Digiminderen: hoe kan ik afkicken van mijn smartphone-verslaving?


Tja, zelfs tijdens het sporten gebruik ik mijn smartphone…

Ook verslaafd aan je smartphone? Ik volgde een workshop ‘Digiminderen’ en leerde beter omgaan met mijn smartphone-verslaving. Althans, dat probeer ik…

 

Het laatste dat ik doe als ik ’s avonds ga slapen… Het eerste dat ik doe als ik ’s morgens wakker word… Jep, mijn smartphone checken! En dan niet kijken of ik een mailtje heb, lezen en wegleggen, maar alle social mediakanalen (lees: Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en soms zelfs ook YouTube of Pinterest) én mijn mailbox doorlopen om vervolgens – als het rondje ‘af’ is – weer opnieuw te beginnen. Dit cirkeltje herhaalt zich soms meerdere keren, tot ik mezelf betrap op mijn zombie/junkie-gedrag en mijn telefoon abrupt wegleg. Om ‘m vervolgens binnen een minuut weer te pakken…

 

Verslaafd aan mijn smartphone

Ik heb al een tijdje door dat ik best smartphoneverslaafd ben. Maar ik hield mezelf lang voor dat ik dat wel moest zijn voor mijn werk. Ik ben blogger, pr-adviseur en sinds februari ook docent social media. Hoe kan ik níet op de hoogte zijn van alle social ins and outs? Hoe kan ik een viral bericht missen? Hoe kan ik een belangrijk mailtje pas na twee uur zien? Hoe kan ik een Whatsappje ongelezen laten? En hoe kan ik mijn eigen tijdlijnen verwaarlozen terwijl ik andere ondernemers adviseer om toch vrijwel elke dag iets te posten?

 

Oei oei oei… (foto: Marleen Brekelmans)

 

Ontkenningsfase

Tja, eigenlijk weet ik best dat goed zijn in mijn werk niets te maken heeft met mijn huidige smartphonegedrag. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat online zijn (soms op twee devices tegelijk) maakt mij echt geen betere ondernemer. Laat staan een beter persoon. Minimaal elk uur al mijn social mediakanalen checken maakt mij geen betere ondernemer. Elke tien minuten mijn mail checken ook niet. En helemaal niet als ik mij door elk bericht en elke notificatie daarvan laat afleiden. Tijd voor actie! Ik ga echt geen offline-challenge aan, maar ik wil mij wel weer wat bewuster worden van mijn online gedrag en mij niet laten leiden door mijn social media en mailbox.

 

Afkicken: workshop Digiminderen

Als een echte verslaafde ga ik maandag 3 april naar een bijeenkomst ‘Digiminderen’. Om het beeld compleet te maken moeten de drie andere deelnemers en ik op een stoel in een kringetje gaan zitten. Johan van Digiminderen stelt zich voor en dan is het onze beurt om dat te doen. En niet alleen wie we zijn natuurlijk, maar ook hoeveel we onze smartphone nu gebruiken en voor welke doeleinden. Het doen van mijn verhaal en het horen van de andere verhalen lucht. Het is een stuk herkenning maar ook een stuk bewustwording en confrontatie. Wauw, dit moet echt minderen.

 

In kaart brengen van je gedrag

Nog even op een rijtje: gezien mijn uitgangspunt kan het alleen maar beter worden 😉 Ik wil continu alle kanalen volgen, alle ‘kansen’ spotten, altijd bereikbaar zijn. Tegelijkertijd haal ik hiermee niet het beste uit mezelf, want door alle meldingen, tabbladen en schermen kan ik me soms lastig concentreren, wordt mijn focus vaak onderbroken door een nieuw bericht en switch ik continu tussen de online wereld en de offline werkelijkheid. Als ik even niet op mijn mobiel kijk (wat niet vaak voorkomt) heb ik meteen allerlei iconen en meldingen in beeld staan. Dit ‘moet’ ik dan weer allemaal nalopen voor ik rust heb. Mijn telefoon is al maanden niet uitgeweest en ik vrees soms voor RSI. Wat nu?

 

Eindelijk wifi…

 

Mijn ideale situatie

Van Johan moeten we vervolgens ons ideaalscenario in kaart brengen. Hoe willen we dat onze online/offline balans eruit komt te zien? Let op: gedrag is alleen een probleem als je het zelf een probleem vindt. Maar dat vind ik het wel. Ik vind mijn huidige situatie een tikje sneu en bovendien kan het veel effectiever. Wat ik dus wil is opstaan en naar bed gaan zonder smartphone in mijn hand, vaste momenten kiezen en bewust ‘mijn online rondje maken’ en de rest van de tijd full focus werken.

 

Hoe ga ik daar komen? Hoe ga ik mijn gedrag aanpassen?

Concrete handvaten die mij gaan helpen om dit  te bereiken:

  • Notificaties van mail en social media op mijn telefoon uitzetten. Ik bepaal zelf wanneer ik kijk en word niet geleid door meldingen.
  • Werktaken afwisselen met ‘mijn rondjes’; bewust social momenten kiezen en mailbox checken en niet alles continu open laten staan en verversen.
  • Geen social media in bed: eerder op vliegtuigstand ’s avonds en ’s morgens pas na het ontbijt van vliegtuigstand af.

 

Ik hoop van harte dat het me gaat lukken, maar ik heb het gevoel dat mindset hierbij het belangrijkste. Je moet zelf vinden dat je een probleem hebt en dit willen veranderen, en door de workshop ben ik hiervan bewust. Mijn gedrag is niet echt gezond meer en al helemaal niet effectief. Let’s do this! Helpen jullie me aan mijn eigen afspraken te houden? 🙂

 

Wens me succes! Wie is/was er ook smartphone-verslaafd? Any tips?

 

Digiminderen geeft regelmatig soortgelijke workshops. Kijk op de website voor meer informatie. Digiminderen is opgericht door Johan van Houten. Johan is in 2015 een jaar helemaal offline geweest. Met Digiminderen helpt hij mensen om een betere balans te krijgen tussen online en offline. Ik won deze workshop via Facebook. Normaliter kost deze workshop 30,– euro. 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *