Streetart spotten in de Culturele Hoofdstad van 2018 1


dsc_4935

 

Leeuwarden heeft niet alleen een prachtig oud centrum en een lange Friese geschiedenis, maar is ook één van Nederlands mooiste streetart-steden! Ik ontdekte de Friese hoofdstad the modern way met een gratis streetart-tour.

Bij street-art denkt de oplettende wereldreiziger meteen aan Melbourne. De hoofdstad van de Australische staat Victoria staat bekend om de kleurrijke lanes. Ons eigen landje kent echter ook verschillende ‘streetart steden’. Ik nam deel aan een streetart-tour in Leeuwarden tijdens het Bloggersevent #npdaf16 en ontdekte de Friese hoofdstad eens van een andere kant.

 

A Guide to Leeuwarden

Wat is nou een betere manier om een stad te ontdekken dan via een stadswandeling? Uiteraard kun je zelf een rondje lopen, maar met een tour met een gids leer je een stad pas echt kennen. In veel steden worden gratis tour aangeboden, zo ook in Leeuwarden. Met A Guide to Leeuwarden ontdek je de Friese hoofdstad op een leuk en leerzame manier! Voor de biertour betaal je een bedrag van tien euro, maar de algemene tour en de streetart-tour door Leeuwarden zijn gratis. Althans, een vrijwillige donatie/fooi is gepast. Ben je er klaar voor? Ik laat je de mooiste streetart van Ljouwert zien!

Naar Leeuwarden per praam
Naar Leeuwarden per praam
Rustig Leeuwarden
Rustig Leeuwarden

 

Legaal vs. illegaal

De streetart-tour wordt gegeven door de Oostenrijkse Charlotte, die sinds vijf jaar in Leeuwarden woont en studeert. Behalve de Nederlandse taal heeft ze ook de Friese hoofdstad goed leren kennen. Charlotte strooit al met leuke weetjes vanaf het moment dat we van de praam afstappen. Zo leren we dat Leeuwarden een bepaald aantal vierkante meters in de stad beschikbaar heeft gesteld voor streetart. Kunstenaars die daar werken, zijn dus niet illegaal bezig. Hierdoor hoeven zij niet te werken onder druk, wat de mooiste kunstwerken oplevert. Sommigen zijn na jaren nog niet overgespoten. Maar het van foute sfeertje rondom streetart is voor veel kunstenaars reden om toch nog voor illegale plekken te kiezen. De streetart is hierdoor soms minder mooi, maar wie stiekem kunst wilt maken moet dat natuurlijk een beetje snel doen.

streetart Leeuwarden
Het eerste kunstwerk: de focus op Leeuwarden in plaats van Friesland
streetart Leeuwarden
Een illegaal kunstwerk

 

Mysterieuze kunstenaars

Dat streetart in Leeuwarden deels gelegaliseerd is, zegt niet dat kunstenaars zich nu al werkend laten zien. Legaal of niet: streetart blijft iets mysterieus en van zelfs de mooiste werken in de stad is niet bekend wie het heeft gemaakt. De meeste werken zijn wel voorzien van een zogeheten tag (‘handtekening van de kunstenaar’), maar wie die persoon is, dat weet niemand. Behalve onze gids Charlotte natuurlijk, maar professioneel als ze is beschermt ze haar mystery guests met haar leven.

dsc_4854-kopie
Koeien, mest, energie, geld
Streetart
Gemaakt door een Roemeense kunstenaar
Streetart Leeuwarden
Een streetart-aap
Streetart Leeuwarden
Nog een aapje
Streetart
Alles is mogelijk in streetart!

 

Van graffiti tot muurschilderingen

Bij streetart dacht ik vooral aan graffiti, maar het begrip blijkt veel ruimer te zijn dan dat. Ook ouderwetse geschilderde muurreclames vallen onder ‘kunst op straat’, en worden in Leeuwarden tot de oorspronkelijke staat teruggebracht. Verder kun je denken aan niet-functionele bordjes, stickers dus, en gedichten en spreuken op straat.

Streetart Leeuwarden
Een muurreclame van Jacopini
Streetart Leeuwarden
No rainbows without rain 😉
Streetart Leeuwarden
Grappige ‘contactadvertenties’
Streetart Leeuwarden
Een niet-functioneel straatbord met meaningfull versje
Streetart Leeuwarden
Een waarheid als een koe
streetart Leeuwarden
Grappig bordje

 

Nog meer streetart

Streetart is leuk om te kijken, maar wist je dat er – net als bij de meeste kunstwerken – vaak een achterliggende boodschap achterzit? Voor de geïnteresseerden heb ik de betekenis van de streetart onder de foto’s geplaatst. Liever gewoon kijken? Ga je gang!

Streetart Leeuwarden
Deze hofnar is gemaakt door de enige vrouwelijke streetart-kunstenaar en verwijst naar de naam van de coffeeshop die ooit in deze straat zat
streetart
Verwijzing naar M.C. Escher, optische ilusies
streetart
Wereldse streetart bij de Wereldwinkel
Streetart
De ramen van de slager, net als vroeger, die geen advertenties mogen zijn.
Streetart
Symbolische streetart bij de kerk

 

Mijn favoriete straatje

Als Melbourne-fan moet ik toegeven dat mijn favoriete streetart-straatje in Leeuwarden best wat van de Australische stad weg heeft…

Streetart
Streetart all over
Streetart
Streetart all over
Streetart
Streetart all over
Streetart
Streetart steegje a la Melbourne

 

Bonus: eten bij Post Plaza

Het oude post- en telegraafkantoor aan de Tweebaksmarkt is een kunstwerk an sich, maar ook van binnen is het prachtig. Het pand is gerenoveerd en november 2015 opende het huidige restaurant (en hotel) Post Plaza. Ik heb er heerlijk gegeten en de bediening én het interieur waren tiptop in orde. Een aanrader voor je Leeuwarden-citytrip! 

Leeuwarden
Post Plaza in Leeuwarden
Streetart Leeuwarden
Prachtige muurschildering binnen bij Post Plaza

Overnachten bij Via Via

Wil je ook in Leeuwarden blijven slapen? Kijk dan eens bij de buren: Via Via is het jonge zusje van Post Plaza en heeft als slogan ‘Just a room’. Ideaal voor mensen zoals ik die het vaak zonde vinden om veel geld neer te leggen voor een hotelkamer. Ik bedoel: hoeveel tijd breng je daar nou door tijdens een citytrip? Tegelijkertijd wil je wel dat je hotelkamer meer dan oké is. Een fijne douche, een goed bed, hip en schoon, een kop koffie in de ochtend 😉 Check check bij Via Via!

Waar heb jij de mooiste streetart gespot op reis?

Volg Vrije Meid op Facebook of Instagram.

 
N.B. Ik was in Leeuwarden op uitnodiging van de Provincie Friesland, in het kader van het Bloggersevent #npdaf16.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Streetart spotten in de Culturele Hoofdstad van 2018