Na hoeveel duiken ben je een ervaren duiker? 2


duiken

In oktober behaalde ik in Indonesië mijn PADI Advanced, oftewel mijn gevorderden duikbrevet. Na hoeveel duiken mag je je een ervaren duiker noemen?

 

In deze blog geef ik je een kijkje in mijn onderwaterwereld. Ik heb nooit de ambitie gehad mijn duikbrevet te halen, tot ik in 2011 alleen op reis was in Zuidoost-Azië. Na mijn eerste duik was ik verkocht. Sindsdien heb ik nog veel mooie duiken gemaakt, waaronder vijf ‘adventure dives’ voor mijn PADI Advanced. Ik leg je alles uit over de verschillende cursussen en waar ik tot nu toe de mooiste duiken heb gemaakt.

 

1. Cambodja, 2011

Tijdens mijn soloreis door Vietnam, Laos en Cambodja, zat ik waarschijnlijk in mijn Lonely Planet te bladeren toen mijn oog viel op het kopje ‘Scubadiving’. Ik heb altijd al van water gehouden, maar duiken was nog nooit serieus in me opgekomen. In 2010 had mijn vriend zijn PADI Open Water (duikbrevet) gehaald op Curaçao, dus misschien was het leuk als ik ook de mijne zou halen? Ik schreef me in voor een cursus van drie dagen op het tropische eiland Koh Rong (‘Monkey Island’) voor de kust van Sihanoukville en dat bleken één van de mooiste dagen van mijn leven te worden. Niet alleen door het duiken, wat magisch was, maar ook door de hele sfeer er omheen.

Monkey IslandMonkey Island

Na mijn eerste duik

Na mijn eerste duik

 

2. Vietnam, 2011

Ik had de smaak te pakken en wilde na mijn vier Open Water Dives graag nog meer duiken maken. Daarom boekte ik een tourtje in Vietnam, vanaf het eiland Phu Quoc. Op veel exotische bestemmingen kan je een duiktourtje boeken. Je moet dan aantonen dat je je PADI (of SSI) hebt. Vervolgens ga je met een Dive Instructor mee onder water die je in twee keer 60 minuten de lokale onderwaterwereld laat zien. Ik herinner me niet veel hele mooie dingen onder water in Vietnam, maar vond het leuk weer te duiken.

Phu Quoc

Phu Quoc

 

3. Kenia, 2012

Een paar maanden later was ik in Kenia en ook daar bleek je te kunnen duiken. Hoewel ik bijna de enige was op de boot die kon duiken, besloot ik er toch maar voor te gaan. Blijven oefenen, niet waar? Ik weet nog dat mijn ‘buddy’ (degene met wie je samen duikt) er weinig van bakte, en dat ik me toen besefde dat ik zo slecht niet was. Fijn om te weten dat je je onder water kan redden. Dat geeft vertrouwen in het duiken.

Duiken in Kenia

Kenia

Duiken in Kenia

Duiken in Kenia

 

4. Thailand, 2012

Een jaar niet in Azië is een jaar niet geleefd, en dus vloog in eind 2012 naar Thailand. Vriendin L. heeft niets met duiken en dus ging ik in mijn eentje mee met een tourtje. Inmiddels had ik een nieuw doel: een whale shark spotten. Helaas is dit niet zo makkelijk, althans niet in Thailand. Ik merkte dat ik inmiddels flink wat had gedoken in relatief korte tijd en op zoek was naar een nieuwe uitdaging.

Koh Tao

Koh Tao

 

5. Maleisië, 2013

Tijd voor een fresh-up! Dit is een korte, ondiepe duik waarin je alle basistechnieken weer even herhaalt. Ideaal voor Europeanen zoals ik die niet elke maand in het water liggen. Voor mijn vriend was het bovendien alweer twee jaar geleden dat hij voor het laatst had gedoken. Dit was trouwens onze eerste duik samen! In Vietnam wilde ik al met hem duiken, en had zelfs speciaal daarvoor stiekem mijn PADI gehaald, maar de visability was zo slecht dat de duikschool het afraadde. In Maleisië hadden wij ook niet de beste ervaring. Het was druk onder water, we hadden een grote groep, mensen probeerden voor te dringen en er zette zelfs een onderwaterstorm op! Toch fijn dat je dan het hoofd koel kunt houden en jezelf veilig boven kunt krijgen.

Maleisië duiken

Altijd charmant na zo’n duik 😉

 

6. Australië, 2014

Jaaa, mijn vetste duikdag so far! De eerste duik spot ik (voor het eerst!) een schildpad. Daarna gaan we snorkelen met manta rays’s en zie ik er maar liefst drie. Magisch! En de tweede duik… zie ik niet één, niet twee, maar zeven(!) rifhaaien! Deze haaien zijn ongeveer 1,70 meter en relatief ongevaarlijk. Ze vallen zelden mensen aan. Kippenvel!

West-AustraliëWest-Australië

 

7. Thailand, 2016

Hier ben ik dus een beetje verwend geraakt. We zien geen schildpadden, geen roggen, geen haaien en ook nog steeds geen whale shark. De enige duikspot nabij ons eiland waar je whale sharks zou kunnen spotten is een duikspot voor gevorderden, en daar mogen wij dus nog niet heen. Hier besluit ik dat ik tijdens mijn volgende trip mijn PADI Advanced wil halen. Mijn vriend vindt het eerst nog een beetje onzin, want hoe ‘Advanced’ ben je met nog geen twintig duiken op de teller, maar van vriendin L. heb ik gehoord dat het ook vooral een hele leuke cursus is. Let’s do this!

Ik werk liever hier dan in Nederland

Koh Lanta

 

8. Indonesië, 2016

Eind 2016 verblijven mijn vriend en ik een weekje op Nusa Lembongan en dat geeft ons ruim de tijd om die PADI Advanced te halen. De cursus duurt twee dagen en bestaat uit vijf duiken en een theoriegedeelte. Nu moet je weten dat een ‘normale’ duiktrip ook altijd al uit twee duiken bestaat, dus eigenlijk is het gewoon twee keer een normale dag duiken plus één extra duik en wat theorie. Qua geld is het ook niet duurder of goedkoper dan losse duiken. Maar je zet wel weer een stapje verder!

De duiken zelf zijn ook prachtig. De eerste dag doen we een drift dive (met de stroming mee), een buoyancy dive (drijf-duik) en een navigation dive. Al tijdens de eerste duik spotten we manta rays. En veel ook! Ook zien we een schildpad. De tweede dag doen we nog de deep dive (tot 30 meter in tegenstelling tot de maximaal 18 meter met de normale PADI) en een fish identification dive. Bij deze laatste duik leer je (nog beter) welke vissen je kunt spotten onder water en hoe je deze kunt uitbeelden tijdens je duik. Ook zien we weer manta’s!

De theorie is nog best veel. We moeten vijf hoofdstukken lezen en daar tien vragen per hoofdstuk over beantwoorden. Dat doen we braaf. Maar uiteindelijk wordt er amper naar gekeken en zijn we gewoon geslaagd. Jippie!

J

Studeren op Nusa Lembongan

 

What’s next?

Er staan nog veel dingen op mijn duik-bucketlist. Zo wil ik nog steeds graag een whale shark zien (Filipijnen, Mexico?). Ook schildpadden en haaien blijven fascineren. Oh, en in Mexico schijn je ook een onderwatermuseum te hebben. Sowieso lijkt het bekijken van wrakken mij heel gaaf. En ik wil nog eens een nachtduik maken. En duiken in Belize’s Blue Hole! Of ik ooit verder ga met de volgende cursus Rescue Diver weet ik nog niet.

Genoeg te wensen dus. Wanneer mag ik weer?

 

Heb jij wel eens gedoken? Wat was jouw mooiste duik? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Na hoeveel duiken ben je een ervaren duiker?