die mijn eigen ‘problemen’ kan oplossen. Daar gaat een mooie locatie niets aan veranderen. Na Costa Rica wist ik dat wel. Alleen ik kan leren de vrede in mezelf te vinden en nog meer te vertrouwen op wat ik te bieden heb. Met ‘Op pad met Jord’ kan dat en kan ik in het rondreizen en surfen helemaal mezelf zijn. Bovendien kan ik delen wat ik heb meegemaakt en ook weer leren van anderen.”

Op pad met Jord

5. Wanneer verwacht je op de eindbestemming aan te komen?

“Mijn eindbestemming is relatief. Mijn doel is om naar de omgeving Agadir te rijden in Zuid-Marokko, maar ook tijdens de terugreis naar Nederland wil ik weer ‘surfretraites’ aanbieden en gasten meenemen. En vanaf het voorjaar van 2017 ben ik van plan om naar Schotland te gaan en daar hetzelfde te gaan doen. In oktober ga ik trouwens nog een mildfullness-opleiding volgen in Spanje. Hierbij leer je om mildfulness over te brengen op kinderen. Wie weet sta ik straks wel voor de klas!”

6. Toch weer werken met kinderen?

“Het punt is dat ik zelf heel veel aan mildfullness op school zou hebben gehad. Het huidige onderwijssysteem (en de Westerse maatschappij) is zo gefocust op goede cijfers halen, resultaten en presteren. We rennen onszelf hierdoor denk ik vaak voorbij. Gevoelens en gedachten worden weggewuifd, waardoor veel van mijn leeftijdsgenoten nu kampen met een burn-out of een crisis. Anderen worden juist onverschillig omdat ze het voor hun gevoel toch niet goed kunnen doen of niet weten wat ze willen. Maar iedereen heeft zijn talenten en kan tevreden zijn met wie hij of zij is. Het zal fijn zijn als kinderen dat op school al zouden leren. Daarnaast brengt echte aandacht ook meer begrip voor je gevoelens en die van anderen. Dat is voor een samenleving super waardevol!”

Op pad met Jord

7. Waar denk je dat jouw vrije geest vandaan komt?

“Die is ontstaan tijdens het surfen denk ik. Al heel jong begreep ik niet echt het idee van het ‘normale plaatje’. Door het surfen sprak ik mensen die veel reisden. Dat inspireerde mij toen al. Als surfleraar ben je natuurlijk veel in de natuur, maar tegelijkertijd werk je in een commerciële omgeving. Daar kwam ik er achter dat ik juist meer behoefte had aan verbinding, rust en natuur, en minder van de soms oppervlakkige consumptiegerichte instelling. Al ben ik natuurlijk als westerling wel aan een bepaald basisniveau van comfort gewend. Het kan ook zijn dat wanneer ik lang op plekken ben waar echt alleen natuur is, ik weer verlang naar cultuur, muziek of mooie architectuur.”

8. Kan jij aarden op één plek?

“Het leven in de camper is leuk zolang het leuk is, maar ik ben niet van plan dit op deze manier jaren te doen. Eén van de redenen dat ik dit doe is om mijn ogen open te houden voor locaties waar ik me zou willen vestigen. Daar zou ik mooie authentieke huisjes willen huren waar ik slaapplekken kan aanbieden voor soortgelijke surfvakanties. Koken voor mensen en ze meenemen in mijn surfbestaan kan dan ook van daar uit. Maar ik weet inmiddels dat het niet uitmaakt waar je bent. Hoe je met dingen omgaat, dát bepaalt je gemoedstoestand. Al blijft het leuk om nieuwe plekken te ontdekken!”

Op pad met Jord

9. Wat is volgens jouw de definitie van succes? En van geluk?

“Ik dacht altijd dat ik andere definities had dan de meeste mensen maar eigenlijk zijn we allemaal gelijk. Iedereen heeft de behoefte om te genieten van het leven en dit samen te kunnen delen. Velen  denken echter hun geluk uit successen, extern bezit en bevestiging te halen. Eigenlijk was ik net zo. Ik wilde aanzien hebben in de surfwereld, veel mooie surfboards en wonen op een droomplek. Hoe je het ook went of keert, echt gelukkig zijn komt van binnen uit. Geluk ligt in leven in eenvoud, in acceptatie wat je bent en wat je met je talenten in de wereld kan brengen. Dan komt er een gevoel van tevredenheid. Wanneer je teveel focust op het behalen van succes, ben je alleen maar bezig met de toekomst. En als je het succes hebt behaald, duurt het geluk maar even.”

10. Laatste tip voor lezers van Artikel 2.55?

“Ik verval in cliché’s, maar als resultaat veel minder telt is het zoveel makkelijker om te genieten van het moment. Dan kan je berusten in de stappen die je neemt. Uiteraard heeft iedereen dromen, maar als het alleen om resultaten gaat dan tellen de momenten waarop je daar naar toe werkt niet. Waar ben je dan mee bezig? Men zegt altijd ‘het gaat om de weg, niet de bestemming’. Zie het als meegaan met de flow, maar wel in de richting die voor jou goed voelt. Dan is het meer een avontuur en geen strijd meer om iets te bereiken.

Op pad met Jord

11. Enne… voor de mensen die zijn aangestoken met het Jord-virus: kunnen we nog meerijden?

“Marokko ligt nog helemaal open! In december, januari en februari heb ik nog plek. En tijdens de terugreis sowieso! Er staan nog geen locaties op de site voor het voorjaar, maar wel al leuke foto’s, recensies en een filmpje van meer recente surftrips. Hoe meer mensen enthousiast worden, hoe meer motivatie voor mij om deze trips aan te blijven aanbieden.

Volg het avontuur van Jord op zijn Facebook-pagina Op pad met Jord of via Instagram.

N.B. Alle foto’s zijn eigendom van Jord Fortmann.

Ook leren surfen? Ik ging op surfvakantie naar Wijk aan Zee!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Interview: Op pad met Jord, het mobiele surfcamp met een vleugje pura vida